80% от случаите на слепота са предотвратими

Късогледството е най-честата причина за нарушено зрение
31 окт 2023 22:15, Красимир Ангелов
6
80% от случаите на слепота са предотвратими
Снимка: БГНЕС

Осемдесет на сто от случаите на слепота са предотвратими, заяви офталмологът проф. Александър Оскар по време на дискусия, посветена на социално-икономическо влияние на някои заболявания.

Той представи данни, според които близо 90 % от предотвратимите случаи на слепота са сред пациенти в развиващите се страни, като 28 % от тях са хора в трудоспособна възраст.

Едно от заболяванията, при които може да се предотврати слепота, е ретинопатията сред новородените, посочи той.

„Мързеливото“ око е друго такова заболяване, но коварността при него е, че в голяма част от случаите то няма външна изява. Ако „мързеливото“ око се диагностицира навреме и се лекува, зрението се възстановява на 100 %, посочи той. За да се постигне тази цел, децата трябва да преминават през скрининг, напомни проф. Оскар и посочи, че в Северозападна България 90 на сто от децата преди училищна възраст не са посещавали офталмолог.

Макулната дегенерация и диабетната ретинопатия водят до тежка инвалидизация, но и те са лечими, каза още той.

Късогледството е най-честата причина за нарушено зрение.

В света 2,2 млрд. души имат нарушено зрение, като близо 25 % от децата имат зрителни проблеми. Някои зрителни заболявания не причиняват сериозни увреждания, но катарактата, макулната дегенарация, глаукомата, диабетната ретинопатия водят до необратима загуба на зрението, ако не се лекуват, добави лекарят.

Над един милиард души в света са с тежка зрителна загуба, а се очаква към 2050 г. да се повишат още, особено много случаите на късогледство, добави проф. Оскар. По думите му през 2050 г. напълно слепите хора ще бъдат около 60 милиона.

За хората с увредено зрение рискът да останат без работа е три пъти по-висок в сравнение с останалите, три пъти по-висок да попаднат в пътнотранспортно произшествие, три пъти по-висок да изпаднат в тревожно-депресивни разстройства, посочи още проф. Оскар, цитиран от БТА. Много от тези последствия може да бъдат смекчени чрез навременен достъп до качествени грижи и рехабилитация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Онуфри преди 5 месеца
Как точно се лекува макулната дегенерация?!?! Лекува се само влажната й форма, която е доста по-рядка.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изключително *** статия, плаши гаргите, все лоши перспективи, от едно късогледство са направили цяла статия на ужасите. Е, нямат край и пр.о.ст.отиите на великите учени.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другари доктори и специалисти по очи, крака, коремища, сърца, мозъци и т.н. ..оставете природата да лекува ХОРАТА - мои любими деца на природата. Направете си здрави кости, здрава кръв, зрение като орли, като в блендер поставите едно бурканче истинско българско кисело мляко, сложете една връзка магданоз и малко водичка и след като стане това на сок, пийте. Магнезия в магданоса и цалция в киселото мляко ще ви изградят здрави кости, здрава кръв и ще започнете да виждате като летящи Орли!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво става с **мързеливото **око, ако не се открие в детска възраст?? Възможно ли е лечение на по-късен етап? От какво може да бъде предизвикано това заболяване?
1
0
 
3
 
! Отговори
Абориген преди 5 месеца
Баба ти е страдала от същата болест като нашите политици .. с малката разлика че те я хващат от малки