МС реши: Прекратяваме договора с Pfizer-Biontech за ваксини

България е категорична в тази позиция
48
МС реши: Прекратяваме договора с Pfizer-Biontech за ваксини
Снимка: БГНЕС

България взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция в Министерския съвет, предаде БГНЕС.

"Или другият вариант е да се спазят желанията на държавите-членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава за количеството, което й е необходимо, с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след заявяването, а не както беше досега – уточняване по брой население на държавата", заяви министър Меджидиев.

Той подчерта, че България е категорична в тази позиция, като уточни, че тя е подкрепена и от полския министър на здравеопазването.

"Новината ни от последните един, два дни е, че и други държави-членки на базата на първата реакция на България подкрепиха позицията и се оформят около 6–7 държави, които ще заемат една и съща позиция на заседанието в Брюксел", съобщи здравният министър и добави, че страната ни няма нужда от повече ваксини.

"Нашето становище беше, че доставката на ваксини, принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които да бъдат съответно унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС", отбеляза той.

Меджидиев съобщи още, че за 2022 г. България е унищожила над 2 милиона дози ваксини, "благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите", вследствие на което са доставяни огромни количества ваксини, чиито срок на годност е изтекъл.

"Ние няма да допуснем повече доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози", категоричен е той.

"Този договор е взет като решение на 5 държави, в което ние не сме участвали, но ние твърдо сме потвърдили и на заседание на борда на ЕК, че не сме съгласни с това нещо. Въпросът е колко се чуваше нашият глас. Този път заставаме много ясно на позиция. Аз бях първият министър, който първи застана на тази позиция и продължаваме да я отстояваме. Радвам се, че този път вече започват да ни чуват", заяви Меджидиев и определи като грешна позицията, че България е малка държава, напротив – България е силна държава и трябва да се мисли за населението, както и да се защитават държавните интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ваксиниАсен Меджидиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой не ще повече ваксини? Пак бедняци и умници от източна Европа
31
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на есен как ще защитите населението без ваксини? Или ще купувате калпавия Спутник? Това ли ви е грижата за здравето!
30
2
 
2
 
! Отговори
таралежа преди 1 година
Ехххх, тъкмо направиха спекула при ваксините и ние се отказваме. Наливайте още пари в тази глупост, че ще изхвърлят *** от поста.
29
2
 
6
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Ще се сетите, колега министър... лошото е, че сме на процент ние. Сега пак ли джибре ще слагам, на стари години от черно Джони- на пърцуца. Намерете компромисен вариант, че аз за едното пиене живея, ще ми объркате биологичния часовник да пия шльокавица. Не може ли за ваксманиаците да се подсигури количество, да си бият три пъти дневно "ваксина"? Направо тремор получих от тази новина и се препотих. Както и да е. Но помислете, имайте милост. Наздраве ви казвам, с Джони... засега...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя министър е в списъка за трибунала, на неговия случай трябва да се преразгледа по мое мнение. Меджидиев събра доста смекчаващи вината обстоятелства.
27
2
 
15
 
! Отговори
Подготовка преди 1 година
От Файзер сигурно ще изпратят човек с една епруветка да посети някоя българска пещера с прилепи. Като отговор.
26
2
 
25
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
ще я осъдят за договора с Файзер, колкото Бойко ще го осъдят за магистралите. После седнали тука някакви да ми разправят, как щели да се борят с корупцията - ами че тя е на най-високо ниво в евросъюза. От там до нашите корупционери стигат дребни пачки да си турят у чекмеджетата. Защо мислите сега се дават оръжия на Украйна. Защото е непроследимо. Всяка следа за кражби и злоупотреби изчезва като дим. Дали директно или чрез посредници - някои хора стават мноого богати, а ние мизерни.
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2015 е установено че 43.5% от докторската теза на Урсула фон дер Лайен от 1991 съдържа плагиатство и в 23 случая са ползвани цитати които не са потвърдили твърдения за които са дадени. През 2016 след проведено разследване е потвърдено плагиатството но не било доказано намерение за измама. Корупция от където и да го погледнеш! Тази управлява ЕК с фалшива диплома която дори не смеят да й отнемат. И такива като тази говорят че работели повече от мъжете. Срамота.
24
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оле, ми ся пристрастените как ще оживеят без дозата си?
23
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Респект! А сега съд за гинеколожката фон дер Лай мен, която облажи фирмата на мъжа си с милиарди чрез тази схема.
22
2
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Недоверието към институциите в България имало и добра страна - хиляди се спасиха от увреждания и дървени костюми по мярка.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези договори са дело на Банкянския Джипитко. А много ревеше че се давали напразно пари за избори, в същото време присвоява и прахосва пари.
20
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангъра беше прав!
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минавам 70 години. Като дете са ме ваксинирали, а когато станах самостоятелен не съм взимал никакви лекарства, камо ли да се ваксинирам за грип или ковид. Има си начини и средства човек да се лекува с естествени природни субстанции , а не с химически лекарства, които са на базата на петролни продукти, въведени от династия Рокфелер. Прочетете в интернет "История на съвременната медицина" и се образовайте за да взимате адекватни решения за вас и вашите близки.
18
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чорапа прави всичко възможно да ви довърши. Българите ПАК излязоха по-умни от германци, французи, американци, англичани, испанци и т.н. Личи и по състоянието на държавата и народа.
17
3
 
14
 
! Отговори
Сам ще си купуваш преди 1 година
https://pandemic.news/2023-02-27-pharma-controlled-media-blasts-woody-harrelson-vaccine-truth.html Артистът Уди Харелсън (от филмите: "Истински детектив", "Родени убийци") участва в "Saturday Night Live" за пети път в кариерата си:"И така, сценарият на филма се развива по следния начин", каза Харелсън. "Най-големите наркокартели в света се обединяват, купуват всички медии и всички политици и принуждават всички хора по света да стоят затворени в домовете си...А хората могат да излязат само ако вземат наркотиците на картела и продължават да ги вземат отново и отново"
16
17
 
4
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
Ще купувате, ще купувате...Нямате избор.
15
12
 
2
 
! Отговори
400 невакс Българи преди 1 година
https://citizens.news/699317.html MedinCell обявява положителни резултати от клиничното проучване SAIVE за превенция наинфекция с Covid-19 при контактна популацияEuronext: MEDCL - Монпелие - Франция - 5 януари 2023 г. - 20:00 ч. централноевропейско времеПроучването, проведено при 399 участници, постигна своята първична крайна точка за ефикасност с намаляване със 72% на инфекцията с COVID-19 вгрупата, лекувана с ежедневно перорално приложение на ивермектин, в сравнение с групата на плацебоИвермектинът, прилаган в продължение на 28 дни, демонстрира приемлива безопасност и поносимост бе
14
7
 
12
 
! Отговори
tcvetcho преди 1 година
това негласно признание от нашето МЗ , че ваксините не предпазват уязвимите хора от заразяване, тежко боледуване и смърт, а при младите мъже между 15-45 год. е възможно да има внезапни смъртни случаи.Но този отказ от ваксини не решава един основен проблем-как да се опазят уязвимите хора от тежко боледуване и смърт?Явно нашето МЗ е поело курса на ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР- при който уязвимите хора често умират след заразяване с вируса, което е геноцид спрямо тях.
13
3
 
33
 
! Отговори
Питам се преди 1 година
дали европейския главен прокурор е достатъчно независим за да се самосизира по въпроса с този крайно неизгоден за европейския съюз и европейските държави договор? Кой и защо се е споразумял милиони евро на европейските данъкоплатци принудително да се плащат за ваксини с изтекъл срок? Имал ли е лична облага или се касае за некадърност и безстопанственост?