Лукашенко готов да воюва заедно с Русия, ако нападнат Беларус

Русия използва Беларус като плацдарм за инвазията си в Украйна
Обновена: 16 фев 2023 13:08 | 16 фев 2023 13:08, Елка Василева
72
Лукашенко готов да воюва заедно с Русия, ако нападнат Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че ще нареди на войските си да воюват заедно с Русия само, ако друга държава нападне страната му.

Още по темата
Лукашенко неведнъж е отричал твърденията на Киев и Запада, че Беларус може да бъде въвлечена във войната в Украйна на страната на Москва.

Той заяви също, че планира да се срещне утре с руския президент Владимир Путин.

"Готов съм да воювам заедно с руснаците от територията на Беларус засега само в един случай: ако оттам (Украйна) дойде и един-единствен войник на територията на Беларус, за да убива моите хора", каза беларуският лидер и добави: "Ако те извършат агресия срещу Беларус, отговорът ще бъде жесток."

По думите му в такъв случай "войната ще придобие съвсем различен характер". Той отбеляза, че това засяга не само Украйна, но и други съседни страни.

Москва никога не е искала от Беларус да се включи във войната в Украйна, добави Лукашенко.

Русия използва Беларус като плацдарм за пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, предприемайки провалила се офанзива срещу украинската столица Киев, отбелязва Ройтерс.

Трескавата военната активност и съвместните военновъздушни учения между Русия и Беларус по-рано тази година възобновиха опасенията, че Минск може да се готви да поеме по-активна роля във войната.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
11
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Единствения, който може да нападне Беларус е Путин, защото счита Беларус за руска територия и народ
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..........Както щатите използват Украйна срещу Русия
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юрнали са се другите държави да нападат Беларус, световна икономика известна с...производството на трактори, буквално. Гумена глава, за какво да ви нападат, като сте бедни като църковни мишки, украинците имат поне големи залежи на мед, цинк, други цветни метали и въглища, Беларус има гора и заводи за трактори.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че с кой друг да воюва заедно, с пияните полски панове ли?
2
7
 
18
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Защо някой ще напада беларус? Или параноята се носи във въздуха? Другата опция е двамата параноици да се нападнете взаимно?
1
6
 
12
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Пак глупости, кой ще напада Беларус, Украйна не може да си го позволи в момента, а само тя релно може, скандинавските страни са с по 2-3 к армия , ще ги набият в някой беларуски град с тояги и камъни.