Турски товарен кораб се натъкна на мина в Черно море, има леки щети

Това е станало северно от румънския канал на река Дунав Сулина
6 окт 2023 10:39, Елка Василева
40
Турски товарен кораб се натъкна на мина в Черно море, има леки щети
Снимка: архив, БГНЕС

Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина в Черно море край бреговете на Румъния. Експлозията е нанесла леки щети, екипажът е в безопасност, а корабът е продължил плаването си, съобщава агенция Ройтерс.

Британската компания за морска сигурност "Ембрей" (Ambrey) съобщи, че според информацията, с която разполага, корабът е ударил мина на 11 морски мили северно от румънския канал на река Дунав Сулина.

Експлозията е станала около 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за кратко, за да направи оценка на щетите, съобщи компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си, според информацията. Няма пострадали.

Това е първият инцидент с мина в Черно море от месеци, отбелязва Ройтерс. Застрахователните компании определят Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини продължават да представляват опасност.

Източник от украинското правителство потвърди инцидента, като посочи, че най-вероятно става дума за мина от Втората световна война или за някоя от сухопътните мини, останали в зоната от миналата година. Украинският представител отказа повече коментари по темата, посочва Ройтерс.

Йорук Ъшък, ръководител на консултантската компания „Босфоръс Обзървър“ (Bosphorus Observer), заяви пред Ройтерс, че корабът се казва „Кафкаметлер“ и че е понесъл леки щети на баластния резервоар, а екипажът е в безопасност.

Базираният в Истанбул оператор на кораба „Кафкаметлер Меритайм“ (Kafkametler Maritime) не бе открит за коментар.

Според данни на сайт за проследяване на кораби „Кафкаметлер“ е бил хвърлил котва снощи в канал на Дунава в близост до украинския терминал Вълкове.

Инцидентът с мината се случи, след като Русия се изтегли от т. нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен коридор в Черно море. Оттогава Украйна създаде собствен временен „хуманитарен коридор“ и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция, пише Ройтерс.

Като се позова на информация от разузнаването, британското правителство съобщи в сряда, че Русия може да използва морски мини срещу цивилни кораби в Черно море, включително като ги поставя на пътищата за достъп към украински пристанища.

Компанията „Ембрей“ отбеляза, че инцидентът е станал точно в деня, в който е информирала клиентите си за възможно допълнително разполагане на морски мини от страна на руския флот с цел възпрепятстване на износа на украинско зърно. (БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
оракул на боб преди 6 месеца
аКО НЕ Е РУСКА ИЗВЪНЗЕМНА Е,НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УКРАИНСКА.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От видеото ми се отвори само рекламата. Добре че изгледах интервюто по телевизията. Струваше си. Анализа на Чуков много точен и правилен браво !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Видиото под горната статия не ми се отваря но за сметка на това не се придвижва и така и статията не мога да прочета нито да прегледам форума.
31
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
32, правилно каза, че Украйна е нападнала .Само че не Русия, а собствените си бивши територии, обявили независимост. В момента след референдуми, тия трритории се считат за територии на Русия. Поне според хората, живеещи на тия територии и сражаващи се с разни укро.... от близоо 10 години. Еойната почна 2014, явно паметта ви е къса. Сякаш забравихте сваления холандски самолет и куп други неща.
30
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ква марка е тая мина от Втората Световна Война, да вземем да поръчаме от тях.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този кораб защо не си гледа бизнеса , ами се навира където не му е мястото. Мините в Черно море ги пускаха украинците и даже се хвалеха с това....
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този кораб защо не си гледа бизнеса , ами се навира където не му е мястото. Мините в Чврно море ги пускаха украинците и даже се хвалеха с това....
27
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рашистите, според вас явно Украйна е нападнаа русия на собствената си територия? Вие съвсем изтрещяхте ве.
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мината е руска, затова кораба е със слаби поражения! Ако беше украинска(нато-вска), охоооо... кораб ли? Всичко на дъното!
25
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До БАНко/ НЯМА КОГО ДА ИЗЛЪЖЕШ ВЕЧЕ ОСВЕН СЕБЕ СИ :D РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА НИКАКВА РАБОТА В УКРАЙНА ОСОБЕНО В КРИМ А ОЩЕ ПО-МАЛКО ДА ГО АНЕКСИРА! ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НЯМА ДА ОСТАНАТ НЕНАКАЗАНИ КАТО ДО МОМЕНТА СА МНОГО СЛАБО НАКАЗАНИ! ПУТИНУВИЯ РЕЖИМ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН! РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ А ТИ ЩЕ СИ ИЗГУБИШ РАБОТАТА ТОВА СА 3 СИГУРНИ НЕЩА И Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ И ТО НЕ ЧАК ТОЛКОВА МНОГО! ЩЕ ЛИПСВАШ САМО НА РОСЕН ПУТИН ИЦАТА В ТОЗИ САЙТ!
24
6
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 6 месеца
АнонимеНчо , БЛАГОДАРИ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ И БАЙ ДЪНЧОВЦИ ЗА НАТОВСКАТА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ !!!
23
1
 
1
 
! Отговори
на северния и южния преди 6 месеца
канали на дунава си има тук там по някоя , тея са сега слагани , нови мини . не поврежда много корабите . като обиколи един кораб 7-8 пъти каналите да му гръмнат всичките мини на дунава и после няма да има .
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хохълите са абсолютни терористи,минират и не знаят после къде са мините.А този кораб най-вероятно е носил оръжия за укрофашистите
21
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подигравате ли ни се? Нали Украйна изсипа мините в морето миналата година? Каква втора световна война ви гони?
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Плаваща сухопътна мина в мокрото Черно море. Това е шлагерът на годината." ------ Плаващи сухопътни мини не може?! А плаващи сухоземни костенурки може! Така ли!? :))))
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
хаха - изведнъж се появиха мини от втората световна, или дори плаващи сухопътни мини, но със сигурност не и некадърно поставена укро морска мина, в никакъв случай!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви са тези леки щети? Ако попаднеш на мина нямаш нито шанс нито време за прибиране на най-близкото пристанище..
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Плаваща сухопътна мина в мокрото Черно море. Това е шлагерът на годината." ------ Защо не. Щом може сухоземна костенурка в морето! :)
16
8
 
1
 
! Отговори
Политик преди 6 месеца
Путин е изключително изобретателен, но този *** е изтрещял приятелски кораб. Има да си връща. Нали турецкий "Ф" разпарчетоса съветски овенен самальот, нарушил въздушното пространство на комшиите.
15
9
 
7
 
! Отговори
Капитанъ преди 6 месеца
Руските кораби са на безопасно разстояние, защото в противен случай, стават подводни лодки.