Георгиева предупреждава: Нестабилната световна икономика ще доведе до по-бавен растеж

През следващите пет години глобалният растеж ще остане около 3%
6 апр 2023 21:50, Нели Христова
26
Георгиева предупреждава: Нестабилната световна икономика ще доведе до по-бавен растеж
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди за нарастваща уязвимост на световната икономика, тъй като най-големите централни банки в света продължават да ограничават упорито високата инфлация.

"Просто няма как лихвените проценти да се повишат толкова много, след като са били ниски толкова дълго време, и да няма уязвимости. Нещо ще гръмне", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред Райън Хийт от „Политико” на събитие, организирано от Международния център "Меридиан" преди годишните пролетни срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица във Вашингтон.

Георгиева предупреди, че по-нестабилната световна икономика ще доведе до по-бавен растеж и по-голяма финансова нестабилност. МВФ, който предоставя финансови спасителни средства на държави в затруднено положение и следи за състоянието на световната икономика, прогнозира, че през следващите пет години глобалният растеж ще остане около 3%, което е най-ниската средносрочна прогноза за растеж от 1990 г. насам.

Но тя заяви, че не смята, че световната икономика върви към повторение на глобалната финансова криза от 2008 г., въпреки проблемите в банковия сектор, които се появиха в САЩ и Швейцария.

"Това не е 2008 г.", въпреки че фалитът на Silicon Valley Bank през миналия месец породи такива опасения, каза Георгиева.

Кризата от 2008 г. се случи, защото твърде много финансови институции имаха в счетоводните си книги активи, които се оказаха силно надценени. "Сега нямаме такава ситуация. Финансовата система, както банковата, така и небанковата, е много по-прозрачна", каза Георгиева.

Директорът на МВФ предупреди и за потенциалните отрицателни икономически последици от разделянето на света на различни геополитически лагери поради търканията, предизвикани от войната на Русия в Украйна и други сили, които подхранват подозренията между САЩ и Китай.

Макар че за Запада е важно да отстоява своите ценности, колкото повече се изострят отношенията, толкова повече ще се отразява това на световния икономически растеж, каза тя, позовавайки се на изследване на МВФ, според което потенциалните загуби от търговията варират от 200 млрд. долара до 7 трилиона долара, равняващи се на около 0,2 % до 7 % от световния брутен вътрешен продукт.

"Логично е да се стремим да бъдем в долната част на този спектър от разходи", каза Георгиева.

Ръководителят на МВФ наскоро се завърна от пътуване до Пекин, където имаше възможност да се срещне с новия икономически екип, включително с премиера Ли Цян, който встъпи в длъжност на 23 март като част от екипа на Си Дзинпин за третия му мандат като лидер на Китай. Тя описа Ли като "много практичен, земен, много достъпен, много ясен в ангажимента си Китай да продължи да се отваря, за да бъде приятелски настроен към чуждестранните инвеститори".

Въпреки нарастващото напрежение между САЩ и Китай, Георгиева заяви, че посланието, което е получила от китайските официални лица, е било положително.

"Посланието, което получих, е, че Китай е ангажиран с многостранния подход. Те са ангажирани с търговията, която се основава на правила. Те са ангажирани с отварянето на икономиката, както са го правили досега. И се ангажират да играят конструктивна роля спрямо развиващия се свят, включително преструктуриране на дълга", каза тя.

Георгиева защити също така Закона за намаляване на инфлацията в САЩ срещу критиките, че въпреки името си, той всъщност подхранва инфлацията, като вкарва в системата огромни количества държавни разходи.

"Законът за намаляване на инфлацията не е толкова голям по своя мащаб... Той е нещо, което ще бъде изразходвано в продължение на няколко години. Така че няма да окаже голям натиск върху инфлацията", каза тя.

Все пак настоящата среда на по-висока инфлация означава, че правителствата трябва да бъдат предпазливи, когато става въпрос за нови разходни програми, добави управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Райски остров преди 1 година
България изглежда да е райски остров. Навсякъде вдигнаха лихвите, само тук 2.6% за ипотека, при 17+% официална инфлация! Вече 2-ра година.Гледай ти,каква стабилност само. Нямаме правителство от 2 години, на няколко стотин километра от нас падат бомби и се води война, Турция не спира да се клати вече н-ти месец, но банките сладичко зарибяват с 2.6% глупавия българин. Имотната мафия потрива ръчички и продава тухлени кутиики за по 3-4 хиляди евро квадрата. Телекомите индексират ли индексират.Идилия
16
0
 
2
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Сталинкеее,какво стана с китайското лоби?И тая като Елена с кремчето.Мечтата на българина "*** но на екран".
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 - Защо я слушаме? Нито е обществен служител, нито има мотивация, да ни помага с нещо и нимога не е обещавала ... Юоже да ни лъже и манипулира и няма да има никакви последатвия за нея ... Защо я слушаме?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Георгиева предупреждава: Нестабилната световна икономика ще доведе до по-бавен растеж" - Растеж, та растеж, та растеж ... При спадащо население, почти навсякъде в Света, а дори и разрастващите се популации дават съшите знаци, каквито давха другите, преид да заппнат да се топят, кка така, все имаме ръст, па не се подобрява живота? Или "икономкката" съществува за едни малки, а не за общи интереси?
13
0
 
9
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Сталинка никак не е глупава, но не изнася и 1/3 от информацията за истинското икономическо и финансово състояние в глобален мащаб, стар навик, какво да се прави! -)))
12
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Губим много повече от 7 процента БВП, губим бели грамотни хора, загиващи във войната. А в това време Африка и Азия растат главоломно. И ще се възползват от опразнените територии...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ужасна новина за Европа, ще има още много кражби на кремове от безмитните магазини на летищата, Сталинка Георгиева знае най-добре защото говори от личен опит!
10
0
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
РАСТЕЖА НА ИНДИЯ ЗА 2022 Е 8 % , КИТАЙ 5 % , РУСИЯ 3 % , САЩ 1,2 , ЕВРОПАТА О,8 % !!! СТАЛИНКЕ , КИТАЙ УВЕЛИЧАВА РАСТЕЖА !!! ГОВОРИШ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА !!!
9
0
 
11
 
! Отговори
В. преди 1 година
Ами някои менъджъри лакомо са купували ценни книжа вместо да кредитират. Сега, за да спасят инфлацията, централните банки пускат ценни книжа с високи лихви. Някои прекалено алчни банки се набълбукват.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да са плашитии . Инфлация ще има а растеж няма да има . Банките ги спасихме за сега но утре ще гръмнат .
7
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Просто няма как лихвените проценти да се повишат толкова много, след като са били ниски толкова дълго време, и да няма уязвимости. Нещо ще гръмне"Та...да видим кой държа лихвите на 0%??? Федералният резврв... а кой печата като за последно долари??? Пак ФЕД... в задачата се пита... какво ще гръмне??? Който има все още малко непромито сиво вещество много добре знае
6
0
 
16
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Kакъв разтеж .... Отпускайте необезпечени кредити Украйна за оръжие и чакайте разтеж.Друго пишеше по учебниците...
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За европейските страни съм съгласен , бумеранга има свойството да се връща
4
2
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Доста елементарни изказвания на тетка Сталинка...
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Бразилия и Русия са най-големите суровинни икономики, а ресурсите досега се търгуваха в долари, но и двете се отказаха и това е голям удар за долара, като сложиш и най-голямата икономика в производството Китай става още по-зле, Индия също вече не иска долари.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това не е 2008 г.", въпреки че фалитът на Silicon Valley Bank през миналия месец породи такива опасения, каза Георгиева." Споко Сталинка SVB е като Bear Stearns, новата Lehman Brothers още не е гръмнала.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се развива Африка ,с Китай и Русия .Европа и щатите са бита карта.Да си гледат прайдовете,папата и Украйна и да не се занимават с икономика.Малайзия и тя изоставя цар долар.