Кафето продължава да поскъпва, въпреки че храните поевтиняват

Реколтата тази година ще е по-ниска от обичайното
12
Кафето продължава да поскъпва, въпреки че храните поевтиняват
Снимка: Pixabay

Разтворимото кафе в Европа поскъпва, въпреки че цените на хранителните продукти за потребителите като цяло започнаха бавно да се отдръпват от високите стойности, отчетени в целия свят през 2022 г., информира ДПА.
Най-засегната вероятно е Великобритания, където кутиите с разтворимо кафе се продават за еквивалента на 13 долара. В опит да попречат на крадците някои супермаркети са принудени да поставят по рафтовете фалшиви кутии или да лепят етикети за сигурност на истинските.

Цените в магазините "се повишиха заради разходите за суровините, които остават високи на глобално равнище", казва Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на Британския консорциум на търговците на дребно.
Цената на едро на робустата - вида кафе, който обикновено се използва за производство на разтворимото кафе, достигна 15-годишен световен максимум през май, въпреки че като цяло цените на селскостопанските стоки започнаха да спадат от върховете, регистрирани след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.
Кафето поскъпва, въпреки че глобалният индекс на цените на хранителните продукти на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) през май бе средно 124,3 пункта, което е с 2,6 процента по-малко спрямо април и с 22,1 процента под рекорда, поставен през март 2022 г.

Фермерите, отглеждащи кафе във Виетнам, най-големият производител на робуста и вторият по обем износител на кафе в света след Бразилия, се насочват към отглеждане на култури, които изискват по-малка употреба на торове. Според най-новите прогнози на министерството на земеделието на САЩ износът на кафе от страната е най-ниският от три години насам, а за Индонезия, вторият по големина източник на робуста, се очаква спад от 20 процента.
Бразилия, третият по големина износител на робуста и основен доставчик на кафе от сорта арабика - по-ароматния вид кафеени зърна, които се използват за повечето кафета и напитки тип еспресо, може да отчете по-ниска от обичайното реколта през 2023 г.

Робустата е по-евтина от арабиката, тъй като се отглежда по-лесно и по-евтино. Но намаленото предлагане на арабика оказва по-голям натиск върху цените на робустата, тъй като търсенето ѝ се увеличава, за да се запълни недостигът на арабика.

Всичко това означава, че бурканчетата с разтворимо кафе в супермаркетите могат да станат още по-скъпи в хода на текущата година, тъй като обикновено има известно забавяне, преди покачването или спадът на цените на стоките на световния пазар да се усетят в магазините и портфейлите, отбелязва ДПА. /БТА, Елена Савова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: кафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 10 месеца
Кеф цена няма!
6
0
 
0
 
! Отговори
дедо лазар преди 10 месеца
Ми не яжте кафе !
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За това пия кофеин на таблетки. Една таблетка има кофеин колкото две кафета. 200 таблетки са 16 лв. Едното "кафе" или поне ефекта от него ми излиза 4 стотинки.
4
2
 
14
 
! Отговори
Излагате се преди 10 месеца
Незнам за кафето ама явно не живеем в една и съща държава щом при вас храната поевтинява !?!?!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кой му пука за робустата. Пия около едно пакетче жълта лаваца на месец. Дали ше е 10 или 20 лева е все едно. По заведения кафе не пия, не става за нищо, поръчвам си вода или бира. Това което ме засяга че плащам 100 лева за парно още преди да съм врътнал копчето. Ето там е проблема, плащам безумни пари за да могат разни пееерази да си клатят краката в топлофикация, 90% от персонала е НЕНУЖЕН!
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А казват, че ако се върнат всички мигранти и се направят на компост, реколтата ще удари тавана. Скоро ще започнат да ни продават ядливи полимери, не тези от магазините, а "истински", като в "Крилце или кълка".
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
дали ме интересува ? ами НЕ .