Британците вече са без съмнения относно Чарлз, 62% мислят, че ще е добър монарх

60% от хората подкрепят монархията
2 май 2023 20:00, Нели Христова
22
Британците вече са без съмнения относно Чарлз, 62% мислят, че ще е добър монарх
Снимка: БГНЕС

Съмненията дали кралят ще бъде добър за монархията са "избледнели" и популярността му е нараснала след смъртта на майка му миналата есен.

Ново проучване в навечерието на подготовката за коронацията му установи, че положителните оценки на краля се покачват, като 62% вярват, че Чарлз ще бъде добър за монархията.

Резултатите са в рязък контраст с анкета от март миналата година, когато 39% от хората прогнозираха, че той ще бъде добър крал. 31% вярват, че той би бил лош крал, в сравнение с 20% в последното проучване.

Рейтингите на личното одобрение на краля също се повишиха, достигайки рекордни стойности веднага след смъртта на майка му. 62% казаха, че имат положително мнение за Чарлз, в сравнение с 54%  по това време миналата година, когато той беше принц на Уелс.

Ексклузивното проучване на YouGov за The Times идва след като Бъкингамският дворец потвърди, че конгрегацията от повече от 2200 души за коронацията в Уестминстърското абатство ще включва представители от 203 държави, включително около 100 държавни глави заедно с благотворителни организации и обществени шампиони.

Сред поканените са Джей Блейдс, посланик на Фондацията на принца и водещ на хитовия сериал на BBC The Repair Shop. Едуард Енинфул, посланик на Prince’s Trust и европейски редактор на Vogue, също ще присъства заедно с Лайънъл Ричи, Ант и Дек и магьосника Динамо.

Последното проучване показа също, че 60% от хората подкрепят монархията, в сравнение със само 26%, които смятат, че тя трябва да бъде заменена с избран държавен глава. Подкрепата остава най-висока сред хората над 65 години, със 78% в полза, в сравнение с 32% от тези на възраст от 18 до 24 години.

"С течение на времето, разбира се, имаше възходи и падения, но видяхме наистина голям скок сред анкетираните, когато той стана крал. Както е сега, хората имат положително възприятие за него и вярват, че той ще свърши добра работа. Със сигурност съмненията са изчезнали и хората се обединяват около краля", казва Антъни Уелс, ръководител на европейските политически и социални изследвания в YouGov, цитиран от The Times.

"Хората изглежда са на мнение, че Чарлз е точният човек в точното време за работата. Много хора говореха, че искат да преминат направо към Уилям, но мисля, че те осъзнаха, че сега са видели трудните задължения, които Чарлз трябва да изпълнява като част от кралството. Особено в тези трудни времена, мисля, че хората се чувстват малко по-сигурни с по-възрастен държавник", казва Ингрид Сюард, редактор на списание Majesty.

Рейтингът на одобрение на кралицата остава непроменен през последните месеци, като 48% от хората я гледат положително, в сравнение с 40%, които имат отрицателно мнение. Принцът и принцесата на Уелс остават най-популярните кралски особи като цяло с проценти на одобрение съответно от 73 и 71.

В знак, че обществото оценява балансиращия акт, който кралят има в отношението към Хари и Меган, 69%  от анкетираните казват, че вярват, че той е бил прав да покани Хари на коронацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 16 Единия от синовете му не е негов той затова избяга с мулатката и взе да говори против кралското семейство :))) Иначе съм съгласен, че Елизабет имаше аура и е уважаваха :)))
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам, но няма да има и на 1 стотна от харизмата и авторитета на Кралица Елизабет. Ако бях британски гражданин, щях да искам да ме представляват принц Уйлям и Кейт Мидълтън. Понеже днес принцеса Шарлът става на 8 г, виждам у нея бъдеща наследница на прабаба си.
13
0
 
2
 
! Отговори
62% мислят !? преди 11 месеца
Доста добър макар и малко надут резултат за хайлилайклитата! Тука не може да стигнем такъв процент на мислещите!
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен64264 преди 11 месеца
дреме ни за тоя клепар и грозната му камила
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само Бог е над мен !
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Kakвo ни интересува това нас, нормалните хора?
9
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
В грешка са британците! 102% са
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това магаре било крал на Англия.......хахахахаха :)))
7
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ОБЯВИ БРИТАНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ВЕСТНИК СУБСИДИРАН ОТ ДЪРЖАВАТА :D АЙДЕ КАТО Е ТАКАВА "ИСТИНАТА" ДА НАПРАВЯТ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ СЕГА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ШОТЛАНДИЯ ДА ВИДИМ ДАЛИ ГО ПОДКРЕПЯТ!
6
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
наскоро ТУК разбрахме,че Чарлз имал 64 милиарда паунда..10 имения,7 замъка,56 къщи,територии и какво ли не още....Е,може ли такова лице да бъде нещо друго,освен "добър монарх" ?...Със сигурност в чест на неговата коронация ще отпуснат на поданиците по още два домата на калпак..
5
2
 
0
 
! Отговори
истината преди 11 месеца
Може би ще абдикира по финансови причини или покошение заради дълговете на семейството най вече към картели.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Чарлз кораба му потъва.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Магарето с Камилата, Даяна е уби, всичко е точно :)))
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
2, добрите монарси са били българските царе - благородни, честни и готови да помогнат на бедния си народ, който им плаща начина на живот с труда си
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а от стадото знаят ли че не са монархия