Мозъкът на самотните хора работи по различен начин

Това прави постигането на социална връзка още по-трудно
20
 Мозъкът на самотните хора работи по различен начин
Снимка: Pixabay

Невровизуални тестове на 66 млади хора откриха значителни контрасти в начина, по който мозъкът на самотните хора обработва информация в сравнение с този на техните връстници.

Изследването на Калифорнийския университет установи, че значителни разлики съществуват не само между самотните и несамотните доброволци, но и между отделните самотници.

"Беше изненадващо да установим, че самотните хора дори по-малко си приличат помежду си", казва психологът Елиза Баек.

И така, какво се случва в мозъците на хората, които се смятат за социално изолирани? Неразбирането може да е важна причина за това, че някои хора се чувстват откъснати от другите, а Баек и колегите ѝ искат да разберат повече за тази връзка.

Всички ние вероятно сме изпитвали самота през живота си - емоционално състояние, когато усещаме разминаване между желаните и реалните си взаимоотношения. Самотата често е свързана повече с качеството на взаимоотношенията ни, отколкото с тяхното количество, и влияе на здравето ни по множество начини.
В своето проучване, проведено сред 66 студенти от първи курс на възраст между 18 и 21 години, изследователите използвали функционален магнитен резонанс (фМРТ), за да наблюдават мозъчната активност, докато студентите гледали 14 видеоклипа.

Съдържанието трябвало да бъде достатъчно ангажиращо, за да се сведат до минимум разликите в данните, произтичащи от блуждаенето на ума на участниците по време на изпълнението на задачата. Темите във видеоклиповете варирали от сантиментални музикални клипове до изображения на партита и спортни събития.
Участниците попълнили скалата на UCLA за самотата - самооценка за измерване на чувството им за самота и социална изолация, и били разделени на две групи въз основа на резултатите: самотни и несамотни (такива, които не изпитват самота).

Баек и екипът анализирали как 214 различни области на мозъка реагират с течение на времето на стимулите във видеоклиповете, като сравнили активността на различните хора във всяка област на мозъка, за да видят колко сходни или различни са техните реакции.

Докато хората, които не са самотни, били повече или по-малко сходни в неврологично отношение, лицата с високи нива на самота, независимо от това колко приятели са имали, е било по-вероятно да имат уникални мозъчни реакции.

"Нашите резултати показват, че самотните хора възприемат света по начин, който не е сходен с този на техните връстници и помежду им", пишат Баек и колегите ѝ в публикуваното в списание „Psychological Science“ проучване, "което може да допринесе за намаленото чувство за разбиране, което често съпътства самотата."
Разликите в невронните реакции между самотните хора и техните връстници са ясни в мрежовите региони на режима по подразбиране, където подобни реакции са свързани със споделени перспективи и субективно разбиране. Самотата е свързана и с по-ниски сходства в регионите, участващи в системата за възнаграждение на мозъка.

Когато отчитали демографското сходство, действителната социална изолация и приятелствата между хората, тези връзки все още съществували.

Не е ясно дали уникалната обработка при самотните хора е причина или резултат от тяхната самота, но липсата на споделено разбиране със сигурност може да повлияе на взаимоотношенията, които хората могат да изградят.
"Фактът, че те не намират общо със самотните или несамотните хора, прави постигането на социална връзка още по-трудно за тях", казва Баек.

Да бъдеш самотен може да бъде ужасно и не винаги очевидно за околните. Това усещане за липса на връзка може напълно да обърка психическото и физическото здраве.

Надяваме се, че по-нататъшните изследвания ще успеят да открият как да помогнат на самотните хора да се чувстват по-свързани и разбрани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: мозъксамотни хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
2
 
! Отговори
Егоистите преди 9 месеца
Сме трудни за разборане, ако изобщо някой ни разбира. Темерут пиниз. Найс.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
нишо не разбраф
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само розови сънища сънуват.
11
0
 
15
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Както е написал Толстой: "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему." :)
10
0
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Вълкът има дебел врат, защото си върши работата сам :) Хие ите са дребнички и страхливи, защото не си вършат работата сами. Всички харесват вълка, а не хиената.
9
3
 
38
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Самотните хора се манипулират много трудно в едно общество,а това е голям проблем който почти няма решение.Ако един отворенгяс със много познати и приятели реши да направи нещо,той ще бъде спрян още в зародиш.Но ,,единака" може да се подготви дори и за война със правителството,без никой да го знае години наред.И резултатът ще зависи единствено от това,какъв е интелектуалният потенциал на самотника.Всички гении и велики учени са самотници,чешити,шизоиди и прочие.Те са моторът на човечеството.
8
4
 
24
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Поредното гадаене на кафе от хора правещи псевдонаука. Дайте парите за нещо полезно а не да сеете боб на ряпа!
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извод: самотните хора са уникални.
6
2
 
33
 
! Отговори
САМ vs САМОТЕН преди 9 месеца
1) САМ не означава САМОТЕН - самотата е психо-емоционално състояние, а не обективна реалност 2) Различната и уникална обработка и реакция на мозъка на информацията на "самотните" показва аналитичност и възможност един въпрос да се разгледа от много страни, съответно много решения 3) Защо считат, че "самотните" трябва да се лекуват? 4) с ПОСТОЯННА МИСЪЛ ЗА БОГА, самотата е непозната. 5) да си САМ без да си САМОТЕН може да се превърне във ВЕЛИКО ПРЕЖИВЯВАНЕ.
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Различно не означава неправилно, а означава дори по-задълбочено и аналитично обработване на информацията, в доста случаи. Важно е да се отбележи. Плюс това "сам" не винаги означава самотен, защото не всяка връзка води до качествена комуникация или работа на мозъка.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не се разбира от тази статия:"Разликите в невронните реакции между самотните хора и техните връстници са ясни в мрежовите региони на режима по подразбиране, където подобни реакции са свързани със споделени перспективи и субективно разбиране. Самотата е свързана и с по-ниски сходства в регионите, участващи в системата за възнаграждение на мозъка."Когато отчитали демографското сходство, действителната социална изолация и приятелствата между хората, тези връзки все още съществували"
3
5
 
5
 
! Отговори
Приятен ден преди 9 месеца
Мозъкът на самотните работи различно защото и.звратените полицаите ги слухтят невронно!
2
1
 
18
 
! Отговори
Боко преди 9 месеца
Камелия самотен съм.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние те сме такива!