ЕС и НАТО с декларация: Сътрудничеството в сигурността - по-важно от всякога

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна"
10 яну 2023 18:09, Красимир Ангелов
70
ЕС и НАТО с декларация: Сътрудничеството в сигурността - по-важно от всякога
Снимка: БГНЕС

Евроатлантическата сигурност е изправена пред "най-сериозната заплаха от десетилетия насам" поради руската агресия в Украйна, поради което разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО е от решаващо значение, се посочва в Съвместната декларация, подписана днес, от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг.

В третата съвместна декларация на ЕС и НАТО се подчертава значението на споделените ценности и ангажираността с мира, свободата и просперитета за справяне с общите предизвикателства, най-голямото от които в момента е войната в Украйна и нейните последици за глобалната сигурност и стабилност. В декларацията се изтъква, че руската агресия, която нарушава принципите на международното право и Устава на ООН, е изострила продоволствената и енергийната криза, засягаща огромна част от световното население, предава „European Western Balkans“.

"Осъждаме по възможно най-категоричен начин агресията на Русия. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Изразяваме пълната си солидарност с Украйна и отново заявяваме непоколебимата си и постоянна подкрепа за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници. Подкрепяме изцяло изконното право на Украйна на самозащита и на избор на собствената ѝ съдба", се посочва в декларацията, цитирана от БГНЕС.

Друго предизвикателство пред сигурността, посочено в Декларацията, е авторитаризмът, тъй като авторитарните актьори заплашват ценностите и интересите на ЕС и НАТО с политически, икономически, технологични и военни средства. Освен това Декларацията предупреждава за "нарастващо утвърждаване и политика на Китай" като предизвикателство, на което трябва да се отговори в тази епоха, белязана от нарастваща стратегическа конкуренция.

"Продължителните конфликти, нестабилността и неустойчивостта в европейското ни съседство подкопават нашата сигурност и осигуряват благоприятна почва за стратегическите конкуренти, както и за терористичните групировки, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата и да представляват заплаха за нашата сигурност", се посочва в декларацията.

Документът призовава за по-нататъшно мобилизиране на политически, икономически или военни инструменти с цел укрепване на европейската сигурност и допринасяне за международния мир и стабилност. Ролите на ЕС и НАТО за постигането на тези цели са описани като "допълващи се, съгласувани и взаимно подсилващи се", като се подчертава и значението на по-силна и по-способна европейска отбрана.

В декларацията се очертават и осезаемите резултати от дългогодишното сътрудничество в областта на сигурността между ЕС и НАТО, по-специално в "противодействието на хибридните и кибернетичните заплахи, оперативното сътрудничество, включително по морските въпроси, военната мобилност, отбранителните способности, отбранителната промишленост и научните изследвания, ученията, борбата с тероризма и изграждането на капацитет на партньорите".

Тъй като заплахите за сигурността и предизвикателствата, пред които са изправени както ЕС, така и НАТО, нарастват и се развиват, в съвместната декларация се подчертава необходимостта от "издигане на партньорството на следващо ниво". Това означава засилване на сътрудничеството в съществуващите области, но също така и разширяване и задълбочаване на това сътрудничество, за да се отговори по подходящ начин на нововъзникващите предизвикателства, като например геостратегическата конкуренция, последиците за сигурността от изменението на климата или манипулирането на чужда информация.

Накрая, в декларацията се подчертава значението на прозрачността и "пълната взаимна откритост". В нея се насърчава "възможно най-пълното участие" на всички държави - членки на ЕС или НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До61. Прав сте! Жалко е, че загиват млади здрави хора. Животът им свършва още преди истински да е започнал. Не е жалко за тия със свастиките по байраците. Тяхната идеология проповядва смо насилие и жесткост. Жалко е за хилядите мобилизирани насила хора, изпратени да умират за чужди интереси.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комиците и приятели. Лошото е, че за техните скечове стотици хиляди плащат с живота си, а още стотици милиони - с обедняване и пълна безперспективност. Но и това си има добрата страна - тия клоуни стават все по-нетърпими и измитането им наближава, неизбежно е. Само не знам какво ще правят горките редови евроатлантици без хранилката, на която са цял живот:)
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и не е в интерес на американците да подлагат под съмнение тези сделки. Щото Аляска е много богата на природни ресурси, а прибалтика какво има, освен пристанища? Но това пък със сигурност означава край на НАТО... Е щевидим. Трудни времена предстоят.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващите след Украйна ще бъдат прибалтийските държави. Само че за разлика от Украйна, те ще бъдат анексирани от Русия С американска помощ. Или с мълчаливото им съгласие. Разбирам че това изглежда странно и невероятно за всички, но както американците са купили аляска ор руския цар, така и той е купил прибалтика от шведския крал.
48
0
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Дано! Трябва да си платят с лихвите за престъпленията към човечеството!!!
47
0
 
6
 
! Отговори
Нашите преди 1 година
Прескъпи днешни приятели на тоя ден избиха мнооого невинни граждани на софия, бог са прости жертвите и да накаже зверовете!
46
1
 
5
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Фашизъм в действие!Путин ще изреже тоя тумор който мъчи обикновенните хорица !
45
0
 
5
 
! Отговори
Краят преди 1 година
На рептилите наближава! Ще има зрелища!
44
2
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Каква е тази "Наша Европа" това са фашистки държавки, били бивши колониални империи, изсмукващи ресурсите на Африка и света! Но те сега са нищо, зависими европейски държави от САЩ и от Русия, едните политически и военно ги командорят, а руснаците им взимаха парите от ресурсите които дават. Европа е гола вода, ваша или баща Европа, ще бъде или щат на САЩ, или Арабско-африкански халифат или Руски Республики. Европа е слаба, за да бъде независима
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе хора,не е нормално в Нашата Европа,да има Американска армия???! Както,не би било нормално,в Северна и Южна Америка,да има примерно Европейска Армия! Такава Няма там нали? 34 г Америка ни е хванала в клещите си ,чрез " тихата дипломация" и ни въвлича в своите интереси! А те са Русия! Да се събудим вече а? Америка Продължава " Студената война" и днес,34 г по късно след разпада на СССР! ЕС,не е на прав път " подкрепяйки" САЩ!Все по крещяща е необходимостта,да се разделят!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От последният абзац: прозрачността и "пълната взаимна откритост" да се разбират като ще ни питате може ли, и ще докладвате за резултата. Насърчаване на "възможно най-пълно участие", да се разбира като ние ще ви казваме какво бихте могли да свършите, а вие ще го вършите по възможно най-добрия начин.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами най-голямата армия в НАТО след САЩ е на Турция, но гък не смеят да кажат на Ердоган, ни за реекспорта на газ към Европа, нито пък за геноцида над кюрдите.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме в ЕС в ролята на отходен канал. И в НАТО не сме- НАТО е в нас. Изгорете декларацията, не желаем да сме тоалетна хартия!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 2 организации,от различни Континенти и Интереси,докато Не се разделят и всеки се Прибере в Континента си,Европа Е Застрашена!!!!
38
1
 
9
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
ЕС и НАТО, ще изчезнат до няколко години, Русия ще анексира и опази Европа, от фашизма и тероризма! Фашистките европейски правителства са заплаха за Русия и европейските народи и ще бъдат прочистени!
37
0
 
10
 
! Отговори
Какво е Дон преди 1 година
Какво е общото между ЕС и НАТО? Защо двете трябва да са обвързани ? И ако трябва да са обвързани , защо има членки на ЕС , които не са в НАТО и обратното??????
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашият сайт днес не отбеляза годишнината от най-разрушителните ангпо-америански бомбардировки на София през януари 1944 г. Мълчите си като поср...ни. а трябва да се знае и помни.
35
0
 
14
 
! Отговори
Доктор Ох'Боли преди 1 година
Наистина тази върхушка която е виновна за потъпкването на Минските споразуменя, фашизирането и военизирането на Украйна до степен в която тя става заплаха за националната сигурност на Русия, ще срещне сериозния отпор на руския народ: > https://disk.yandex.ru/i/fid9vp332bmy7w
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият Корумпиран ЕС,продължава далаверите с Американският военен блок НАТО!!! Последствията Гаранция ,че ще са за сметка,на Нашата Европа!-:(((
33
11
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
В Европа има война. България е член на Европейския Съюз и НАТО. Всеки който саботира с проруски действия нашата Съюзна сигурност,ще бъде наказан подобаващо. При война,законите са много по-строги. Българското служебно правителство е с руска ориентация,какъвто е и Президента. Те ще бъдат притиснати от управлението на двата ни Съюза,да спазват общите решения,ако не,могат от Вашингтон и Брюксел да бъдат отстранени. При война може и да се премине към тази крайна мярка