Намалява популацията на половината животински видове на сушата

28% от живите организми на Земята застрашени от изчезване
24 май 2023 04:50, Елка Василева
11
Намалява популацията на половината животински видове на сушата
Снимка: архив, БГНЕС

Популациите на половината от всички животински видове, които обитават сушата, спадат драстично, предаде ДПА, позовавайки се на ново изследване.

Докладът на експертите от Кралския университет в Белфаст разказва за промените в гъстотата на популациите на над 70 000 обитаващи сушата животински вида от цял свят с течение на времето. Учените установиха, че 48% от видовете на Земята в момента претърпяват спад в размерите на популацията си, докато едва около 3% се наблюдава увеличение.

Степента на изчезването на видовете обикновено се измерва от Международния съюз за защита на природата, който разчита на определени категории заплахи за опазването на видовете. Природозащитната организация е установила, че 28% от живите организми на Земята в момента са застрашени от изчезване.

Новото изследване от друга страна представлява глобален анализ на друг критерий т.нар. „популационни тенденции“ - вид критерий, използван при разглеждането на риска от изчезване.

Изследователите установиха, че кризата с изчезването на видовете е значително по-сериозен проблем, отколкото е било показано от традиционните критерии за категоризиране на заплахите. Учените сега твърдят, че 33% от видовете, които Международният съюз за защита на природата смята, че са „в безопасност“, всъщност са изправени пред риск от изчезване.

Според констатациите от новото проучване липсата на видове с нарастващи популации сочи, че не се развиват други видове, които да могат да заемат мястото на изчезналите видове в екосистемата.

„Нашите изследвания са сериозен сигнал за тревога за мащаба на кризата, която вече оказва опустошително въздействие върху стабилитета на природата като цяло, както и върху здравето и живота на хората“, каза д-р Даниел Пинчейра-Доносо, старши преподавател по еволюционна биология и макроекология в Кралския университет в Белфаст.

Спадовете в биоразнообразието по света се смята за едно от най-сериозните предизвикателства, преди които ще бъде изправено човечеството през следващите десетилетия, тъй като този проблем влияе на функционирането на екосистемите, производството на храни, разпространението на болести, както и стабилността на световната икономика.
(БТА, Ада Ефтимова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро и ние
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото са избивани целенасочено,като определени видове човеци
7
0
 
4
 
! Отговори
блицкриг преди 10 месеца
''Планетата е нападната от болест. Тази болест се нарича - човек'' - Фридрих Ницше - 1899г.
6
2
 
2
 
! Отговори
Човек преди 10 месеца
До Шоп: абе продажно американско ме ке ре и подло го няма да е лошо физически да спреш да съществуваш и популацията ти падне до 0 ! Аз лично ще се погрижа за това!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ШопMeчки в България почти няма вече. Останали са няколко стотин, всичките в южна България. За сравнение в Румъния има около 6 000 хиляди.
4
0
 
24
 
! Отговори
s преди 10 месеца
Като спре да секат варварски горите по планетата и възстановят опустошените от човека гори през последите десетилетия, тогава всичко ще се нормализира.Защото тези животински видове къде се очаква да живеят, като няма гори? Да живеят по сититата ли?
3
4
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 10 месеца
До *** от ком 3Няма да е лошо и такива като теб,да изчезнат от лицето на Земята,и на никого няма да липсваш...капиш?
2
16
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
Няма да е лошо ако популацията на noмияpитe и на мечките в Бг спадне до 0.
1
3
 
19
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 10 месеца
То и балгаретата сте в тая категория.. ;) за 12 години ви съкратих с 25% хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!