8 са в неизвестност след като сграда се срути в Марсилия

Петима души от съседни сгради са пострадали
9 апр 2023 21:06, Нели Христова
10
8 са в неизвестност след като сграда се срути в Марсилия
Снимка: БГНЕС

Най-малко осем души са в неизвестност от днес, след като жилищна сграда се срути във френския средиземноморски град Марсилия, а пожар възпрепятства спасителните операции, съобщиха властите.

Петима души от съседни сгради са пострадали при евентуалната експлозия, която е разрушила четириетажния блок около 22:40 GMT в събота.

Местният прокурор Доминик Лоренс заяви пред репортери, че осем души "не отговарят на телефонните обаждания", като заяви, че засега е невъзможно да се установи причината за срутването.

Една от възможните причини "очевидно" е газова експлозия.

Множество свидетели заявиха пред АФП, че са чули звук от взрив.

"Спях и се чу огромен взрив, който наистина разтърси стаята. Събудих се от шок, сякаш бях сънувала", каза Саверия Мосние, която живее на улица в близост до мястото на инцидента в квартал Ла Плейн.

"Много бързо усетихме силна миризма на газ, която се носеше наоколо, все още я усещаме тази сутрин", добави тя.

Димът все още се издига от купчината отломки в неделя следобед, видя фотограф на АФП.

"Трябва да сме готови да има смъртни случаи в тази ужасна трагедия", заяви по-рано пред журналисти на мястото на инцидента кметът на Марсилия Беноа Паян.

Повече от 100 пожарникари се бореха с огъня в руините на сградата, за която се смята, че има по един апартамент на всеки етаж.

Високата температура при горенето на сградата пречи на кучетата да търсят из развалините, а министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че ще минат "няколко часа... може би дори повече", преди пожарът да бъде потушен.

"Времето е от съществено значение", за да се открият евентуални оцелели сред руините, заяви началникът на пожарната в Марсилия Лионел Матийо.

Задачата на спасителите е усложнена от частичното срутване на една от съседните сгради, където осем души е трябвало да бъдат свалени със стълба, след като са намерили убежище на терасата на покрива.

Други сгради на улицата бяха евакуирани и около 180 жители бяха настанени в училища, а в съседен квартал беше открит център за помощ на хора, които търсят изчезнали членове на семейството си или свои близки.

Заместник-кметът Яник Оханесян заяви пред журналисти на мястото на инцидента, че "тази сутрин няколко свидетели са се свързали с нас, за да кажат, че е имало подозрителна миризма на газ".

"Много семейства в квартала се страхуват", каза Арно Дюплекс, председател на родителската асоциация в близкото начално училище "Тиволи".

През 2018 г. осем души загинаха в Марсилия, когато две полуразрушени сгради в работническия квартал Ноале се срутиха.

Инцидентът хвърли сурова светлина върху жилищните стандарти в града, като според групите за помощ 40 000 души живеят в некачествени постройки.

Но властите изглежда изключват структурни проблеми при последното срутване в квартал, известен с баровете и нощния си живот.

"За тази сграда не е имало предупреждение за опасност и тя не се намира в квартал с некачествени и евтини жилища", заяви Кристоф Миран, префект на регион Буш дю Рон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тя сяла Франция гори, милиони са по улиците, вие ни информирате за битов инцидент.На това народа му вика-скъп на триците, евтин на брашното.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случва се, защото тези сгради са гредоред, строени преди поне 80-100 години, с множество промени, не са предвидени за натоварването с толкова плочки, ламинати, перални, а собствениците или чакат да паднат или просто нямат по 30-40 хил евра на калпак за структурни подобрения
3
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Напротив, в известност са. Знае се, че са под развалините.
2
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Тия сгради са масово строени преди стотина години
1
3
 
6
 
! Отговори
Чичо Боко преди 1 година
Е видяхте ри че има по некачественно строителство от нашето