Заради "полицейската държава": Тунизийски футболист се самозапали

Лекарите не успяха да го спасят
15 апр 2023 08:40, Александър Попов
23
Заради "полицейската държава": Тунизийски футболист се самозапали
Снимка: БГНЕС

Тунизийски професионален футболист се самозапали в началото на тази седмица в знак на протест срещу "полицейската държава" и почина няколко дни по-късно, предаде Франс прес, като се позова на брат му.

Низар Исауи, който преминал в кариерата си през няколко елитни тима в Тунис, бил останал без отбор. 35-годишният мъж се самозапалил в понеделник пред полицейското управление в град Хафуз в централната провинция Кайруан.

Преди това Исауи публикувал във "Фейсбук" послание, в което обявил, че се осъжда "на смърт чрез огън". "Нямам повече енергия, нека полицейската държава знае, че присъдата ще бъде изпълнена (днес)", написал той в понеделник.

По време на погребението на Исауи вчера се стигна до сблъсъци с полицията, която разпръсна демонстранти със сълзотворен газ. Преди това стотици местни жители се събраха пред дома на футболиста и скандираха: "С нашата кръв и душа ние ще се пожертваме за теб, Низар."

Според тунизийски медии футболистът отишъл в полицейското управление в Хафуз, за да се оплаче от търговец, който продавал банани по 10 динара (3 евро) за килограм - два пъти по-скъпо от "тавана", определен от властите в рамките на борбата със спекулата в условия на недостиг. Полицаите обаче обвинили Исауи в тероризъм.

Футболистът получил изгаряния от трета степен. Първоначално той бил хоспитализиран в Кайруан, откъдето бил прехвърлен в специализирана болница в столицата Тунис. Лекарите обаче не успели да спасят мъжа и той починал в четвъртък.

За момента няма коментар от страна на властите.

Случаят напомня на този с Мохамед Буазизи - амбулантен търговец, който се самозапали на 17 декември 2010 г., давайки искрата на революцията в Тунис, свалила от власт дългогодишния авторитарен президент Зин ал Абидин бен Али. Това постави началото на т. нар. Арабска пролет - вълна от продемократични бунтове и протести в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Тунис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Каква поредна ромска преди 1 година
Драма ! Новини за хора има ли?
7
1
 
5
 
! Отговори
България е рухнала преди 1 година
България има огромен проблем Национална Сигурност - масови изтезания и убийства срещу неудобни Българи от Пернишки мутри , а полицията, "Прокуратура" и ДАНС се държат неадекватно! В Бобов дол полицията си е чисто ОПГ, Първо РПУ Перник тоже! Терор истински!България е Полицейска корумпирана Държава!
6
4
 
1
 
! Отговори
До Володимир Зеленск преди 1 година
Е тука съм с жена ти, много доволна остава, даже пита за още. Та чакам двама-тримата русофили в тоя форум да дойдат да се позабавляват и те.
5
1
 
7
 
! Отговори
До чичо боко преди 1 година
А и казвахме на кpyBъта да не те събира с вилицата от земята...
4
1
 
9
 
! Отговори
До чичо боко преди 1 година
Чик чок, пий си хапчетата бе oлиrуфpен
3
1
 
3
 
! Отговори
уффф преди 1 година
Германов,вземи си честотите и идвай по-бързо!Айде,чакаме те!
2
6
 
2
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Лошото е, че такива актове на протест се използват после от популисти с нечистоплътни намерения, както стана след арабските революции. ИДИЛ придоби огромен разцвет, Сирия и Ирак почти се разпаднаха, в Египет военните в последния момент спасиха държавата, Алжир се разклати, а в същия Тунис дойдоха на власт ислямисти. У нас също - протести, революции , Хаджоляни, Бабикяни, Маями, после Кирчо и Кокорчо. Сега по-добре ли живеем отпреди 3 години? Предвидими ли са нещата? Май не, а?
1
2
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Ех тия банани.Сумати държави развалиха щ.Ето да вземем за пример България