Меси грабна "Златната топка" за осми път, повече от всеки друг

Изпревари конкуренцията на Ерлинг Хааланд и Килиан Мбапе
14
Меси грабна "Златната топка" за осми път, повече от всеки друг
Снимка: БГНЕС

Лионел Меси получи Златната топка за най-добър играч за осми път в кариерата си. Аржентинецът, който изведе страната си до световната титла миналия декември в Катар, изпревари конкуренцията на Ерлинг Хааланд от Манчестър Сити и Килиан Мбапе от ПСЖ.

Това е осма подобна награда в кариерата на Меси. Играчът на Интер Маями триумфира с приза и през 2009, 2010, 2011, 2015, 2019, 2021. Аржентинецът вече има 3 трофея повече от Кристиано Роналдо, който е с пет такива награди. Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен имат по три Златни топки.

"Преди всичко, искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. На всичките ми съотборници в тима на Аржентина, които ми помогнаха да спечелим световната титла. Искам да кажа, че Хааланд и Мбапе са невероятни играчи. Те постигнаха всичко и съм убеден, че следващите години един от тях ще спечели Златната топка. Не се съмнявам, че дълги години ще властват по терените. Тази вечер имах късмет, да взема тази награда. Искам да спомена специално и на хората, които винаги са били до мен. И по време на Мондиал 2022, които ми помогнаха да сбъдна голямата си мечта. Благодаря на семейството ми, на съпругата ми и синовете ми. Те винаги са били до мен. За финал искам да спомена името на Лионел Скалони, за това, което той направи за нас. Благодаря и на всички аржентинци", заяви победителят.

Церемонията, която е под №67 в историята на наградата, се състоя в Париж тази вечер. На нея Джуд Белингам бе избран за най-добър млад играч. 20-годишната звезда на Реал Мадрид, който преди два дни реши Ел Класико с 2 гола, обяви, че е много горд да вземе този приз. „За мен той означава много“.

В топ 10 на  класацията влезе нападателя на Наполи Виктор Осимен. Той е първият играч на Наполи в историята влязъл в топ 10 на тази класация. Той се класира на осмата позиция. Десети бе Лука Модрич, а девети – Бернардо Силва от Манчестър Сити.

Наградата за най-добър вратар отиде при Емилияно Мартинес. Стражът на Астън Вила стана световен шампион с Аржентина. Интересното бе, че докато излизаше на сцената, за да получи приза с името на Лев Яшин, цялата зала го освирка бурно.

Ерлинг Хааланд получи приза на името на Герд Мюлер за най-добър голмайстор. Норвежецът вкара 56 гола за Манчестър Сити. Именно гражданите спечелиха наградата за най-добър клуб. Това е втора поредна година с тази награда за шампиона на Англия.

На седмото място в ранглистата за Златната топка остана Хулиан Алварес. Шести бе нападателят на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, а пети – автора на победния гол на финала в Шампионската лига Родри. На четвъртата позиция остана Кевин де Бройне от Манчестър Сити.

При дамите Айтана Бонмати спечели Златната топка. Тя стана световен шампион с Испания и взе Шампионската лига с Барселона.

Още спортни новини четете в Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: месиЗлатна топка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На какво отгоре? Най-слабия от номинираните! Бъхлара не става, ама му я дадоха на изпроводяк!
11
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 5 месеца
Аржентина като паднаха от арабите първия мач кой кого буташе, а? Холандците изравниха на четвъртфинала, ама се оляха в продълженията и заслужено загубиха. Хърватите и те играха доколкото могат, ама се пречупиха. И на финала имаше две дузпи, но за Франция, и то напълно заслужени. И въпреки това Аржентина спечелиха. Да, селяни са, но нашите от 94-та да не би да са по-различни, я ги вижте сега...
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Меси е еврейска *** а Роналдо точно обратното подкрепя Палестина и премахва Coca-Cola от масата си за това Меси е със златна топка
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Човек може да намрази спорта ако той ражда такива "герои" като Меси и Стоичков.То натам и вървят нещата в глобален план.
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съдиите го бутаха на световното да му дават дузпи. Ди Мария му спечели и световното и копа Америка ама Меси бере плодовете от това. Да не говорим за това как обраха Холанд, който направи требъл и счупи всички рекорди. Меси винаги е бил любимец на Фифа, но всички знаем че най-добрият в историята е Кристиано, ако ще 10 златни топки да подарят на гнома.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Извращение!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То вече е смешно. Куп играчи има по добри от него, но явно и там корупцията вече е в чудовищни размери .
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кое е наредено плебеи ? Гласуват капитаните на всички национални отбори, не се дава субективно решено в някоя стая от някоя чиновник. Аман от невежи!
4
10
 
16
 
! Отговори
без упойка преди 5 месеца
Взеха заслужената златна топка на Холанд.Мръсни дъртаци.Меси е победител с името си, а не с играта си през 2023.Щото бил вече легенда.Ами дайте другата година на Зидан, и той е легенда.
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Излагация.Ще я връща след месец, когато се изясни, че Аржентина е с отнета световна титла.
2
6
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
Пародия стана тази "Златна топка" ,то ли няма на кого лруг да я дадът и като няма то Меси е на линия по стара добра традиция или пък ФИФА е олкова корумпирана ,че си нямаме на идея.. .Как може футболист да стане носител на "Здатната топка" когато отбора(ПСЖ) в който играе го изгонва или пък старият отбора (бАРСЕЛОНА) не го иска ,а и никой не го иска вЕвропа.Да ,ще кажат някой СП стана шампион,да стана ,но на предишното стана Франция,но топката получи Модрич и то заслужено. Меси бе страхотен,но..
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Секта братче,на младите как да им се играе,преиграхте вече.Харесвам го но се оляхте.