СЗО с реакция: Глобална мрежа за откриване на заплахи от инфекциозни болести

Тя трябва да предотврати опасността от бъдещи пандемии
21 май 2023 08:00, Красимир Ангелов
44
СЗО с реакция: Глобална мрежа за откриване на заплахи от инфекциозни болести
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация стартира глобална мрежа, която да помогне за бързото откриване на заплахата от инфекциозни болести, като Covid-19, и за споделяне на информация с цел предотвратяване на разпространението им, предаде АФП.

Международната мрежа за наблюдение на патогени (IPSN) ще осигури платформа за свързване на страните и регионите, като подобри системите за събиране и анализ на проби, съобщиха от агенцията.

Мрежата има за цел да помогне да се гарантира, че заплахите от инфекциозни болести се идентифицират и проследяват бързо, а информацията се споделя и се предприемат действия за предотвратяване на катастрофи като пандемията от Covid, отбелязва БГНЕС.

Мрежата ще разчита на патогенната геномика, за да анализира генетичния код на вирусите, бактериите и други болестотворни организми, за да разбере колко инфекциозни и смъртоносни са те и как се разпространяват.

Събраните данни ще бъдат включени в по-широка система за наблюдение на заболяванията, използвана за идентифициране и проследяване на болестите с цел ограничаване на епидемиите и разработване на лечения и ваксини.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус приветства "амбициозните" цели на новата мрежа, като заяви, че тя може да "играе жизненоважна роля в здравната сигурност".

"Както ясно ни беше демонстрирано по време на пандемията от Covid-19, светът е по-силен, когато е обединен в борбата с общите заплахи за здравето", каза той.

IPSN, обявена ден преди началото на годишната среща на държавите членки на СЗО в Женева, ще има секретариат в рамките на Центъра за разузнаване на пандемии и епидемии на СЗО. Това е последната от няколкото инициативи, стартирани след Covid, които целят да засилят способността на света да предотвратява и по-ефективно да реагира на пандемични заплахи.

Мрежата ще обедини експерти в областта на геномиката и анализа на данни, привлечени от правителства, академични среди, частния сектор и други.

"Всички те имат обща цел: да откриват и да реагират на заплахите от болести, преди те да се превърнат в епидемии и пандемии, и да оптимизират рутинното наблюдение на болестите", заявиха от агенцията.

Covid подчерта решаващата роля на патогенната геномика при реагирането на пандемични заплахи, като СЗО отбеляза, че без бързото секвениране на вируса на SARS CoV-2 ваксините нямаше да бъдат толкова ефективни и нямаше да станат достъпни толкова бързо.

Нямаше да бъдат идентифицирани толкова бързо и нови и по-преносими варианти на вируса.

"Геномиката е в основата на ефективната готовност и реакция при епидемии и пандемии", заявиха от агенцията, като добавиха, че тя е жизненоважна и за наблюдението на редица заболявания - от грип до ХИВ.

Въпреки че пандемията подтикна държавите да увеличат капацитета си в областта на геномиката, агенцията предупреди, че много от тях все още не разполагат с ефективни системи за събиране и анализ на проби. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 31 - Те станаха вредни, когато започнаха да плашат за Короната. Смениха му официално името от SARS 2, на Covid-19 и не можеш и да му викаме Корона по едно време... После ни казаха, чемако се ваксинираме и всипко приключва. Ем аз се ваксинирах Февруари 2021-а .. Нишо не приключи. Изкарахменощт година и половина така ....
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисията на българите е исторически предопределена. Ние сме посредник между Изтока и Запада. Единствено мъдростта ни може да ни спаси като нация. Не всичко, което блести е истинско или ценно. Скоро ни предстои да се убедим в това.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЗО прекалява, за всеки грип ли ще обявява панддмиа, стават вредни.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да пази Господ от СЗО и нейната "помощ".
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е! Путин задължи да се ваксинират армията и лекарите. Без изключение. Това ако не е задължителност, здраве му кажи!
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забавно е как антиваксърите-путинофили удобно заобикалят факта, че всъщност единствената насилствена ваксинация беше осъществена само и единствено в Русия. Нито Австрия, нито Гърция, нито който и да е друг е правил насилствена/задължителна ваксинация против ковид.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забавно е как антиваксърите-*** удобно заобикалят факта, че всъщност единствената насилствена ваксинация беше осъществена само и единствено в Русия. Нито Австрия, нито Гърция, нито който и да е друг е правил насилствена/задължителна ваксинация против ковид.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сзо са льохмани и търтеи - докато реагират и света пламнал.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако бяха реагирали навреме и затворили Китай, нямаше да се разпространи по цялата земя и да убие 20 млн и увреди до живот 1 милиард души. Но това е положението! Дано при следващия вирус не се допусне пандемия. Ако пак тръгне от комунистическа държава, малко вероятно е да получим своевременно информация. Комунистическа партия и истина са несъвместими понятия .
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българинът не ще да изследват вируси. Нов, стар, ще кара всичко натурално. Никакви хигиенни навици, простотия до шия, но за сметка на това подозрителен и параноиден. Маските щели да го разболеят, тестът ще му открадне ценното днк, ваксината ще го чипира, Бил Гейтс ще го следи за да му открадне киселото зеле. Най-глупави, най-болни и най-податливи на дезинформация . Не ни трябва война, Путин вече ви е завладял с конспирации, без да си хаби ракетите за вас.
23
5
 
18
 
! Отговори
Когато си глупав преди 11 месеца
До 24 Анонимен И за какво му е на някого да ви събира ДНК то? Мислиш се за много ценен ли? Ще те клонират за бъдещето ли? Хаха хааааа . . . КОГАТО СИ ГЛУПАВ, ПАЗИ ГО ЗА СЕБЕ СИ! НЕ ГО РАЗПРОСТРАНЯВАЙ ПУБЛИЧНО!
22
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Секретно бързо трият. Но все пак, това не е сайт за информация и новини, а за пропаганда и манипулация. Информация, която противоречи на пропагандата, тук е особено нежелана.
21
13
 
5
 
! Отговори
Оцеляване 13 века преди 11 месеца
От които 7 робство и геноциди. Българския народ стратегически се разделя на 20% фили 20% фоби, останалите се присъединяват към победителите. Ваксърите сте вечните черни офсе каръците ни.
20
9
 
14
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 11 месеца
До СЕКРЕТНО Забележително е как двете места, където имаше най-сериозно насилване и принуждаване - Австрия, където щяха да глобяват всички неинжектирани, и Гърция, където глобяваха пенсионерите ако са неинжектирани - са сред рекордьорите! И естествено NWO бастиона Холандия, както и Ирландия, където също сериозно бяха изперкали с ковиизмишльотината. И Испания, която ни даваха за "пример" за инжектиране. И естествено, Кипър, където принуждението и насилването за инжектиране бяха мощни.
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И за какво му е на някого да ви събира ДНК то? Мислиш се за много ценен ли? Ще те клонират за бъдещето ли? Хаха хааааа
18
10
 
10
 
! Отговори
Майстора преди 11 месеца
До плоскоглав22 -Не бе офчи, знам че за добре полиран микромозък като твоя е трудно да разбере, но има нормални бизнеси - например, животновъдство - а има и вредни, античовешки бизнеси - например "ваксините" за ковид и "храната" от бръмбари. Тях всеки нормален човек отхвърля, затова пък са голяма радост за всеки обработен от медийна свръхконсумация член на биомасата.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Телешкото месо също е бизнес - отказвай да ядеш месо, както и всички останали храни. Паси си тревица по полетата.
16
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А дали пък тази мрежа не е за събиране и анализ на генома на всяка нация, а защо не и индивид (bigdata)? Малко на това ми мирише...
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Храната също е бизнес и трябва ли да спрем да ядем, защото някой печели от храната" - ами да, ако примерно някой измисли че му е по-изгодно да произвежда "храна" от смлени бръмбари вместо от телешко месо, вероятно всеки нормален човек ще откаже да я яде?
14
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вируси има, а борбата с тях е бизнес, както е всичко на този свят. Храната също е бизнес и трябва ли да спрем да ядем, защото някой печели от храната? Същото е и с вирусите и здравеопазването като цяло.