Началникът на гарата в Лариса даде показания, остава в ареста

Според адвоката му трябва да се търси отговорност и от други лица
6 мар 2023 07:58, Нели Христова
7
Началникът на гарата в Лариса даде показания, остава в ареста
Снимка: БГНЕС

На началника на гарата в Лариса беше наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", след като даде официални показания в неделя за катастрофата между два влака в прохода Темпе в Централна Гърция във вторник миналата седмица, при която загинаха 57 души, съобщават гръцките медии.

Следователят и прокурорът единодушно решиха 59-годишният мъж да остане в ареста по обвинение за застрашаване на безопасността на транспорта, което носи наказание до десет години затвор, както и за множество убийства по невнимание, предаде телевизия Скай.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че клиентът му "поема частта от отговорността, която му се пада", като остави отворена възможността да се търси отговорност и от други лица.

Множество експерти изказаха мнение, че системите за управление на влаковете в Гърция не отговарят на необходимите стандарти, а многолюдни демонстрации в страната поискаха отговорност от управляващите за трагедията. Премиерът Кириакос Мицотакис поиска извинение от близките на жертвите и от цялото общество.

На 28 февруари срещу 1 март пътнически влак с над 350 души в него се блъсна челно в товарен влак, движейки се по един и същи коловоз в централната част на страната, близо до град Лариса.

Смята се, че инцидентът се дължи на човешка грешка и пропуски в мерките за безопасност на железопътната мрежа.

Петдесет и деветгодишният началник на гарата бе изправен пред съдия следовател за първи път в четвъртък. Адвокатът му каза тогава, че неговият клиент е съкрушен от трагедията и че е поел своята част от отговорността. Срещу мъжа са повдигнати множество обвинения за убийство по непредпазливост, причиняване на телесни повреди по непредпазливост, застрашаване на човешки живот и предизвикване на нарушения в обществения транспорт.

В четвъртък адвокатът му призова обаче "да не се фокусираме върху едно дърво, когато зад него има гора" и допълни, че става дума за "гора от отговорности", съобщава АНА-МПА.

Според обвинителния акт началникът на жп гарата в Лариса е обвинен за това, че е изпратил пътническия влак и товарния на един и същи коловоз и е игнорирал електронната система, която покрива част от трасето към Лариса, докато тя е показвала, че влакът е на грешен коловоз, информира в. "Катимерини". Според обвинението началникът на жп гарата в Лариса е пренебрегнал предупреждение на началника на гарата в Неос Порос, подадено 17 минути преди сблъсъка, че товарният влак се движи по същия коловоз, пише "Катимерини".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро въпросът е кой назначава портиер с курс за началник гара нa заплата 3500 Euro на такава отговорна позиция?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балканска работа. Ще изгори бушона, в случая началника на гарата. А истинските виновници ще останат ненаказани. Нали не мислите, че началника на гарата или машинистите или стрелочника са деактивирал системта за сигурност! Виновини са от мениджмънта, че не са осигурили пътуванията и държавната агенция, която е дала разрешение за експлоатация. Със сигурност дори подписи има кой какво е правил.
5
2
 
1
 
! Отговори
Митко Павлов преди 1 година
Неос Порос или Пор та Пор....Четете бре....Неи Пери!!!!
4
0
 
6
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Много лошо е да се подигравате с трагедиятс на хората! Преди да пишете се замислете че същото може да се получи и в България и то вината не е само на нсчслник гарите , с и на управниците които не осигуряват достатъчно средства за поддръжка и на недобре подготвения персонал! И снощи същото можеше да стане нс Драгоман -запад когато е подаден червен семафор нс мсшиниста да тръгне!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли е бил на дрога , по-скоро на няколко чашки Иzzo.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърчолята сега протестират. Срещу КОГО?! Ами срещу себе си. Мърллячи. Не спазват никакви закони а сега някой друг им е виновен. Бях свидетел как при забрана за събирания над 20 души под зплаха от глоба 50хил ойро 50 гърчока вилняха до 5 сутринта с толкова силна музика че се чуваше на километри. Само полицията не я чуваше. На пътя карат със 100 при ограничение 50 и никой не се впечатлява. А сега правителството им виновно. Хайде НИЦ бе!!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Началник гарата в Лариса на каква дрога е бил?