За две години минахме на 2-о място по употреба на антибиотици

Навременното лечение на скарлатината е важно, заяви проф. Кантарджиев
13 мар 2023 09:00, Нели Христова
18
За две години минахме на 2-о място по употреба на антибиотици
Снимка: БГНЕС

Навременното лечение на скарлатината е много важно. То трябва да се извършва с пеницилинови антибиотици - амоксицилин, цефалоспорин от първа или втора генерация. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

40 пъти повече случаи на скарлатина има от началото на тази година в сравнение със същия период на миналия. Това според проф. Кантарджиев се дължи на 3 причини: дефицит на лекари и липса на обучение, много от тях за първи път се сблъскват с болестта; антибиотичната ни политика – за последните 2 години България мина от 18-о на 2-о място по употреба на антибиотици - това значи, че се използват неправилно; както и ограничаването на много от заболяванията по време на COVID.

Скарлатината е заболяване, което започва по характерен начин – проява на зачервено лице и бледо около устните, обясни проф. Кантарджиев и препоръча да се правят тестове за установяване на болестта и децата в градините да се наблюдават и да не се допускат нови в групата при установени случаи.

Той потвърди, че на места има увеличение на грипните случаи, и то на грип Б.

На места има увеличение на грип, много случаи на грип б в страната. По повод предупрежденията за епидемия от свински грип, Кантарджиев успокои, че той се предава от прелетните птици, а човек може много рядко да се заради. Ако забележат хората умрели птици, да съобщят на здравните власти.

Според него с идването на пролетта ще имаме последни случаи на ковид-19, а след това той ще стане като коронавирусите от преди пандемията – със суха кашлица и гърлобол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На последно място по ваксинации и на първо място по употреба на антибиотици. Има ли сляп да не вижда връзката?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неваксинираните изядоха антибиотиците на цяла Европа! Иначе все"леко"го били изкарали. Кой с двустранна пневмония, кой ритна камбаната, обаче е леко.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете хората на мира. Българинът е оцелял и пак ще оцелее. Лекарите знаят какво правят, по добре жив пациент, отколкото мъртав и пребит лекар. Антибиотиците спасяват живот.
13
3
 
0
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Един комшия се оплаква само боледувам, цял ден цигарата му е устата и бирата, тежи 50кг над нормата и вика тези антибиотици не ми помагат сигурно е 150-160кг , вие Българите водите най най нездравословния живот, за да си здрав най най най напред не трябва да пиеш и да пушиш, след това по чиста храна, и ако е възможно малко спорт, ама вие сте филосфи и сега ще ми изредите 100000 пречини и обиди и пак няма да го направите.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, ония с тръбата и ония с чувалите защо още не са в затвора?
11
1
 
5
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Не си спомням да съм ходил днес в битиви, това кога съм го казал? Мен като ми тръгна една глътка- към 6 сутринта се събудих и зацацах направо от бутилката. Антибиотици давахме срещу вируси, знаем, че не действат, ама нали сме на процент към фармата. Викат- изписвайте антибиотици, че залежаха. И ние изписваме и ни пада парица. А сега- наздраве, сипах си в чаша вече, с ледец.
10
2
 
1
 
! Отговори
СМО преди 1 година
Таняк!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мчи нали Кантарчето точно това прокламираше у предните 3 години - ваксини и анти-ковид хапове, които - какво - включват антибиотици! А сега чуди и мае?! Мискин такъв!!!
8
2
 
3
 
! Отговори
а преди 1 година
Къдя се загуби другият кл/оун - Кунчо ид.иота?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо не коментират факта, че за разлика от преди, когато задължаваха хората да се тестват за ковид, за да влязат в мола, сега никой не може да задължи родител на дете със симптоми на скарлатина да го тества.. Детето се връща в градината, кръгът се завърта и децата нон стоп боледуват. За съжаление, скарлатината може и да повтори, може да има опасни последствия, но явно тук на никой не му пука за нищо!
6
2
 
2
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Диверсиите на МЕд мафията Са ПЛИТКИ.. Ежегодно до април терористи командващи ежегодния терор с нагло рекламиран пореден ГРИп//даже съобщават кога се очаква точно еди кой си нов щам да удари милиарди../ дават заповеди.През 2019 дадоха заповеди за БЕЗКОМПРОМИСНИ УБИИСТВа ВКЛ НА ЛЕКАРИ И МЕД СЕСТРИ..ПРОПУСНАХА традиционните заразявания на деца.. ИЗбити са десетки милиони с КОВИД генератори и активатори.. У нас мед мафиотите избиха много..
5
1
 
3
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 1 година
"По повод предупрежденията за епидемия от свински грип, Кантарджиев успокои, че той се предава от прелетните птици, а човек може много рядко да се заради."За свинския грип, който се предава от прелетни птици, сигурно има лек, но за "мисиркския грип" на "работещата" по публикацията няма лек.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скарлатината не е вирусно заболяване и се лекува с антибиотик!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антибиотиците са животоспасяващи при много възрастни хора с пневмония. Така, че като най-застаряваща страна е нормално да ползваме най-много антибиотици. А Кантарджията вместо да загрява за Нюрнберг 2, тръгнал да дава акъли.
2
1
 
4
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 1 година
У НАС в БЪлгария колкото повече и по хронично болни има толкова повече милиарди ограбват от народа през бюджета и аптеките медицинската и фармацефтичната мафии.НА първо място в света сме по убииства с ИНСУЛТИ<ИНФАРКТИ<ДИАБЕТ И РАК.Лекарите ПИЧЕлят яко.. Всички граждани вкл Гълъб Донев са отровени с хлор токсични водни смеситечащи от чешмите вместо лечебна питейна вода. Следва НЕАДЕкВАТНО ЛЕЧЕНИЕ и ХОП всеки месец ЛИКАРСТВА НА КИЛОГРАМ.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не спряхте да плашите хората, а и вие самите им предписвате антибиотици срещу вирусни заболявания. Бизнес, кво се правиш!?