Северна Корея демонстрира дронове и ядрени ракети на нощен парад

Наблюдава го Ким Чен Ун заедно с руската и китайската делегация
28 юли 2023 08:40, Елка Василева
61
Северна Корея демонстрира дронове и ядрени ракети на нощен парад
Снимка: БГНЕС

Ядрени ракети и нови бойни дронове бяха сред оръжията, показани на голям военен парад, организиран в Пхенян за лидера Ким Чен Ун и гостуващите делегации от Китай и Русия, съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от световните агенции.

Дългоочакваният парад се проведе снощи, за да бъде отбелязана 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата".

Китайската и руската делегация, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, бяха първите високопоставени гости в Северна Корея, откакто започна ковид пандемията.

Появата на двете делегации на събитие, на които са показвани ядрените ракети на Севера, забранени от Съвета за сигурност на ООН с подкрепата на Китай и Русия, е в контраст с предишни години, когато Пекин и Москва предприеха стъпки, за да се дистанцират от разработваните от техния съсед ядрени оръжия и балистични ракети.

Парадът включваше най-новите севернокорейски ракети Хвасон-17 и междуконтиненталните балистични ракети Хвасон-18, предаде държавната информационна агенция КЦТА. Смята се, че Хвасон-17 и Хвасон-18 имат обсег да поразяват цели навсякъде в Съединените щати.

Събитието включваше и прелитане на нови бойни и шпионски дронове, информира КЦТА. Съобщено беше също, че севернокорейският лидер е наблюдавал парада от балкон с изглед към централния площад в Пхенян заедно с руския военен министър Шойгу и високопоставения представител на китайската компания Ли Хунчжун.

АП предаде, че столичните улици са били пълни с организирани зрители, които шумно изразявали одобрението си от видяното на парада.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво големи уникални хора чиста подредена държава няма хартий, фасове, найлонови торбички по улиците пред блоковете. Уникално интерконтиненталните ракети носители на Ядренни блокове хвасонг 17 и 18 имат 15000км обсег. Браво на учените и на властта в С Корея България е стотици години назад технологично спрямо Северна Корея.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как с хора, които падат от глад, живеят в колиби и без най-модерни инструменти и заводи, както и без да имат учени и инженери на световно ниво и без всички необходими суровини те да са постигнали това, което показаха. Явно има някаква измама в западната пропаганда за тази Корея.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изненадах се, че показаха точно копие на всички уж "уникални" американски дронове. Показаха ги и в полет. При положение, че държавата им е под най-жестоките възможни санкции десетки години, уж нямат достъп до никакви чипове и технологии и все пак, как е възможно това? Ние тук под "благодатното слънце" на уж демокрацията и с членството ни в EU и натягайки се ежечасно на САЩ, не можем да се похвалим да сме постигнали и една хилядна от това, което тези са постигнали. Потресаващо.
53
0
 
0
 
! Отговори
Умрех от смех преди 8 месеца
А там населението знае ли, че по света хората ядат поне три пъти на ден! Не както при тях,един път и то сено...
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На гол тумбак - чифте ракети!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонимеН Ми който се съмнява, че СК няма ядрено оръжие да ги нападне и ще разбере
50
3
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СЕВЕРНА КОРЕЯ НЯМА ЯДРЕНИ РАКЕТИ ВСИЧКО Е КУХО ОТВЪТРЕ! :D ТОВА НЕ Е МАЙТАП ИМАТ И ПЛАСТМАСОВИ ЯДРЕНИ БОМБИ КОИТО РАЗКАРВАТ НА ПЛАСТМАСОВИ КРАЧЕТА :D
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 52 Трепят оркистанци наред. Има пробив при Роботине, и на юг от Бахмут.
48
5
 
3
 
! Отговори
Пепе преди 8 месеца
Всички плюят САЩ, а забравят (или не знаят), че именно т.н. от вас крвари, спасиха Русия, чрез програмата Lend-Lease, през Втората Световна война!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с леопардите?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съединените щати няма да заемат позиция по въпроса за контранастъплението на. въоръжените сили на Украйна. Това заяви координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. "Самият президент Зеленски каза, че контранастъплението не се движи толкова бързо, колкото би искал, и войските не се придвижват толкова далеч всеки ден, колкото би искал. САЩ няма да заемат никаква позиция по този въпрос".
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма начин икономиката на ЕС да не излезе от рецесията.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма начин ЕС да се разпадне.
43
1
 
2
 
! Отговори
Опааа преди 8 месеца
До Анонимен 43 Даже и това не е. Направо са им дадени конкретно тия камиони.
42
2
 
2
 
! Отговори
Опааа преди 8 месеца
До Сенеката Всичко им е подарено от "щедрите" китайски другаре - и камионите, и "технологията" за ракетите, даже и възмжността да правят киберпрестъпления. И това също е добре известно. Северна Корея е известна като "любимата играчка" на Китай в Азия.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A какво става с контранастъплението?
40
1
 
1
 
! Отговори
Опааа преди 8 месеца
До Кравар Евроатлантик Ама то същото се отнася и до това, че не сме родени и принудени да живеем в Русия. Е ТОВА вече е късата клечка.
39
1
 
1
 
! Отговори
Сенеката преди 8 месеца
Ви остъйти ракетите и дроновете...аз се чудя тия дето още живеят в пещерите как са направили тия камиони......
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледай ти! Западналата изолирана Северна Корея, която от основаването си още е под санкции и диктатура. Държава, която не е имала никога достъп до уникалните неповторими западни технологии. А ние??? Дето НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ПОД САНКЦИИ и преди 40г. бяхме на едно от челните места по производство на компютри и дори периферия някаква за тях произвеждахме? Ние къде сме и какво ни пречи???
37
1
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Нека спрем за минута и оценим късмета си, че не сме родени в Северна Корея.