Викингите са имали прозорци със стъкла между 800 и 1100 г.

Най-вероятно те са придобили стъклото чрез търговия
6 окт 2023 10:30, Елка Василева
30
Викингите са имали прозорци със стъкла между 800 и 1100 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Викингите са имали прозорци в стил, който обикновено се свързва само със средновековни църкви и замъци – това означава, че високопоставените скандинавци са имали стаи, осветени от отвори, покрити със стъкло, съобщи АП, позовавайки се на датски изследователи.

„Това е още едно отклонение от представата за простите варвари викинги, размахващи мечовете си насам-натам“, каза Мадс Денгсо Йесен, старши изследовател в Националния музей в Копенхаген.

През последните 25 години археолози откриха стъклени фрагменти при разкопки в шест обекта в Южна Швеция, Дания и Северна Германия.

В Копенхаген бяха анализирани 61 фрагмента от стъкла и изследователите стигнаха до заключението, че парчетата стъкло могат да бъдат датирани много преди църквите и замъците от Средновековието и че викингите са имали прозорци със стъкла между 800 и 1100 г. Счита се, че викингската епоха е продължила от 793 до 1066 г.

„Свързвахме най-старото стъкло за прозорци само със Средновековието и следователно приемахме, че стъклото не може да произхожда от епохата на викингите“, казаха от Националния музей.

От музея добавиха, че стъклените прозорци са били в стаите на високопоставени хора или на места, свързани с религиозни цели, както е било и в останалата част на Европа. Денгсо Йесен обясни, че е възможно да е имало стъклени прозорци в огромните викингски сгради с големи зали. Те не са били големи и прозрачни, каквито са прозорците в днешно време, а вероятно по-малки, направени от плоско стъкло в различни нюанси на зелено и кафяво. Идеята не е била да се вижда навън, а да се създаде цветен поток от светлина в сградата.

„Най-вероятно викингите са придобили (стъклото) чрез търговия“, казаха от музея. Скандинавците, известни като викинги, предприемат широкомащабни нападения, колонизации, завоевания и търговски дейности в цяла Европа. Стигнали са и до Северна Америка.

„Всъщност става дума за култивиран викингски елит с кралска власт, равняваща се на тази например на Карл Велики, кралят на франките. Това е нещо, което често се пропуска в опростените холивудски представи за викингите“, добави Денгсо Йесен. (БТА, Ада Ефтимова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българите са правили къщи от кирпич до съвсем скоро до началото на миналия век.. 500 години турско робство си е оставил отпечатък върху развитието ни!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе, "повярвахме" ви, ей сега! Големи "химици" са били измислените викинги, открили са и Менделеевата таблица!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИМА ЛИ СА И ПЕРАЛНИ
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Римляните са имали преди 1560, 2000 години
18
3
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 6 месеца
Най-любимата ми цивилизация, една от малкото, за които честта и доблестта са ултимативни цели, независимо, че ги свързват само с палежи и безчинства."Valhalla, awaits me... when I die!"
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква търговия бе, отивали са до Александрия и са разгромявали и окрали всичко що може и са се връщали ква ти търговия
16
3
 
7
 
! Отговори
ППЛГДБТИ ^+ преди 6 месеца
На нас прозорци със стъкла не ни трябват! Ще хапваме брашняни червеи,ще ни топлят атлантическите ценности на Урсулю,ще вдишваме кислород обогатен с кемтрейлса,ще си охлузваме кайсиите по магистралата с еко-тротинетки,ще развяваме разноцветни щраусови пера по прайдовете със забучени дълбоко в евроатлантическите ни ценности,ще пищим истерично за глобалното затопляне и срещу тока,недемократичния газ и лошия азиатски петрол! Слава Кокаине, Лонг лив Давос глобалистикус и Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр!!! :)
15
0
 
24
 
! Отговори
Археологът: преди 6 месеца
Имали са също и безжичен Интернет , защото в жилищата им не намерихме жици.;)))
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имали са. Това да не са ви българските диваци, които са живяли по пещери, докато западът е строил огромни католически катедрали.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хан Аспарух е имал телевизор :)))
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хвала на Один!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А също са имали и рога на главата.
10
4
 
3
 
! Отговори
Трако преди 6 месеца
Те и траките са придобили нещата си изключително с търговия. Няма данни да са имали местна технология.
9
2
 
11
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 6 месеца
Във Вестерос са имали стъклени прозорци и чаши още от времето на първите дракони. Имали са го и всички Траки и Дотраки. :)
8
2
 
43
 
! Отговори
Аматьори! преди 6 месеца
В древна Македония още преди 5000 години са имали алуминиеви дограми със троен стъклопакет.
7
2
 
12
 
! Отговори
Кулулоту са връти преди 6 месеца
А сега им дънят джамците на задните дворове.
6
4
 
16
 
! Отговори
SPQR преди 6 месеца
Имали са....1000 години след великите Римляни!Хаха!
5
3
 
19
 
! Отговори
У нас сме остъклили преди 6 месеца
къщите и крепостите значително по-рано. Викингите или "Варягите" са били най-обикновени пирати, макар и доста амбициозни пирати, в края на краищата ги е интересувало само златото.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Супер, сигурно са имали и тогава инфлация
3
17
 
4
 
! Отговори
турчин преди 6 месеца
Джамът е турско изобретение