Фалшиви имейли с призовки се изпращат от страни извън ЕС

Някои са името на МВР, други на Интерпол
6
Фалшиви имейли с призовки се изпращат от страни извън ЕС
Снимка: Pixabay

Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли с призовки от името на МВР, Интерпол и други силови органи. Съдържанието на мнимите призовки включва заплахи за образувани производства по предполагаеми обвинения, най-често с обвинения в педофилия и общуване с непълнолетни чрез сайтове за запознанства.

Темата коментира директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков. Той посочи, че неговото име и подпис са използвани в тези мейли.

„От началото на 2022 година се появиха тези покани на мейлите на много граждани. Тези призовки и покани не пораждат никакви правни последици за тях. Ние установихме, че тези съобщения се изпращат от страни извън ЕС“, каза пред bTV главен комисар Атанас Илков.

По думите му това затруднило задачата им да стигнат до самите извършители.

„Според нас целта е да се създаде страх и психоза между българските граждани. До настоящия момент няма гражданин, който да е измамен“, подчерта Илков.

По думите му нито закона за МВР, нито НПК има подобна практика да се комуникира с хората.

Призовките се връчвали от служители на ГДНП или се изпращат до адреса. Гражданите могат да бъдат призовавани и по телефона, като служителите се представят и оставят телефон за обраната връзка.

„Нямаме практика да известяваме гражданите с мейли“, категоричен бе той.

Илков призова, ако получим такова съобщение да не го отваряме, а да се свържем с полицията.

Директорът на ГДНП  посочи, че най-често в мейлите се използва логото на ГДНП, но в някои от случаите се използват и логата на други главни дирекции на МВР, както и абревиатурата на Интерпол. „В контакт сме с колегите, така че очакваме подпека и от тях“, посочи Илков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МВРимейлинтерпол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
И на мен ми испратиха в 4.30 тази сутрин. От така наречената "Национална полиция" -за потвърждение на индентификация на личната поща като Спам. Не го отворих и го истрих.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз днес получих такова на служебната поща. Доста стряскащо и паникьосващо е в началото. С печат и подписа на Илков, сън не спал пратил ми го в 6: 50 в събота и личен мейл, на който да отговоря. От началото на 2022 г се случва и още не ги намерили... и как не може да има правни последици?!!!
4
3
 
2
 
! Отговори
Джо преди 9 месеца
това е само работа на руснаците. искат да ни паникьосат ама нанай. за руснака е най-важно на другите да е зле. така се чувства перфектно. жалки хора, жалка държава пред разпад.
3
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Получих подобно писмо и го изтрих веднага.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1: на свършване ти е мозъка и като гледам сънуваш Путин всяка вечер. Мърсол!
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин вика последователите си на мобилизация, понеже руските орди в Украйна са на свършване! Всички наши копейки да хващат пътя, и да отиват да помагат на руснаците в Донбас! То много лесно така да се пишеш русофил само пред клавиатурата