Засякоха уран на лондонското летище Хийтроу

Веществото може да се използва за т.нар. мръсни бомби
11 яну 2023 12:48, Елка Василева
19
Засякоха уран на лондонското летище Хийтроу
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията за борба с тероризма води разследване, след като известно количество уран е било открито в пакет на лондонското летище Хийтроу.

Служителите на пограничните сили са идентифицирали колета по време на рутинна проверка на 29 декември. Службата за борба с тероризма е била потърсена, след като е открито малко количество от опасния материал. Веществото може да се използва за така наречените мръсни бомби, предназначени да разпръскват радиоактивни вещества, предаде специално за БТА Поля Станчева.

Командирът на антитерористичната служба Ричард Смит каза, че количеството замърсен материал е изключително малко и е оценено от експерти като непредставляващо заплаха за обществеността.

Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза за телевизия “Скай Нюз”, че се надява да получи повече своевременна информация относно материала, иззет на Хийтроу, и добави, че служителите работят с партньорски агенции, за да разследват и да гарантират, че няма риск за обществеността.

Самоличността на всички пътници или компании, свързани с пакета, не е потвърдена и предвидената дестинация на пакета остава неизвестна. Няма арестувани. Министерството на вътрешните работи не коментира разследването, докато то все още продължава.

Според журналистическо разследване на вестник “Сън” пакетът е бил предназначен за ирански граждани в Обединеното кралство и е пристигнал с полет от Оман, след като е бил изпратен от Пакистан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Тва е пилотна пратка
14
1
 
5
 
! Отговори
Планетата Уран преди 1 година
по празниците тръгнала на туристическа обиколка!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ako е над 99% Уран 238 малко по-трудно. Стига с тези футболни драми. Всяка страна и много лаборатории разполагат с уран, но той не е обогатен за да създаде висока радиациация и възможна верижна реакция при инициаране. Иначе урана си е просто токсичен тежък метал. При обикновен взрив няма да даде голямо количество радиция.
12
0
 
5
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Каква невероятна футболна драма !
11
0
 
3
 
! Отговори
Видин преди 1 година
Пакистан,Оман,Иран.....
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
носят се слухове че офиса на днеса е развъдник на сифилис и спин! вероятно вкарани от някоя от женските авторки
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 6. Има всякакви - едни емигрират за да живеят от социални помощи, а други искат да го гътнат Острова. Само нормални няма.
8
1
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Според мен на Иран и Пакистан не им пука за Острова. По-скоро са доволни, че го има, къде другаде ще намерят такива "толерантни" абдале?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО *** СЪБУДЕТЕ СЕ! ПОД СТОЛА НА НЕЛА ХРИСТОВА ИМА БОМБА КОЯТО ЩЕ ГРЪМНЕ ВСЕКИ МИГ ИЛИ КОГАТО ТЯ ПРЬЬДНЕ
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато се пънат на Русия, арабите ще им сготвят маджа с грозде и щипка уран.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1. Споменати са Иран и Пакистан...все напреднали грамотни нации...Предполагам са изпаднали в невероятна радост, че са намерили уран...няколко милиграма и в главите им са се вихрили фантазии как ще взривят Острова. Вне пак ако в течение на много години събират зрънце по зрънце...но то трябва да е с определена чистота...в определен обем за да достигне някаква критична маса и т.н. В противен случай просто се отделя известно количество радиация но не толкова опасна.
4
0
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Петров и Башаров трябва да са...))
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Няма арестувани. пакетът е бил предназначен за ирански граждани в Обединеното кралство и е пристигнал с полет от Оман, след като е бил изпратен от Пакистан.' --- щом е за местен английски лорд, всичко е наред!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се притесняват. Колониите им работят с пълна пара.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно са били онези двамата руски шпиони, дето щели да тровят наш Гебров. Ама той единия май умря междувременно. Вече не е и смешно.