Глобална дискусия - неизбежен ли е животът с климатици?

За да се осигури ток за тях обаче, парниковите газове стават повече
3 авг 2023 08:12, Елка Василева
24
Глобална дискусия - неизбежен ли е животът с климатици?
Снимка: архив, БГНЕС

Широко разпространени в САЩ, осъждани в Европа, желани в Южна Азия - на фона на усилващите се горещи вълни климатиците се превръщат в обект на глобална дискусия, съобщи АФП.
 
За добро или лошо, те са едно от най-разпространените решения за адаптация в затоплящия се свят. За милиони хора по света климатиците се превърнаха в нещо като първа необходимост, която гарантира оцеляването им, смятат експерти. Но докато климатизацията предлага незабавно облекчение, климатът плаща висока цена. За да се осигури електричество за всички климатици, електроцентралите освобождават в атмосферата парникови газове, които затоплят още повече планетата.

В момента климатичните инсталации емитират приблизително един милиард тона въглероден диоксид годишно от общо 37 милиарда тона, сочат данни на Международната агенция по енергетика.

Възможно ли е да бъде прекъснат този порочен кръг? Да, твърдят специалистите. Това може да стане чрез развитието на възобновяемите енергоизточници, на климатици, които потребяват по-малко енергия и на нови технологии за охлаждане.

"Има хора, които са на мнение, че не бива изобщо да използваме климатици, но аз смятам, че това не е възможно", каза за АФП Робърт Дуброу, директор на Центъра за климатични промени и здраве в университета Йейл. Достъпът до климатици вече спасява десетки хиляди животи годишно и това число расте, сочат данни от скорошен доклад на центъра, сред чиито автори е Дуброу.

Изследванията показват, че рискът от свързани с горещините смъртни случаи е намален с близо 75 на сто в жилищата с климатик. В САЩ, където около 90 на сто от домовете са климатизирани, други проучвания подчертават ролята на климатиците за защита на населението и на потенциално опустошителния ефект на спирането на тока в горещините.

В глобален план от 3,5 милиарда души, които живеят в горещи климатични условия, едва 15 на сто разполагат с климатици, сочат данни на Центъра за климатични промени и здраве.

Броят на климатиците по света - около два милиарда днес, се очаква да се увеличи заради комбинирания ефект от увеличаващите се температури и нарастващите доходи, особено в Китай, Индия и Индонезия.

В Индия например се очаква делът на домовете, оборудвани с климатици, да се увеличи от 10 на сто до 40 на сто до 2050 г. според скорошно проучване. Нуждите от допълнителна електроенергия обаче ще се равнява на годишното й производство в страна като Норвегия. Ако енергосистемата на Индия продължи да използва изкопаеми горива, това ще означава емитирането на още 120 милиона тона въглероден диоксид или около 15 на сто от емисиите на енергийния сектор на страната сега.

Освен това климатиците използват хладилни газове като хидрофлуоровъглероди, които са хиляди пъти по-мощни от въглеродния двуокис за затопляне на атмосферата. Климатиците допринасят и за образуването на градски топлинни острови чрез извеждането на горещия въздух от сградите. Проучване от 2014 г. симулира ръст от един градус по Целзий през нощта в градския център благодарение на този ефект. Цената на климатиците и на сметките за потребяваната от тях електроенергия ги прави недостъпни за част от населението, което се нуждае от охлаждане.

В някои страни и за най-уязвими групи като възрастните хора и бременните жени наистина е нужна климатизация, каза изследователката Енрика де Чан от университета Ка Фоскари във Венеция, Италия. Тя допълва, че е важно да се комбинира с други технологии и подходи - на първо място с продължаващия ръст в дела на възобновяемата енергия в производството на електричество, така че климатиците да допринасят за по-малко емисии парникови газове. Друг начин е разработването и употребата на климатици, които потребяват по-малко ток. Центърът за климатични промени и здраве насърчава по-стриктни стандарти за енергийна ефективност, както и използване на климатиците на не по-ниски температури от 24 градуса по Целзий. Преди всичко обаче експертите препоръчват увеличаване на зелените пространства и на водните басейни в жилищните райони.

Иновациите са развиват основно в три посоки - енергийна ефективност, работа без вредни хладилни газове и ограничаване на изхвърлянето на горещ въздух от помещенията.

Инверторната технология позволи намаляване наполовина на консумацията на електроенергия след 1990 г., сочат данни на енергийното ведомство на САЩ. Сред новите технологии са системи, които използват сензори, определящи броя на хора в помещението или сградата, за да модулират въздушния поток.
 
Вредните хладилни газове в някои страни вече се заменят от R-290 (пропан), каза Анкит Каланки от Института Роки Маунтин в САЩ. Стартъп, създаден тази година в Кембридж, щата Масачузетс, разработва механизъм въз основа на охладители, които никога не променят твърдото си агрегатно състояние и така се избягват вредните емисии в атмосферата.

Сред технологиите за намаляване на количеството горещ въздух, който се отделя в атмосферата от климатиците, са геотермални системи, които го отвеждат чрез подпочвени тръби, отбелязва АФП.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Хахаха, преди 8 месеца
Още на думата "глобална" вече ме изгубихте :)Айде у лево,агенти на фТранс-Стрес!
23
0
 
5
 
! Отговори
до гората преди 8 месеца
пускам климатика в дните където при повечето е 36-40 градуса и пече върху къщата, в другите дни е нормално 22-24 вътре и 26-28 навън.Ама няма кой да сее гори, има само кой да сече!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Карайте на климатици и ревете, че лятото е много горещо, а зимата много студено, пък през останалото време не е както трябва климата навънка и има климатични промени и не е добре.
21
1
 
9
 
! Отговори
Е голям рев за тия преди 8 месеца
парникови газове. Постройте АЕЦ Белене и няма да водим безсмислени разговори. Но не! Вместо това, трябва да обезпечим безупречната работа на американските концесии ТЕЦ Марица, дето горят въглища и ни оскъпяват тока с еко-такси, да не говорим за замърсяването на въздуха.
20
0
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 8 месеца
Странно, в моя град върви програма за подмяна на печките с твърдо гориво за климатици, щото е по еко.Бабите полудяха от кеф, но не е в това въпроса, а защо екото вече и то не е еко?После ще подменят климатците с мини ядрен реактор ли например?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи климатиците били причина за повече парникови газове, а електрическите коли не? Как не се усеща тая маса *** които ги лъжат и мамят ежедневно и скоро ще ги накарат да ядат и скакалци, докато една шепа сатани се возят в частните си самолети ежедневно?! Визирам Бил Гейтс, Клаус Шуаб, Джон Кери и подобни изверги които не заслужават и един ден да живеят на свобода, а само в строг тъмничен затвор.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Засаждайте зеленина. А не филосоствайте с новите модели климатици, дето били по-климатици от предишните климатици.
17
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 8 месеца
До Анонимен 5 Путин като пусне атома , ще видиш ти кой е виновен за всичко.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без климатици не мога да живея. Сам си произвеждам тока за тях- ей ги субсидиите за фотоволтаици от ЕС. Преработен хиперинвертор в термопомпа 2 броя и безпроблемо охлаждам и отоплявам 350м2 къща. То няма кой знае какво да се охлажда де, сериозна е изолация има, но все пак комфортът е важен. Апартамента ми в София и той на цял последен етаж с фотоволтаици- стигат за същата схема. Безплатно отопление и охлаждане, финансирано от ЕС на 80%. Абе кеф. А вие ламкайте мухите.
15
1
 
5
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 8 месеца
EEEEХЕХЕХЕЕЕЕ ТОЧНО СИ МИСЛЕХ - днес пак е топло, ще пуснат КЛЕМАТИЧНА ПРОПАГАНДИЧКА - поглеждам, ето я! Само да ви напомня - от цялото кобичество СО2, отделяно на планетата за година от ВСИЧКИ ИЗТОЧНИЦИ - това от човешка дейност е около 3%!!! Но ние сме "виновни" за нещо си и нашето СО2 баш променя "климата" и дрън дрън дръндрън
14
0
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 8 месеца
До сега бяха виновни автомобилите , сега климатиците.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАВЕРЕТЕ СИ ПРОПАГАНДАТА ОТЗАД! И тия, които ВИ ПЛАЩАТ И ТЕ!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някои проумяха най-накрая, че електричеството е продукт, а не суровина.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И да дискутират и да не дискутират, все ми е тая.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4 - О уау! Явно има много климатични зомбита във форума! Кво става! Спасявяме ли озоновия слой! Купхте ли лодка на Ал Гор, да може, да се прибира в Ню Йорксия сиапартамент, защото нивото на окена се повиши с 20 метра през 2010-а?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Възможно ли е да бъде прекъснат този порочен кръг?" Емисии въглероден диоксид ... А пък едно време въглеродният диоксид беше "храна" за растения, които от своя страна отделят кислород, полезен за хората и животните. Освен това, сме учили, че хората се хранят с растения и животни. Обаче ... чуваме, че вече хората се хранят с някакви неща ... Т.е. въглеродният диоксид /от климатиците/ се оказва вреден къде най-много? В Европа!!! Тук са се събрали най-големите лаладжии фенове на живота на Марс.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 6 - Ех - Наби ли минусчето :)
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 5 - И Евроа не беше толкова малък замърсител. Любимото ми сега е лицемерието. ЕС и САЩ изнесоха огромна част от "мръсното" производство в Китай и други части на Азия, а сега реват на същите, че "замърсявали". Ами те не замърсяват, защото са психопати, които искат да отровят земята си. Те замърсяват, защото са икономически зависими от нас. Т.е. заради нас! После Африка - "няма да горите въглища! Ще правите АЕЦ. А нямате пари и искате да натрупате? Не ни интересува!"
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сред новите технологии са системи, които използват сензори, определящи броя на хора в помещението или сградата, за да модулират въздушния поток." - свързани с интернет, пращайки данни на китайски сървър, за "да се подобри услугата".
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американците са най-големите замърсители,Европа е нищо в сравнение с тях,те са виновни за всичко!