Бразилия обяви извънредно положение заради птичи грип

Страната е най-големият износител на пилешко месо в света
23 май 2023 08:40, Анисия Иванова
14
Бразилия обяви извънредно положение заради птичи грип
Снимка: Pixabay

Бразилия обяви извънредно положение за 180 дни в отговор на първото в историята откриване на високопатогенния вирус на птичи грип H5N1 при диви птици, съобщи „Гардиън“.

Бразилия е най-големият износител на пилешко месо в света с продажби за 9,7 млрд. щатски долара през 2022 г. Досега тя е потвърдила осем случая на H5N1 при диви птици, включително седем в щата Еспирито Санто и един в щата Рио де Жанейро.

Министерството на земеделието заяви, че е създало център за спешни операции, който да координира, планира и оценява "националните действия, свързани с птичия грип".

Според насоките на Световната организация за здравеопазване на животните заразяването с H5N1 при дивите птици не води до забрана на търговията. Случай на птичи грип във ферма обаче обикновено води до умъртвяване на всички животни вътре и може да предизвика търговски ограничения от страна на държавите вносителки.

Въпреки че основните щати на Бразилия, в които се произвежда месо, се намират в южната част на страната, след потвърдените случаи правителството е нащрек, тъй като в някои страни птичият грип при дивите птици е бил последван от пренасяне на заразата във фермите.

Акциите на базираната в Бразилия BRF SA, най-големият износител на пилешко месо в света, се повишиха с 3,6 % преди съобщението на правителството, но в края на деня се понижиха с 0,5 %.

През уикенда Министерството на здравеопазването съобщи, че пробите от 33 предполагаеми случая на птичи грип при хора в Еспирито Санто са отрицателни. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще внасят яйца от Украйна, при тях няма птичи грип, има друго.:))
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това ли ще е новата психоза по сценарий сега
10
0
 
12
 
! Отговори
Бразилия освен, че е преди 11 месеца
най-големия износител на кокошки е и икономически съюзник на РФ. Необходимо и достатъчно условие да пострадат от птичи грип.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ водят билогична война срещу светът
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Избиват животните, трябва да ядем червеи и скаклци
7
0
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
То щом веднъж мина тази глупост на СЗО наречена "МЕРКИ" ще си ги обявяват за щяло и не щяло просто така. При уж пандемията около 2005 - 2006 от H5N загинаха едва няколко стотин души, хоспитализирани в изключително тежко състояние. Леките случаи, никой не ги е и диагностицирал. Да не забравяме, че пробите се пращаха в Англия за обработка, а те ги връщат за отчитане на резултата. Хората умираха, защото чакаха някой да им отчете пробата без адекватно лечение.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде новото измислено грипче. Ся да ви умартвят всичките пилета и после ВНАСЯЙ !
5
0
 
13
 
! Отговори
Тез пак почват преди 11 месеца
Тез ги въртят - тука минаха сега надолу слязоха. Птичи грип - избиват им кокошките, след това свински грип - избиват количките на бабата демонстративно, след това ковид избиват и хората ако ковид не върши работа докато подготвят новите ваксини за продажба една война Бразилия с който и да е ...и след това всичко е освободено. ...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какво. ще кажат. Брикс и Компания
3
1
 
7
 
! Отговори
Птичи вир0с преди 11 месеца
Поне веригите за бързо хранене "крилце или кълка" не са затворени все още.
2
1
 
5
 
! Отговори
хе хе птичи грип преди 11 месеца
На снимката сама кокошка. Така ще да е. Без петли и кокошките може да изкукуригат и да се разболеят от грип. То същото се отнася и за петлите де.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално. На Байдън спечелиха хората.... В САЩ в мометна имат зор с пиелта и яйца, защото хрната е масово ***!