Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента

Много вероятно било да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП
224
Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в която бяхме след предишните избори октомври. Тогава имаше някаква надежда, че може да се състави някакво управление, сега избирателите вече виждат ясно, че няма никакви изгледи да се състави стабилно мнозинство, редовно управление. Избирателите учат по-бързо от политиците", коментира пред БНР политологът Георги Киряков.

Още по темата

И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше какво ще се прави на местните избори. Политиците мислят още отсега за местните избори, отчита Киряков.

Относно тезата за разцепление на коалицията ПП–ДБ Киряков посочи, че това е поредната коалиция, която преминава "по този добре утъпкан път" и че за този тип партии, в т.нар. градска десница, това е перманентен процес през годините.

"Постоянен процес на разделяне и събиране между тези хора. Такива амплитуди, които постоянно се случват сред тези формации. Този път поводът е възможността да се състави някаква форма на редовно управление, някаква платформа за управление заедно с ГЕРБ", каза той.

Скрито недоволство в ПП е имало още преди кампанията, покрай реденето на листи, но възможността да бъдат първа сила е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, тоест "някой е "изгорял" и няма да участва в играта, "тези настроения излизат на повърхността като някаква тиня, която е разбутана", коментира Георги Киряков.

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за влияние върху самата партия, но напрежението е било туширано заради "наличието на достатъчно много властови ресурс, който е могъл да бъде разпределен".

Според Киряков от гледна точка на партийните теории това значи, че самата партия е създадена не толкова за постигане на политически цели, колкото заради "задоволяване на личностни апетити", посочи политологът.
"Много е вероятно да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди това такива тлеещи настроения", посочи той.

Без депутатите от ПП ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на ДБ, които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ, смята политологът.

"Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент - дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг. Това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление. Или с ДПС? (…)И тук ще имаме много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа. БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалиция. Ако БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство", каза Киряков.

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинство. ГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върти към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков.

ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и
самостоятелно явяване на следващите избори, прогнозира още политологът. "Възраждане" все още не са достигнали потенциала, който имаха Обединени патриоти преди време, отбеляза още в анализа си той.

"Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, но този таван е видим и то не отсега, той е видим от десетилетия", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: парламентдепутатипп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП отново показаха че са пълни аматьори в политиката - и този път го показаха най-вече на своя коалиционен партньор, като тръгнаха да дават изявления самостоятелно.
168
7
 
8
 
! Отговори
Нормално да не може преди 1 година
Не може просто ей така да се зачеркне вота на големия град. Да - София не е България, но и селата с кметове на ГЕРБ-ДПС не са България.
167
7
 
5
 
! Отговори
ДАЙТЕ ДА СЕ ИЗЯСНИМ? преди 1 година
Горанов кога ще връща откраднатото? И как - в кеш ли? В имоти ли? В активи ли? В натура ли?
166
6
 
3
 
! Отговори
ВИЦ на деня: преди 1 година
Хванали една гербенуга да краде и лъже и когато го притиснали и го питали какво прави и че са го хванали и знаят че краде, тя казала "ех, хванахте ме. Признавам си. Аз откраднах, така е - да.", вместо "Кирил и Асен открандаха ТРИЛИАРДИ от джобовете ви, вие тука за една малка кражбичка сте се хванали". КРАЙ НА ВИЦА ахахахахахахахаха
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз все пак се надявам фондации като "Америка за България" да се усетят, че хранят безотговорни млади леви измамници и да им врътнат кранчето.
164
0
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Дано да намалеят ЛГБТ хората в България и WOKENESS психарщината да престане.
163
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дано да намалеят ЛГБТ хората в България и WOKENESS психарщината да престане.
162
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартиената коалиция е силна и многолюдна. Да си поемат отговорност
161
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от политолози,които си чешат езиците,внушавайки ни какво би било по-добре и какво не.Кой щял да се разцепи и защо.Айде стига,де!
160
3
 
6
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Знаех си, че ще се окаже, че ДБ не са важни ))))))
159
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберите нали свалихте миналата година правителството? И сте първи, създайте си правителство, нали ПП-то били некадърници, защо ги търсите за партньори. Имате БСП, ДПС, Възраждане, ИТН.
158
0
 
6
 
! Отговори
прогрес преди 1 година
Миналата гадиина Чалгаря тази гадина Ряпаря.
157
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така , както я караме : След още 2 изборни мандата , ДПС ще бъде 1-ва сила в НС . С нашите пари , по нашите глави !
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се сърдим пак ? Има един лаф :КЪф-то народа .... по нататък го знаете !
155
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа. Все пак да не забравяме, че инатливите бенефициенти от 70-те НПО на ПП може и да почувстват остър спад на грантовете...
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен165..да не би Русия да беше подготвена за това което стана след окупирането на Украйна...
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав...Буци е на спявка в посолството , ама не руското !Не се знае кога ще го освободят за 2-ри път , защото първата ''визита'' беше в ''БЕЛИЯТ ДОМ '' преди 2 г. !
152
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои партии КУПУВАХА гласове , ... САМО ДПС и герб , нали всичките пари и медии / на 113 масто/ са в тях !!
151
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да погледнем истината в очите - САЩ никога никъде не са носели демокрация. САЩ винаги са раздавали пари. В началото предлагат нещо, после повече, после три пъти повече и ако откаже - с него се случва инцидент и умира. Така разполагайки с долара - неограничен финансов ресурс - САЩ раздаваха пари по целия свят. Проблемът е, че сега САЩ вече нямат пари, пари няма и това е! И оръжия нямат, с които да се противопоставят на Русия. Това е истината. И тук започва трагедията, трагедия на за САЩ, САЩ са си добре, трагедията започва за тези хора които бяха купени с парите им.
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Барселона.. Кой ти мисли за държавата , насила искат да докарат ДПС до 1-ва политическа/ движение/ сила в ЧУЖДА ДЪРЖАВА . Това може да се случи само в Бе-Ге-тото на ЕС !