Производител на лабораторно месо опитва бизнес в Европа

Първата стъпка е да навлезе на пазара в Швейцария
35
Производител на лабораторно месо опитва бизнес в Европа
Снимка: Pixabay

Израелският производител на лабораторно месо "Алеф фармс" (Aleph farms) прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи днес самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария "Алеф фармс" е обединила усилията си с веригата супермаркети "Мигро" (Migros) - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания "Моса мийт" (Mosa Meat) бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Според съвместно проучване на "Алеф фармс" и "Мигро" 74 на сто от швейцарските потребители са склонни да опитат лабораторното месо, обяви в комюникето израелският стартъп, както от "любопитство", така и поради интерес към въпросите на "устойчивото развитие" и "благополучието на животните".

Стартъпът цели най-напред да предложи "подобна" на говеждото месо от високия клас цена, уточни говорителят, като целта е през идните години тя да е същата като на традиционните видове месо.

През юни американското министерство на земеделието е инспектирало и одобрило системите за санитaрен контрол на инфраструктурите на двата стартъпа "Ъпсайд Фуудс" (Upside Foods) и "Гуд Мийт" (Good Meat), превръщайки се във втората страна след Сингапур, която проправя пътя на изкуственото месо./БТА, Галя Горнишка/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: месолаборатория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 8 месеца
Започни нагоре
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стари и тъnu. Това, сигурно, са стартъnuте. Трябва ли всички да знаят какво е това и няма ли си то българско название?
24
2
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 8 месеца
Защото ако всички започнем да не гледаме крави и други животни и се храним само с веганска храна,какво ще се случи според теб?!Задаваш ли си въпроса:''Защо съществуват хищници?''Представи си всички хищници ги няма и на цялата планета се яде само растения.В един момент няма да има какво да произведе кислород за да дишаме!Ще опасем цялата планета и няма да съществуваме,ще станем като МАРС!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Язък!Рибай стека няма да има кой да го яде.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия насила ще ни направят вегетарианци.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е месо а имитация наблъскана с всякакви химии за да докарат нещо близко до истинския вкус.
20
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 8 месеца
това за кравите е истина даже правят опити за храна която да не предизвиква тези газове но , защо ше трябва да ям месо от гума ,вечните домати са ми предостатъчни !
19
0
 
18
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
защо в България се допуска това извращение с природата ? в Израел да си го ядат колкото искат
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това нещо няма да го близнa. Само като видях снимката и ми се повдига.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нация, която се е загрижила за цитирам "благополучието на животните" не се ли сеща, че във връзка с "устойчивото развитие" на животните първо ще се взимат стволови клетки, след което ще бъдат заклани? Предполага се, нали? Във връзка с подобряване на вкуса и плътността на "месото", например?
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Последното дето чух по въпроса беше,че трябвало да не се отглеждат крави,защото много пъърдяли и това били газове,които загряват планетата.Затова било това изкуствено месо,за да опазим планетата.Та ако и рекламата им е такава,когато им разрешат,нищо чудно да се консумира масово от немислещите.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо не си го ядат в Израел вместо да го пробутват тук?
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бе нещо ми се струва,че всичко стана менте.Изкуствен интелект,изкуствени пържоли,изкуствени жени от мъже направени...Какво става?!
13
1
 
25
 
! Отговори
Майстора преди 8 месеца
До От хората - Светът в момента върви, накъдето ни водят! А ще стигне, където ние се съгласим да ни заведат! Аз няма да ям бръмбари и тумори и ще направя всичко по силите ми против тези извращения! Ако сме много, извращението ще спре дотук!
12
0
 
21
 
! Отговори
Урсулю : преди 8 месеца
"За колонията - скакалци,щурци и брашняни червеи! Така е демократично!"
11
0
 
26
 
! Отговори
ЯЖ БРЪМБАРИ ЗА КЛАУС преди 8 месеца
Явно за бедните ще са бръмбари, а за по-богатите - тумори. А за Клаус - рибай стек от свободно гледан дооббитък - колкото му душа иска. Такъв е "планът", ама не забравяйте - от нас зависи дали ще се осъществи
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ааааа затова ли изкупуват капачки пластмасови от бутилки?За да ги правят на пластмасови кюфтаци!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама от насекоми ли ще го прави?
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Подобно" на говеждо месо, а също "подобно" на туморни клетки. Буквално туморни клетки, всъщност. Какво може да се обърка. Няма и да разберем какво, понеже кой ти проверява. Вашата туморна пържола, добър апетит!
7
0
 
22
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
хитлераста е трябвяло да приключи напълно таз долнопробна съсмет... ===)))