Китай претендира за контрол върху територия на Южнокитайско море

Пекин ще подсили отбранителните си способности заради AUKUS
17 мар 2023 21:45, Анисия Иванова
23
Китай претендира за контрол върху територия на Южнокитайско море
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Партньорството AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия предвижда доставки на американски подводници и създаването на ново поколение подводници. Проектът е доста скъп – равнява се на близо 1% от брутния вътрешен продукт на Австралия. Няма съмнение, че основната причина за това партньорство е свързана с възпирането и сдържането на Китай. То е отговор спрямо действията на Китай към островните държави в целия пояс около Австралия. Цялостно това е доста съществена стъпка напред в усилията на Запада да конструира много по-конкретни, ефективни и дългосрочни военно-защитни конфигурации. Една от големите теми на дискусии е ядреният компонент – в случая става въпрос за двигатели, които се задвижват с ядрено гориво – не става въпрос за трансфер на ядрени способности, Австралия не е ядрена държава. Това заяви Владимир Шопов - политолог и анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Шопов посочи, че налице са доста области, в които тези държави споделят информация, която отива много отвъд стандартната комуникация на двустранните отношения.

"Между тези държави има ниво на политическо, институционално и човешко доверие, което е отвъд това, което приемаме за нормално и традиционно между държавите“.

Реакцията на Китай, по думите на госта, е превантивна – най-вече чрез сътрудничеството си с държавите, които са в пояса около Австралия. Той отново отбеляза, че изказванията на Пекин, че в договора става въпрос за трансфер на ядрени мощности, не са правилни.

"Очаквам Китай да се активизира допълнително в опитите си да получи достъп в точките до Тихоокеанския регион, които ще му позволят достъп да позиционира способностите си… Като цяло можем да очакваме повече от същото, но вече при едни доста неблагоприятни условия“.

„За САЩ възстановяването на военните отношения с Филипините е последният елемент от съюзническата подготовка на целия пояс под Тайван и с които започват да се планират сценарий при нахлуване на Китай“, посочи анализаторът.

По негови думи през последните пет-шест години са се натрупали много фактори, които принуждават Манила отново да погледне към САЩ, което е геополитическа загуба за Китай.

„Филипините са точно на пътя пред военната експанзия и разширение на Китай в Южнокитайско море. Китай постоянно разширява присъствието си там. Китай претендира за контрол върху почти цялата територия на Южнокитайско море... Филипините се опитаха да решат проблемите с дипломация, но Китай отказа да се съобрази“, обясни Шопов.

Той коментира и натискът на САЩ върху Tik Tok. Според него Вашингтон ще се задоволи при смяна на собствеността.

Повече по темата гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо да не претендират? Според някои само САЩ имат право да претендират и то за световно господство. Китайците поне не са отишли да се разпореждат на другия край на Света в земи и морета с които не граничат.
17
5
 
9
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Retina, глобалната икономическа дестабилизация е предизвикана от санкционната война. Пиндостан се намира в състояние на слабост и упадък. Цивилизационните извращения, икономическият волунтаризъм и откровената идиoтия в управлението на хегемона доведоха света до невиждан от 70 години колапс и предстояща рецесия. Центробежните сили на настъпващата криза ще ударят най-силно европейските му безмозъчни слуги, а Пиндостан няма да се дели на север-юг - той ще се превърне в РАЩА /раздробени щати/.
16
6
 
14
 
! Отговори
Китайско море е USA преди 1 година
Китайско море е на САЩ, Европа е на САЩ, Азия е на САЩ,абе с две думи Планетата Земя е на САЩ! Само простите руснаци и глупавите китайци все още не са го разбрали!
15
2
 
5
 
! Отговори
Филмът Бай Дрън преди 1 година
Чакам изявление на програмирани.. Мисля си, че е робот като го гледам как говори и се движи..?
14
3
 
4
 
! Отговори
Retina преди 1 година
Как ще разделят Щатите ми е интересно, на южни и северни или източни и западни. Немога да заспа вече 2ри ден. Англсосаксофоните подскажете ми.. Русняка сигурно ще иска Южните, на Китаеца му трябват дърва за огрев. Какво мислите вие?
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе от ко, му, НЯ, ги, нищо добро не чакай, Китай, Русия, С,. Корея са все един дол дренки, само с една разлика - в Русия най много крадът и корупция яка..
12
6
 
5
 
! Отговори
Територия на ЮКМ преди 1 година
Значи Южно Китайско Море си има собствена територия? И Китай му я отнема!! А когато 7ми Американски морски флот през ден гастролираше из Южно Китайско Море, морето не плака тогава. Но сега изведнъж изяви морските си претенции!
11
5
 
12
 
! Отговори
Офчо преди 1 година
Ще задам само един въпрос. Как се нарича морето???
10
1
 
14
 
! Отговори
Паисий преди 1 година
Територия в морето? Думата е акватория, неграмотни писачета.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правил съм тройка с жена ми и сестра й. Малката беше тогава на 21 години яко цепеняче. Сега вече е женена и като седнем да пием с баджанака ме напушва смях само ако знае как съм я копал тази градинка преди него. Освен това Сега се еббе с един мазен чичак за пари деееба тоя минндил скапън!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 държави, вкл. Тайван, имат излаз към Южнокитайско море и между тях не са САЩ, Великобритания и Австралия.
7
13
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Всъщност морето е на Малайзия и Филипините. Китай няма нищо общо.
6
8
 
19
 
! Отговори
Кое море? преди 1 година
Южнокитайско.Не Северно-австралийско,а южнокитайско.Австралия недоволства,че Китай претендирал за територии в Южнокитайско море.Наглосаксонските аспирации към целия свят предполагат,че никоя друга държава освен САЩ,Англия и Австралия не може да има претенции към нещо в Южнокитайско море.Голяма грешка,която ще разберат по трудния начин.
5
5
 
9
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Ами Китайско море е ,северно ,южно ,китайско е ?
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно Китай да отиде в Корпус Кристи и да каже на краварите да върнат Мексиканския залив на Мексико.
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южнокитайско море си е бащиния на Китай. САЩ да връщат Мексиканския залив на Мексико.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1. А да си чул за американски квартали в Китай? Защото за другите знаеш, нали?
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно кой да претендира в Южнокитайско море, северна америка ли?