КЗК глоби с 67 милиона лева "Лукойл-България"

Санкцията е за злоупотреба с господстващо положение
36
КЗК глоби с 67 милиона лева "Лукойл-България"
Снимка: Pixabay

КЗК наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева на „Лукойл-България” за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според регулатора това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

От КЗК обясняват, че благодарение на навременната им намеса е предотвратена „целената стратегия на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива”. И допълват: „По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да  налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии”.

От антимонополния орган представят анализ, според който: „Лукойл-България“ ЕООД притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата „Лукойл”, която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители”, съобщават от КЗК.

Комисията е установила още, че „Лукойл-България“ ЕООД е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“ ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“.

„Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на „Лукойл-България“ ЕООД, не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара. Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители. Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на „Лукойл-България“ ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално – икономическа значимост”, заявяват още от антимонополния орган.

В резултат на активните действия на КЗК, в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията, подчертават от Комисията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ЛукойлглобаКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободен пазар лииии????? ЖИВ КОМУНИЗЪМ!
31
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Да глобят и Виваком , вдигнали са сметките ,въпреки предупреждението на омбудсмана.Днес ми дойде фактурата - 6 лева нагоре за две услуги.
30
1
 
1
 
! Отговори
Парлама преди 1 година
На ден руснаците благодарение на корумпираните ни тикви и калинки, а сега вече и резидент.. президент...печелят стотици милиони лв. За тях е изгодно това..уж ги санкционират, а всъщност им дават възможност да продължат да ни цакат. Този акт е за парлама. Ще повярвам, че не е така, ако след неизпълнение му последва нов, със10 пъти по голяма глоба, после нов с още 10 пъти....така се прави в нормалните страни. А тука всичко е само да ни замажат очите.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дee6а, ако слагаш 200% надценка - не е проблем (приемно хранителните магазини на млечните продукти), но когато продаваш горива с минимална надценка - те глобяват солено. И кой мислите ще плати тази глоба? Пак крайните потребители...
28
0
 
2
 
! Отговори
Че преди 1 година
И Флоринский, да не забравите да го проверите.
27
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Най новата новина е че с тези 67млн ще отидем на луната да берем шишарки, банани, краставици и домати. Нито едното ще стане нито другото.
26
0
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Идат избори - и голямото лъгане и мазанне се задава - пак някакви глоби дето няма да се изпълнят, пак ще се обещава и на обещанието обещание. Вече и малките деца не се връзват на тези бабини девитини. Тази новина трябва да я кажат едва след като са платили парите. А то сега ще се обжалва 10г до 5 инстанция и пак никакви пари няма да е глобата.
25
1
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Ходи пеш тогава , джeндъp
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да заредя и грам гориво в компания чийто сайт ми предлагат да влезна в однокласники и вконтакте, а родния ми град е грешно изписан в някаква руска карта която ползват вместо гугъл мапс.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и какво, бълха ги охапала те са с рекордни печалби както и операторите както и банките, както и немските вериги и всичко е на ваш гръб освен това докато при войната в Югославия се ширеше контрабанда на горивата сега вече легално си печелят от тази война като изнасят дизела а за вас специална цена.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трий трий, скоро ще те чкат в затвора...
21
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 1 година
до- 1ноТрябва да си супер баламурняк за да плащаш данъци, глоби, такса смет и прочее на тази Омрела държавна ***. 20г вече могат да ми лапат гъбясалият палец. Един лв няма да внеса.
20
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Е вече се притесних, много пара е това как ще ги избият и изобщо дали ще ги платят или някой от НАП ще вземе я нова къща, я нова кола, така някое рушветче по стара бг традиция и уж глобени били. Веднага да се направи проверка и на проверката проверка дали са 67млн или са 5лв... резултата от проверката не е важен.
19
3
 
5
 
! Отговори
нидйти преди 1 година
на копейкин от там му плащат, кой ши му даде пари ся? питам!
18
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ххахахаха, ТА ШАККомар клеца мушицо , на верху на трънецо... И скам сега да ги делнете на 7млн души и си чакам 9тте лева Инак , знам ли къде ще попаднат тези милки?
17
0
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
въййй, и какво ще правим сега, е как така 67 млн а не направо 100млн, и защо не само 5лв
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Black Metal Зареждал съм, зареждам и ще зареждам в Лукойл. ........... ти па ше се наaкаш от зор бе! Оближи портрета на жужето и ще ти мине.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Цру формират нова мафия с млади надъхани жендаре, ............. засега са успели с вербовката на Парапетаджиите и нешастниците от ДБ
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цру формират нова мафия с млади надъхани жендаре, която да им служи за по - нататъшните планове за завоюване на нови територии
13
2
 
1
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Анонимен...Точно де само в мазето е изолирана, при теб НЕ. Сградната инсталация докарва до 19 градуса, ама хитреца не ползвал, па и той видите ли топлил останалите. Купи си ап. в неотопляема сграда и сметките ти ще скочат 8 пъти.