Жените по цял свят излязоха на шествия за защита на правата си

Днес феминистките ще се мобилизират по-специално във връзка с правото на аборт
Обновена: 8 мар 2023 11:29 | 8 мар 2023 11:29, Нели Христова
77
Жените по цял свят излязоха на шествия за защита на правата си
Снимка: БГНЕС

Наврък 8-ми март жените започнаха да излизат масово по улиците в цял свят, за да защитят правата си, които все по-често са обект на посегателства.

По случай Международния ден на жената в столиците по целия свят се провеждат шествия, митинги и демонстрации, включително и в Мадрид, където широките булеварди редовно се изпълват с море в лилаво - цвят, който често се свързва с правата на жените.

Шествия се проведоха в Тайланд и Индонезия, където няколко десетки жени се събраха пред парламента на страната, за да призоват законодателите да приемат дългоочаквания законопроект за защита на домашните работници, а някои скандираха "Да живеят индонезийските жени".

С оглед на забраната от страна на талибанското правителство на жените да посещават университети в Афганистан, репресиите на Иран срещу протестите за Махса Амини, новите ограничения на САЩ върху правото на аборт и въздействието на войната в Украйна върху жените, има много причини за протести.

Глобалният напредък в областта на правата на жените "изчезва пред очите ни", предупреди в понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, заявявайки, че постигането на равенство между половете ще отнеме още три века.

"Правата на жените са обект на злоупотреба, заплахи и нарушения по целия свят", добави той, посочвайки Афганистан, където "жените и момичетата са заличени от обществения живот".

В понеделник афганистанските университети отново отвориха врати след зимната ваканция, но в класните стаи се върнаха само мъжете, тъй като забраната на талибаните за жени във висшето образование все още е в сила.

В навечерието на Международния ден на жената Европейският съюз наложи санкции на физически и юридически лица, за които се смята, че са отговорни за насилие и нарушаване на правата на жените.

Министърът на висшето образование на талибаните Неда Мохамед Надим беше санкциониран за това, че е лишил жените от възможността да учат в университет.

Санкциите бяха насочени и към длъжностни лица от пет други държави - Иран, Русия, Южен Судан, Мианмар и Сирия.

Мобилизация във връзка с правото на аборт

В Европа шествия ще се проведат в много страни, включително във Франция, където в около 150 града демонстрантите ще поискат "равенство както в работата, така и в живота", което е много повече от предишни години, твърдят организаторите.

Протестите ще се съсредоточат върху борбата срещу дълбоко непопулярната пенсионна реформа във Франция, която според критиците е несправедлива за жените.

В Лондон музеят на Мадам Тюсо ще отбележи деня, като открие нова восъчна фигура на лидерката на суфражетките Емелин Панкхърст, която преди 120 години започва интензивна борба за правото на жените да гласуват.

Навсякъде другаде демонстрациите са забранени.

В Пакистан, където шествията са критикувани заради пропагандиране на либералните западни ценности и за незачитане на религиозните и културните особености, организаторите трябваше да се борят с множество съдебни предизвикателства, за да продължат демонстрациите.

В комунистическа Куба по-рано тази година бяха арестувани активисти, които искаха разрешение за провеждане на демонстрация, а феминистки организации призоваха хората да се присъединят към "виртуален марш" в социалните медии, за да повишат осведомеността за насилието над жени и убийствата на жени.

Днес феминистките ще се мобилизират по-специално във връзка с правото на аборт след решението на Върховния съд на САЩ от юни да отмени решението от 1973 г. "Роу срещу Уейд", което гарантираше конституционното право на жената да прекъсне бременността.

В Европа това право също беше накърнено наскоро в Унгария и Полша.

"Ние се борим срещу патриархата..., който се бори до безкрайност срещу правата, подобно на правото на аборт, които сме извоювали чрез борба", се казва в манифеста на шествието в Мадрид, което ще започне в 18:00 ч. по Гринуич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Транджендърите ще ги излекуват тези от феминизма. :-)
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви права им липсват на тез?!?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манифестации...колко комунистическо само!!!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами си развалят празника. Отделно с такива движения най-лесно се намаля раждаемостта и населението. Кат се сетят за деца на 38-40 и аййййде..
52
6
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Какво искат жените :1.Да не са съпруги 2.Да не раждат деца 3.Да не им се търси сметка за нищо 4.Да не домакинстват Какво искат:1.Да си веят задните части с който и когато си поискат 2.Да им се дават пари/по възможност неограничено количество/ 3.Да им купуват подаръци 4.Да са безконтролни Е,затова човечеството,откак свят светува,е поставило жената под контрол. Жената е в състояние да съсипе всичко около себе си.Главно поради безумието си.
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамота ще празнуват такива комунистически празници, като 8-ми март и 2-ви май.
50
4
 
7
 
! Отговори
0077 преди 1 година
Двама пенсшонери си говорят едно време не беше проблем да намериш жена, която да готви и да е чистница като ***, .... сега наймного да намериш някоя , която да пие като баща ти. Бъдете здрави и усмихнати.
49
3
 
7
 
! Отговори
Правото преди 1 година
на жените да си убиват бебетата.
48
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените имат повече права от мъжете.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитите женското в себе си не налагането на смяната на пола което искат да налагат и контролират сатанистите!
46
6
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Аз съм красив и благороден Българин, обаче жените не харесват почтенността ми.България винаги е превземана от ромите евреи османски чрез жените ни.Три шамара и пет изнасилвания и им стават робини,а нас предават.Жените никога не трябва да управляват.Мъжете са Армията,а не жените.Честит Осми Март на само на Непредателките! Всяка,която е родила от турчин,смертъ!
45
1
 
13
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Това е пропаганда ! Според мен права в България жените винаги са имали и вингаи ще имат. Нашите жени са най-добрите и са основата на всяка една българска държава в нашата история. Благодарение на жената сме избутали до сега. Мисля ,че жените които са мачкани и т.н са изключения и вероятно се случва в доста ниско образовани семейства.
44
2
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 година
И аз питам, де е полицията?!?
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, наистина, може ли протестиращите да направят списък с правата, които искат? Защото и аз не се сещам какви права нямам, въпреки, че съм жена. Да не съм изпуснала нещо?
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50: Те сами не знаят, па ти ше знаеш.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жените и нег-рите имат най-много права, ко са праяат на ощипани
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Айде пак Mарш в кухнята
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам и аз да знам какви права нямат жените в християнският свят,че не се сещам!?
38
4
 
1
 
! Отговори
Айде пак преди 1 година
жените ще защитаваме правата на мъжете да ни таковат без последствия и без отговорности. Голям прецак.
37
4
 
11
 
! Отговори
нормален човек преди 1 година
Всеки иска права - обpa-тните, жените, нe-грите, мотористите .... А нормалният човек трябва да им ги осигурява и за него - нищо!