Овошките измръзнаха, кайсиите, прасковите и ранните череши на 100%

Овощари искат оставката на заместник-министър
39
Овошките измръзнаха, кайсиите, прасковите и ранните череши на 100%
Снимка: Pixabay

Седем браншови организации поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков.

„В сектор плодове и зеленчуци има да се реши огромен проблем”, каза председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев пред Нова телевизия.

Заради ниските температури миналата седмица голяма част от плодните дръвчета са измръзнали. „Кайсията е почти масово унищожена. На места има останали плодове. Ранните сортове на черешата са почти на 100%, както и прасковата”, допълни Колев.

Докато стопаните отчаяно търсят оцелял цвят по дърветата, помощ от държавата не било ясно ще има ли и за кого. „Има помощ за 100% пропаднали площи, но има градини, пропаднали на 90% и с протокол за 90% те нямат право на помощ. Такива производители са много, а те са гръбнакът на производството”, добави председателят на Съюза на дунавските овощари.

През седмицата се е състояла среща със заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков, на която представители на седем браншови организации не били допуснати, твърдят овощарите. Те настояват да обсъдят проблемите в сектора

„Седем браншови организации са абсолютно изолирани от тази среща. Дори е казано, че ако отидат на нея, няма да бъдат допуснати, което е абсурдно. Настояваме за среща, искаме да направим такава, защото проблемът е сериозен и той трябва да бъде решен. В противен случай, тласкаме много производители към фалит”, категоричен е Колев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: овошкичерешипраскови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Светеца преди 1 година
Незнам да ли хората в България са СТАДО или човекоживотни щом още не са забелязали как над главите им постоянно, всекидневно самолетите ръсят, разпиляват химически вещества които СЪВСЕМ РЕАЛНО променят времето! От години, повече от 10, фотографирам, снимам този процес и най-сериозно ви заявявам, че процеса за образуване на облаци съответно: дъжд или сняг над България е напълно ръкотворен или изкуствен.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия всяка година ревът
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей 25 в Германия знаеш ли какви са субсидиите .....тук има ограничения квоти , като не дръпнем селското стопанство , какво остава на България , промишленост ли , всичко е на ишлеме и евтина работна ръка. Въпросът ,е че самного Мадам йес в министерството сао слушкат Бюрксел
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да настояват , не може министерството да кумуникира и дупуска само измислени организации
27
0
 
2
 
! Отговори
koi преди 1 година
Те и онези така мислеха и затова сега ша гонят......
26
2
 
7
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Анонимен 22 Да ти умрем за ТКЗС то.Работил съм там. Няма да ти приказвам каква разсипия беше.
25
1
 
4
 
! Отговори
koi преди 1 година
Напротив, има подобни застраховки, на първо четене намерих на Дженерали. Така че би следвало и всички останали да предлагат.
24
3
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Овощарството е рисково производство Министъра ли докара студа. Застраховайте.
23
0
 
7
 
! Отговори
contractor преди 1 година
никой застраходател не застрахова земеделска продукция, за съжаление колкото повече се пънеш да произвеждаш толкова по прецакан си.
22
10
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Реват за ранните череши.80 лева килото.Дано една череша да не поникне.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова навремето в ТКЗС-тата са се отглежали най-различни неща. Една година едно става най-добре, друга година - друго. Една година за едни култури е зле, за други - добре . И са се компенсирали като общо. Което е най, най - естественият начин на живот.
20
2
 
3
 
! Отговори
koi преди 1 година
Застраховани ни ли са ааааааа, алоооо?
19
4
 
5
 
! Отговори
Сънчо преди 1 година
...а в Гърция е вече лято и хората прибират първата реколта за тази година. До следващата зима ще има още няколко реколти...
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да питам дали са застраховани овощните градини. Ако бяха нямаше да има такъв рев. А това, че си изкарваш парите с нещо несигурно и ти самият не си се подсигурил си е личен проблем, не на зам. министъра.
17
0
 
12
 
! Отговори
Мъдьо преди 1 година
Абе, то и на мен сутрин ми измръзват кайсийте................
16
4
 
8
 
! Отговори
поводи бол преди 1 година
Тия яко завиждат на зърнарите!Вечно пищят!
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До онзи ден разправяха как ще изкореняват дърветата понеже нямали изкупвачи. Сега пък се притеснили,че реколтата е била измръзнала. В двора и аз имам дръвчета,но нищо им няма. Как пък все на производителите им измръзват
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалното затопляне, замърсяване, унищожаване на горите доведе до промяна на климата. Вече нямаме четири сезона , а два- сухо и горещо лято и дълга есен. Няма как да го променим, някак трябва да се адаптираме и оцеляваме.
13
6
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Миналата година Гек хапна отлични череши! Едната бе претрупана с плод! Още има изсъхнали по клоните!
12
4
 
12
 
! Отговори
плод и зеленчук преди 1 година
В София черешите още не са напъпили и цъфнали има само мини коприва.