Вучич: Международната заповед за арест на Путин ще има лоши последици

Това само ще удължи войната, посочи сръбският президент
19 мар 2023 20:52, Красимир Ангелов
63
Вучич: Международната заповед за арест на Путин ще има лоши последици
Снимка: БГНЕС

Издаването на международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин ще има отрицателни последици и само ще удължи войната в Украйна, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Асошиейтед прес.

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер в петък, като го обвини във военни престъпления. МНС го обвинява, че носи лична отговорност за отвличането на деца от Украйна по време на широкомащабното нахлуване на Русия в съседната страна, започнало преди почти 13 месеца.

Още по темата
Но сръбският президент популист Александър Вучич, който в миналото се хвалеше с личните си отношения с руския лидер, разкритикува решението на съда, отбелязва АП.

"Смятам, че издаването на заповед за арест на Путин, без да навлизам в правни въпроси, ще има лоши политически последици и говори за това, че има голямо нежелание да се говори за мир и за примирие" в Украйна, заяви Вучич пред журналисти в Белград.

"Въпросът ми е сега, след като го обвинихте в най-големите военни престъпления, с кого ще говорите сега?", отбеляза той.

"Наистина ли смятате, че е възможно да победите Русия за месец, три месеца или година?", попита той и добави: "Няма съмнение, че целта на тези, които направиха това, е да затруднят общуването на Путин, така че всеки, който разговаря с него, да е наясно, че той е обвинен във военни престъпления."

Запитан дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Сърбия, Вучич заяви, че това е "безсмислен въпрос, защото е ясно, че докато конфликтът в Украйна продължава, Путин няма къде да отиде".

(БТА, Ваня Накова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До stoedin - Поредният наивник, който още вярва в дядо Коледа хахаха "Путин ли, Мутин ли - вършат си работата. Точка." - И какво, ти си мислиш, че видиш ли някакви съвестни съдии са стигнали самостоятелно до извода, че Путин е направил нещо и трябва да бъде осъден, а не, че това е политическа поръчка, така ли? хахахахахахаахахах ... Написа ли вече писмо до дядо Коледа, какво да ти донесе за подарък или ще го направиш по-нататък? ... :) ... Не се чуди защо ти се подигравам. Сам си си виновен.
48
1
 
0
 
! Отговори
Удариха Европа преди 1 година
FBI да арестува наалниците на ПУТИН от САЩ и техните служители в Германия..ДАват нареждания на американски англииски и нанемски за военен терор срещу Украйна и с цел щети за десетки трилиони на Европейските страни,РУсия и БЕларусия..За пореден път спец службите на Русия не ареструваха подставени на власт предатели и наркомани..Сегашните наркомани окупирали Кремл са подставени от диверсанти 1999 /окупирали СССР 1991.ДА се направят тестове за наркотици на всички терористи от Кремл и Киев.видео
47
5
 
1
 
! Отговори
stoedin преди 1 година
Щом смятат че путин има за какво да бъде обвинен - разбира се, че ще издадат заповед за арест. това им е работата на хората. Путин ли, Мутин ли - вършат си работата. Точка. Друг е въпросът дали ще има смелост да се яви и да докаже ако е невинен. По-скоро - не.
46
5
 
11
 
! Отговори
4ИНГИЗ преди 1 година
Do "Дядо Соци"-дреме му на ..дремката на Путин и за твойто мнение и за измисления съд.Вовка мачкай укрофашагите и неонацистите от ЕС.Мачкай!
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О да, редиците на МСН ще оредея, големите развиващи се държави имат много по-голяма нужда партньорство с Русия отколкото тоя кенгуру съд... Това не справедлив съд, а поредния инструмент за корупция и манипулации
44
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дя, с Милошевич се разправиха набързо, а после бомбардираха Белград без всякаква нужда и и избиха сума мирен народ. Но с Путин няма да се получи.
43
13
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До SS 31 Никой няма да ходи да арестува Путин.Най приближените му съратници ще го доставят в Хага.Няма да му простят, че съсипа Русия.
42
9
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До SS 30 Произвол , но ще има последици за Путин. Предполагам че не добре да живееш с мисълта, че си на мушката.Ще го уморят от страх.
41
3
 
10
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Ако сключи мир заповедта остава,а ако окупира цяла Украйна пак остава.Какво ли ще избере?
40
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския протекторат запова да губи почва под краката си!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорить Москва...!
38
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' ще има лоши последици '' ................................... ще има лоши последици за такива като тебе, които черпят легитимност от един военнопрестъпник като путин ... за целия нормален свят ще има само добри последици!
37
0
 
3
 
! Отговори
БС преди 1 година
Казва се: International Criminal Court - превода на журналистите които пишат тази статия е грешен. Ще проверя как е съдържанието на статията и откъде са го преписали.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Америка дойде благата вест че след 2 дни ще сложат белезниците на Тръмп. Самият Тръмп е истерясъл и призовава привържениците си на бунт както на 6 януари.
35
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не изметат такива руски слуги като Вучич и Радев Балканите никога няма да станат Европа.
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази заповед няма никакво значение освен пропагандно. И без тази заповед Путин едва ли бил посетил неприятелските страни.
33
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото знам, Вучич е бил от правителството (партията) на Милошевич, нормално е да подкрепя Путин и да осъжда заповедта за арест...С този президент Сърбия няма да влезе в ЕС, както и България с Радев никога няма да влезе в Еврозоната и Шенген!
32
6
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
тия кога ше се присъединяват към рф ?
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия ще арестува Путин и така ще сложи Кадиров умно!
30
13
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
От Москва натиснаха дистанцонното и Вучката се задейства.Декламира точно руските указания.Тежък е животът на руските слуги.