Градски почивки заместват морето заради високите цени

Те са и по-кратки
22 юли 2023 15:00, Александър Попов
0
Градски почивки заместват морето заради високите цени
Будапеща. Снимка: Dnes.bg

Това лято британските туристи заменят по-дългите почивки на плажа с по-кратки почивки в града, за да спестят пари, тъй като се борят с високата инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Онлайн туристическата агенция "Томас Кук" съобщи, че резервациите за градски почивки през август са с една трета повече, отколкото през същия период на 2022 г. Посещенията в градовете обикновено са по-евтин вариант, тъй като обикновено продължават само няколко дни и включват по-малко пътуване, пише bloombergtv.bg.

Тези, които все още планират почивка на европейския плаж, също избират по-евтини дестинации или избират 4-звездни хотели пред 5-звездни. Lloret de Marв Испания е скочил от 15-то място по популярност през миналата година на пето място през тази, съобщи Thomas Cook за Bloomberg News.

"По-кратките градски почивки на популярни, но достъпни места като Краков и Будапеща са особено популярни това лято сред клиентите, които може вече да са били на море в по-евтин период от годината, но все пак искат да пътуват през лятото", заявиха от ваканционната фирма.

Ryanair Holdings Plc също така наблюдава повишено търсене на градски пътувания до дестинации като Барселона, Будапеща, Лисабон и Рим, както и до по-евтините, някога популярни курорти Коста Брава и Коста Дорада в Испания.

Семействата изпитват затруднения, тъй като нарастващите разходи за ипотечни кредити се добавят към тежестта на по-високите сметки за храна и енергия. През първото тримесечие жителите на Обединеното кралство са осъществили 8,6 млн. ваканционни пътувания в чужбина, което е с 12% по-малко, отколкото през същия период на 2019 г., съобщи Националната служба по статистика. Британците увеличиха броя на пътуванията в чужбина, след като през 2021 г. бяха отменени ограниченията за пандемия. Сега обаче им се налага да свиват бюджета, тъй като заплатите не успяват да се справят с инфлацията.

Целият материал четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари