Два дни издирваха Лох Нес, много кадри и данни, но следа няма

Десетки доброволци от цял свят бяха на 17 наблюдателни пункта
Обновена: 28 авг 2023 20:43 | 28 авг 2023 20:37, Елка Василева
27
Два дни издирваха Лох Нес, много кадри и данни, но следа няма

Най-големият проект от десетилетия за издирването на чудовището от Лох Нес завърши, но все още няма доказателство, че известният звяр от шотландския фолклор наистина съществува, съобщиха ДПА и ТАСС.

Ръководителят на проекта Алън Маккена каза, че е получил редица видеоклипове и сигнали от хора, наблюдаващи камерите, предаващи на живо от голямото ледниково езеро Лох Нес. Маккена обаче уточни, че ще е необходимо много време, за да се прегледат всички кадри и данни, за да могат да се различат фактите от фантазията.

Според организаторите от Центъра „Лох Нес“ и ентусиастите от групата „Доброволци, изследващи Лох Нес“,  двудневният проект е най-систематичното издирване на чудовището, наречено още Неси, от 1972 г. насам.

Десетки доброволци от цял свят се позиционираха на общо 17 наблюдателни пункта около езерото, като стотици фенове на чудовището наблюдаваха Лох Нес чрез уеб камери.

От десетилетия насам спекулациите за Неси включват предположения, че е голяма риба, семейство видри, плаващ клон или праисторическо животно. Но предположението, че Неси е плезиозавър, е всъщност невъзможно, тъй като древното влечуго е изчезнало преди десетки милиони години.

Маккена и неговият екип отидоха до езерото няколко пъти и спуснаха подводен микрофон, наречен хидрофон, надявайки се да разрешат мистерията. По време на тест в петък се чуха „странни звуци“, каза той. Проверка на същото място в неделя обаче не показа никакъв резултат. Поради тази причина не беше изяснено дали шумовете са били причинени от газове или от животно.

Легендата за чудовището от Лох Нес може да бъде проследена до времето на Св. Коломба, за когото се твърди, че е опитомил звяра, след като Неси е нападнал слуга през 565 г.

Официалната туристическа агенция на Шотландия съобщи, че досега е имало „над 1000 истории на очевидци и много необясними доказателства“ за езерото.

Снимка от 1934 г., на която се вижда фигура, наподобяваща глава на плезиозавър, предизвика огромен интерес и вдъхнови много хора през следващите десетилетия да се впуснат в „лов на чудовището“, както и да проведат научни изследвания. Повечето хора сега вярват, че снимката е просто фалшива.
(БТА, Ада Ефтимова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
СачевЪ: преди 7 месеца
"На Слънчака съм,пека се без горнище и се мажа с лечебни кафяви водорасли по лаайй.номорието...Понякога замествам шамандурата!Що ме търсите в нЕкво си езеро?!?!?"
20
2
 
6
 
! Отговори
Напомняне преди 7 месеца
Смях, смях, смях. Вече завършиха журналистика ония, които бяха приети преди години с двойки. Едно е име на езерото, друго е име на митичното чудовище. Колкото до будалите, вързали се на легендите за измисленото животно, да си вярват. Както е казано- до когато има будали, ще има и тарикати. Трик за туризъм и наивници.
19
0
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 7 месеца
До Ivo: А ти си "корегирай" правописа, Иво. Пише се "коригирам" а не "корегирам". А колкото до "чудовището" - няма как да намерят нещо, което го няма там.
18
0
 
9
 
! Отговори
Ivo преди 7 месеца
Малка Корекция. ЛОХ НЕС е името на езерото, а НЕСИ е името на митичното създание. Моля, корегирайте си заглавието, а то излиза, че езерото се е изпарило и 2 дена са го търсили...
17
1
 
3
 
! Отговори
Предупреждение преди 7 месеца
През последните една-две нощи в небето се оцъкля огромна, върколашка луна. През деня пък дирят Неси. Хора, много внимавайте и не се движете сами из отдалечени, пусти местности.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 9 Внимавай, пич. Такива създания, за които е 99.5% вероятно да не съществуват, обикновено успяват изневиделица да изскочат точно пред някой такъв, който е 300% убеден, че такова нещо няма :)
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом като е оцеляло досега, значи чудовището е много хитро и умее да се крие! Те пък искат за два дена да го намерят, е как да стане? Особено ако то наистина от време навреме излиза в открито море.
14
3
 
3
 
! Отговори
Щом като е оцеляло преди 7 месеца
Спомнете си реалните доказателства за видяни в подводните пещери по Черноморието змии, доста по-големи от тези, които се срещат из нашите географски ширини. За една подобна е бил изпратен отряд еничари, които успели да я убият и занесли кожата й на султана. Това е описано в документ, съхранен в турските архиви, посочена била и годината. Всички случки бяха описани в материал, поместен преди години в сп. "8" с извода "Има ги, но се крият". Значи, може и другаде да има водни криптозверове.
13
1
 
6
 
! Отговори
На магарето кура преди 7 месеца
Се вижда ясно на снимката
12
1
 
5
 
! Отговори
Маршъл Ериксън преди 7 месеца
Смейте се вие, но Неси съществува. Само че не е "чудовище", а добро и приятелски настроено създание. Съществува също и Голямата стъпка. Даже наскоро отказа цигарите. Аз съм природозащитник и ще се боря за правата им и за тяхното опазване. С жена ми Лили ходихме до Лох Нес на меден месец и май видяхме Неси, не се шегувам. Искрено ваш: Съдия Маршъл Ериксън.
11
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Гледайте сега как ще развалят туристическия бизнес на хората.
10
2
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Лох Нес...има,нищо че го...няма.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички знаят къде е Лох Нес....защо да го издирвали два дни?Или са търсили Неси?Журналистиката определено е в упадък....
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вероятно са го издирвали хора като онези, които вярват, че Земята е плоска. Може и да го правят всички за пари. Има толкова много хора със застрашено ментално здраве, че нищо чудно да вярват, че чудовището съществува.Те вярват и в извънземни, а много от тях дори си говорят или живеят с тях. Колкото и да се опитва някой да им обясни научно факти, те са податливи да вярват в конспирации и това изпълва живота им. Тези хора стават все повече, което не е учудващо защото с интернет захранват фантазии.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия доброволци що не ме хванат за лох неса
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е така и от ппдб сектата търсят честта си от няколко месеца, ама и те няма да имат късмет да я намерят, завалиите.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щеше да е смешно ако не беше тъжно. И това са некви възрастни хора уж. Още оня ден го написах, беше ясно.
4
4
 
6
 
! Отговори
Лапнишарани преди 7 месеца
Приказки за розови и бозови англета невиждащи по далеко от розовия си нос!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаех си аз че няма да намерят нищо, но ще засекат нещо странно. Ако не бервате прочетете коментарите от първата статия.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жалко, но това е положението. Едва ли е избягал. Мит е .