Сийка Милева призова за по-големи присъди за каналджийство

Наблюдава се увеличение на броя на обвинителните актове
22 фев 2023 12:35, Нели Христова
24
Сийка Милева призова за по-големи присъди за каналджийство
Снимка: БГНЕС

За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата на Република България отчита драстично увеличение на делата образувани за престъпления за т.нар. каналджийство. През 2019 новообразуваните дела са 670, през 2021 - 1773, а през 2022 броят на делата 2626. Това заяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

“За отчетения период се наблюдава и увеличение на броя на внесените обвинителни актове”, добави тя.

Милева отбеляза, че се наблюдава спад на разкриваемостта на ОПГ-та.

"Този факт се дължи на закриването на Специализираната прокуратура", посочи тя.

Говорителят на главния прокурор подчерта: "Осъдените лица за участие в ОПГ през 2020 са 131, през 2021г. са 145, а за 2022г. спада на 62 лица", съобщи Милева.

"Ръководството на прокуратурата приветства подобреното взаимодействие между правоохранителните органи и в частност между прокуратурата на Република България и МВР. Това е единственият начин за ефективно противодействия на организираната престъпност и защита сигурността на българските и европейските граждани", категорична е тя.

Милева призова за промени в законодателството, защото размерът на наказанията за лицата извършващи каналджийство е нисък. Милева обясни, че “предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 3000-10000 лева.”

Милева коментира и кога Валентин Христов, един от обвиняемите за смъртта на 18 мигранти, който в момента е в Гърция, ще бъде екстрадиран в България. “Надяваме се лицето да бъде доведено пред българския съд“, посочи тя и подчерта, че не може да каже в какви срокове Христов ще бъде екстрадиран. “До окончателното произнасяне на решението на съда той ще бъде под арест на територията на Гърция”, каза още Сийка Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
10
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ преди 1 година
по-високи присъди - по-скъпи споразумения с прокуратурата - по-високи бонуси за прокурори и съдии
9
5
 
5
 
! Отговори
чл 95 НК преди 1 година
просто е, канлджийството е държавна измяна! помагаш на чужд гражданин да влезе в страната, чл 95 от НК Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
8
2
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Пиленце, плащай достатъчно на институциите и държавните служители, че да не се изкушават от корупция за милиони и милиарди? Ако не можеш да извадиш "МЪНИ МЪНИ"те, знаеш кой поръчва музиката.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази дума КАНАЛДЖИЙСТВО ?Нещо от ВиК ли ?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Милева отбеляза, че се наблюдава спад на разкриваемостта на ОПГ-та.Този факт се дължи на закриването на Специализираната прокуратура", посочи тя." Даааа... Преди ви беше супер, набеждавате някой нещастен кокошкар за ОПГ с жена му и детето третокласник и хоп в спецпрокуратурата, където поръчково го смазват! А че това не е правосъдие, изобщо не ви интересува! Вие сте по-гадни престъпници от тия, които гоните!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сийке... комшийке моя...
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази ли е танцьорката на пилон на Ихтиманския милиционер ? Прилича на евтина к.....
3
5
 
12
 
! Отговори
Ще я лижа до кръв преди 1 година
Каката е 6 точки.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста се е състарила. Преди беше красавица.
1
3
 
8
 
! Отговори
И що преди 1 година
...нали се " споразумяват с прокуратурата" и това е ЗАКОННО!