Носителят на Нобел Пол Нърс: Светът се намира на много опасно място

През последните няколко години светът преживява криза след криз
22 авг 2023 04:50, Нели Христова
22
Носителят на Нобел Пол Нърс: Светът се намира на много опасно място
Снимка: БГНЕС

През последните няколко години светът преживява криза след криза. Пандемия, войната в Украйна, енергийна криза и катастрофална промяна на климата, с предстоящата заплаха от неконтролиран изкуствен интелект, който дебне.

Тези кризи се усложняват от все по-разделения характер на обществото, задушаващ дискурса и колективните действия.

"Живеем във все по-усъвършенствано общество, което зависи много от науката и технологиите, които много нормални хора не разбират напълно, които дори учени като мен не разбират напълно", каза генетикът, носител на Нобелова награда Пол Нърс, пред Newsweek. "И това е много опасна формула за разпространение на митове и разпространение на лъжи. А те могат да бъдат подсилени от социалните медии."

Нърс, която е посланик на международното образование и наука за ръководената от правителството на Украйна платформа за набиране на средства United24, подчерта значението на образованието и сътрудничеството в борбата с тази дезинформация.

"Бих казал, че едно от най-големите предизвикателства пред успешната демокрация през следващите десетилетия е способността на обществото да води разговори за възрастни по тези сложни въпроси, които не могат да бъдат разрешени само от науката", каза Нърс. "Те трябва да бъдат решени от обществото и нашите избрани политици."

През последните години видяхме, че е възможно обществото да работи заедно и да напредва бързо в условията на извънредно положение.

"Вижте COVID", обяснява той. "Вижте как изведнъж успяхме да произведем ваксина за месеци, а не за години. Изведнъж можехме да разширим развитието и нови начини за тестване за почти седмици, а не за месеци. Така че по време на криза вие решавате проблеми, защото те се превръщат в политически императив."

"Когато сте в криза, се случват няколко неща", продължи той. "Първото е, че политиците започват да се събуждат и да го забелязват. Второ, поради важността на тази криза, ресурсите се предоставят и се инвестират. И когато направите това, когато политическата власт, която в една демокрация отразява интересите на хората, се активира, те поемат тези проблеми. А науката дава резултат."

Въпреки това, когато обществените заплахи са по-малко очевидни, това чувство за неотложност изчезва.

"Политиците биха могли да се поучат от развитието, което видяхме по време на пандемията от COVID, че могат също така да постигнат решаване на много други проблеми в нормални времена, защото всъщност никога не живеем в нормални времена, с изменението на климата и потенциала на бъдещето пандемии", на мнение е той.  "Ако обществеността и политическото ръководство са достатъчно заинтересовани, науката ще даде резултат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: кризаобществоПол Нърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и през Средновековието е имало наука. Такива "учени" са осигурили спокойствие на кастата за 1000 години. Човечеството спряло да се къпе, провъзгласило мр ъсо ти ята за добродетел и закотвило Земята...Нищо от мракобесното не е забравено. *** ли ще живеят утре?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има един филм с Чарли Чаплин, хлапето чупи прозорци, а Чаплин ги поправя. Та и днешната работа такава, чупят, а после продават услугата си да поправят.
14
1
 
3
 
! Отговори
псай оп преди 8 месеца
Проблем , реакция , решение на проблема!
13
0
 
18
 
! Отговори
1240 преди 8 месеца
В днешно време дезинформацията е едно от най-силните оръжия. Когато някой говори за дезинформация е много важно този който го слуша да може да мисли и да използва здрав разум. Иначе е много лесно да наклониш везните в едната или другата посока.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като за гениален учен, тоя е доста ТЪЪПП! "Вижте как изведнъж успяхме да произведем ваксина" А ВИЖ КАК НЕ РАБОТЕШЕ, НЕ ПРЕДПАЗВАШЕ ОТ РАЗБОЛЯВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ И БЕШЕ СУПЕР ОПАСНА? А за "климата", да беше прочел малко за "промяната" бе, "учен"? За биомасата е допустимо да не се интересува и да вярва на измишльотини, но за "учен"... Освен ако е от платените за пробутване на измамата, разбира се. Какъвто, естествено, е случая.
11
2
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Не са виновни учените. Напротив, много учени ,ащитават и истината. Виновни са извртеняците, които последните години раздават Нобелови награди. Особено извртеняците, дето раздават Нобелови награди за мир. Ако винаги съм се чудел, какеи точно са проявленията на Сатаната, мисля вече почва да ми се избистря, четяйки подобни нелепи статии.
10
6
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Майко мила, имало и по-зле от нашия академик :) УжасТ...като прочетох Украйна и нямаше смисъл да чета повече глпсти, но ги прочетох. Ето това е баш дезинформацията в днешно време!
9
1
 
19
 
! Отговори
Асистента преди 8 месеца
При Ковид видяхме професорите колко им е морала и интелекта, а сега е ред на нобелистите, същото отчайващо ниво и сервилност. Вярвайте в науката ;)
8
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 8 месеца
Поредния капитан Очевидност.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно вие закарахте света на това опасно място, с вашите мании за глобален контрол над хората и алчността ви за власт и пари!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да не бяхте си избирали дяволския дъртак за президент.
5
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
И пропагандирате бръщолевенето на тоя и3кукал глобаляга,защото?!???
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Вижте COVID", обяснява той. "Вижте как изведнъж успяхме да произведем ваксина за месеци, а не за години. Изведнъж можехме да разширим развитието и нови начини за тестване за почти седмици.."_________Страхотни ваксини произведоха! Някои ваксинирани даже не доживяха да им се "порадват" по-дълго.....Така е, това с Ковид пандемията и натрапените ваксини си беше жив тест за по-нататъшни глобални постановки. По Оруел.
3
4
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 8 месеца
Чел съм книгата му, която е издадена на български. Хареса ми.
2
0
 
7
 
! Отговори
Ken преди 8 месеца
В статията веднъж пишете "тя", друг път "той". Определете се най-накрая!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
продавам сланинка, кисело зелци, яйчица, кукошки, вину и мед букет