Трансджендърите аут от състезания по лека атлетика за жени

Забраната е за тези, които са били мъже в пубертета
24 мар 2023 13:58, Александър Попов
39
Трансджендърите аут от състезания по лека атлетика за жени
Снимка: БГНЕС/EPA

Световната федерация по лека атлетика потвърди, че ще забрани на трансджендър състезатели да участват в състезания за жени. Забраната се отнася за трансджендъри, които са били мъже в пубертета, но след това са сменили пола си.

"Предприехме решителни действия да предпазим женските категории в нашия спорт, като ограничим участието на трансджендър атлети. Това решение бе взето след консултации с множество заинтересовани страни, включително 40 федерации, нашите атлети, нашите треньори, атлетическата комисия, както и редица други групи, включително и трансджендър групи, експерти на ООН, Международния олимпийски комитет и Пара-атлетиката. Мнозинството от тях заявиха, че трансджендър атлетите не трябва да се състезават в женските категории", заяви президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу.

"Много от тях вярват, че няма достатъчно доказателства, че транс-жените нямат физическо предимство пред биологичните жени, и искат да получат повече такива доказателства, преди да обмислят включването на трансджендъри в състезания за жени. Не казваме "не" завинаги", допълни Коу.

Съветът на Световната атлетика взе още едно решение, касаещо атлетите с различия в сексуалното развитие (DSD). Според новите правила такива спортисти ще трябва да имат максимум 2.5 наномола плазма тестостерон на литър кръв, за да участват в състезания за жени. Това е намаление на допустимото количество наполовина, което би засегнало състезатели като олимпийската шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 Кастер Семеня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: трансджендъри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
до 9 Генчо преди 1 година
Ще те напъва всяка вечер с голямото ***. Ама ти си мъжко мумче, ще издържиш
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Транс-жени" са мъже, които се преструват и маскират на жени. Някои от особено тежките случаи се подлагат на ампутации и прочие осакатявания, за да наподобят бегло как изглеждаят гениталиите на жена. Не знам как въобще стана така че на запад се преструват че тези същества са жени.
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да гласувате за про-американо-еврожейските партии като гроб, пп и дб и щерките ви ще споделят тоалетни и съблекални с 30-40 годишни неррррези самоопределящи се за феи!
9
2
 
9
 
! Отговори
Генчо с големия дуду преди 1 година
Ха, ако Моника Белучи стане мъж, аз веднага съм навит да й стана съпруга
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това да има за мъже , жени и отделно за джедър .
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерални ценностти, сър!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уйлямс да върнат медалите! Уил Смит побойника, да върне Оскара
5
1
 
19
 
! Отговори
do 1 преди 1 година
Въпросното Кастер Семеня категорично е отказвало по състезанията да влиза в съблекалните и под душовете с други жени. Също и до последно се дърпаше да бъде прегледано от лекар "на голо", та нищо чудно и шнорхел да има.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, те братята Уйлямс и без това спряха с тениса. Късно!
3
1
 
30
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Това е добрата новина за днес, време беше.
2
2
 
13
 
! Отговори
Human rights! преди 1 година
А въй, не мое да бъде! Съд за дискриминация и сексизъм!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обратно към нормалността! Нищо против тези хора, които прирадата ги е направила, но просто не е честно човек с физиката на мъж, без шнорхел, да се състезава с жени. Например!