Зеленски против руски и беларуски спортисти на Олимпиадата

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени
28 яну 2023 17:06, Йоана Цонева
53
Зеленски против руски и беларуски спортисти на Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски разпространи кадри от тренировки на украински спортисти в спортни зали, разрушени по време на руската инвазия в Украйна, съобщава руската служба на "Би Би Си".

Той отново се противопостави на допускането на руски и беларуски спортисти до Олимпийските игри.

"Олимпийските принципи и войната коренно си противоречат. Русия трябва да спре агресията и терора и едва след това ще може да се говори за участие на Русия в олимпийското движение", се казва в публикацията.

По-рано ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че мнозина по света подкрепят идеята за връщане на руски и беларуски спортисти на международни състезания.

"Ние знаем гледната точка на Украйна, която не само иска да изолира Русия като държава, но също така иска да изолира напълно всички руснаци", каза Бах. Той добави, че солидарността с украинските спортисти се запазва, но отделните спортисти не трябва да бъдат дискриминирани, дори ако страните са в конфликт, пише Spiegel.

Още по темата
Бах предложи онези представители на Русия и Беларус, които не подкрепят войната в Украйна, да могат да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. под неутрални знамена.

"Човек не може да не бъде разочарован от изявленията на настоящия председател на Международния олимпийски комитет. Говорих с него повече от веднъж и никога не съм чувал как ще защити спорта от военна пропаганда, ако върне руските спортисти на международни състезания, " каза Зеленски във вечерно видеообръщение предния ден.

Припомняме, че след руското нахлуване в Украйна през февруари много спортни организации преместиха събития и отстраниха руски отбори или спортисти, докато спонсорите прекратиха договорите си в знак на протест срещу войната.

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени и руските и беларуските спортисти да не участват или да се състезават под неутрален флаг.

Квалификациите за Олимпиадата в Париж в някои спортове започнаха, като през годината се провеждат много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
7
 
! Отговори
Дон преди 1 година
Тролчетата да си хапват редовно буболечките дето ЕС ще им доставя!Да грабват тоягите и наравно с укро-хохлите в окопите,докато ви избият до един!Слава РОССИЯ
38
2
 
12
 
! Отговори
Зельоньй, преди 1 година
бЕло има лЕ?!? Днес ти спряха доставката от Испания,лоша работа,Путин е виновен!
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без спортистите на Беларус и Русия много от състезанията стават безинтересни и някакви посредствени спортисти стават шампиони - фигурно пързаляне, художествена гимнастика и много други. Не одобрявам и да не могат да се състезават под флага на родината си.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ямболия. Много си краен - може би все пак да не ограничаваме спортистите от Украйна да участват в спортни съзтезания.
35
18
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Фашистите(било то и спортисти) нямат място на спортни игри.
34
3
 
27
 
! Отговори
мак преди 1 година
Стига с тоз зеленски. Кой е той, че диктува всичко и навсякъде. Спорт си е спорт, а не политика. Като не му харесва, че руснаците могат да участват, нека укр. спортисти бойкотират всички спортни прояви и да ги гледат по тв. Така ще се разграничат от окупатора, нали. Състезанията са възможни и без величайшо укпраинско участие.
33
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако има награждавани спортисти с руски паспорт, то на пилона да няма никакъв флаг. Дори неутрален.
32
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да може да бъдат допускани, но не и под руски флаг и след публично отричане на путинския режим.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сега да обясня - Първо прочети за олимпиадата и олимпийския дух, що за жУвотни са, и тогава обяснявай. Думичката "нормални" я подминавам.
30
23
 
5
 
! Отговори
Сега да обясня преди 1 година
една жестока истина! От булгарските русифили нищо не зависи . И да си лайте по форумите ние нормалните хора решаваме че не щем руснаци и беларусци на олимпиади . Така че точка
29
3
 
33
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Защо трябва един наркоман нацист да казва кой и къде да прави?!
28
3
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
През ВСВ не е имало олимпиади
27
0
 
12
 
! Отговори
Следващата преди 1 година
Олимпиада само него ще гледам и лбимите ми реклами за илачи против разстройство и простати. Има и други де, но да не ги изброявам.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупци като тоя не могат да отделят политиката от останалия живот. На него и спортистите са му криви, че продаде Украйна и народа й за лични интереси на САЩ. Господ да съди и него, и всичките му поддържници.
25
2
 
11
 
! Отговори
Солтан Грис преди 1 година
Стево Пендаровски е против български спортисти на Олимпиадата.
24
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами със спортистите , чиито страни са участници във войни , инвазии по други краища на света, какво ще се прави . Не трябва ли да важат правилата за всички . Пример - амриканските защо участват , въпреки инвазията в Сирия
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос - От ВСВ до сега колко вода изтече? Мозъците и мисленето не се ли променят? То и дядо ти е орал с ралото, ама ти едва ли го правиш.
22
3
 
16
 
! Отговори
Солтан Грис преди 1 година
Ким Чен Ун е против американски и британски спортисти на Олимпиадата.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреин - фашист. Чужда пионка. Про дажжж ник. Съсипа си страната.
20
1
 
23
 
! Отговори
121212 преди 1 година
Злобното зелено човече да не се обажда.