Германският президент поиска прошка от Танзания заради колониалното минало

Историята на Германия като колонизатор приключва през 1918 г.
1 ное 2023 16:30, Елка Василева
55
Германският президент поиска прошка от Танзания заради колониалното минало
Снимка: архив, БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поднесе в Танзания извинение на потомците на няколкостотин хиляди жертви на колониално насилие около 100 години след края на германското колониално управление в Източна Африка, предаде ДПА.

"Като президент на Германия искам да помоля за прошка за това, което германците са причинили на вашите предци", каза той днес по време на посещението си в град Сонгея в Танзания. Той увери наследниците на жертвите, че Германия е готова за обща равносметка с миналото по време на изявлението си, което бе посрещнато с аплодисменти.

На втория ден от визитата си в Танзания Щайнмайер се срещна с потомци на вожда Сонгея Мбано, който заедно с още 66 лидери е екзекутиран от германските колониални владетели през 1906 г. Днес той се смята за национален герой. По това време Германия е потушила въстанието на потиснатите хора в Германска Източна Африка в жестока война.

Според Танзания около 300 000 души са били убити по време на войната Маджи-Маджи от 1905 г. до 1907 г. Историята на Германия като колонизатор приключва през 1918 г., когато Германия губи Първата световна война.

Щайнмайер посети музея "Маджи-Маджи" в Сонгея и положи червена роза на гроба на Сонгея Мбано, както и венец на общия гроб на други бойци. Срещата му с наследниците се проведе без присъствието на журналисти.

След това президентът заяви, че изпитва срам и скърби за "вожда Сонгея и всички екзекутирани". "Прекланям се пред жертвите на германското колониално управление", допълни той.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Извиненията трябва да са в пари. Едно голо извинявай нищо не значи. Но всичко се връща и сега немчугите ги кле цат полу човеци. Скоро ще са мнозинство и ще им обявят шириата на територията им.
36
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 41 "Хавайте сами пожелават да са част от САЩ" - ц. Баш едностранна анексация си е било с избиване на местно население. ПП. Но е нормално про,с,таците на Киро и сащ да лъжете...
35
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Подмазват се лицемерните шваби... Но извинението е повод да започнат искове за компенсации. Време е немците да почнат да си плащат дълговете, както България си ги плати.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 37Няколко Факта от Историята които не ги знаете .. .2.САЩ анексират част от Мексико - сега е Калифорния .3.САЩ анексират островите Хавай и избиват местното население.. ///САЩ вземат Калифорния след война с Мексико, които нападат отцепилите се Тексас и Калифорния.Хавайте сами пожелават да са част от САЩ и никакво население не е избивано русоробе.
33
3
 
11
 
! Отговори
Ей,немско наци! преди 5 месеца
Извини се и на България за пръкването на Боко Тиквуня в политиката с парите на фондация Конрад Аденауер още куп немски НПО-та ! Тоя толуп унищожи,окраде и съсипа България! Изгони населението да се спасява от маffиотския му режим в чужбина и накрая се съюзи със сараите, комсомоците и ДС внуците да доунищожи и малкото оцелели българи! Извини се бе,серсемино! Извини се!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Tporaтeлнo лицeмepиe...
31
3
 
8
 
! Отговори
емо преди 5 месеца
"Културни , цивилизовани високомерни, алчни,хитри,подли колонизатор облечени в скъпи костюми тези пирати " (особено Англосаксонците) в продължение на 500 години грабиха цялата планета като убиха милиони,останалите милиони ги превърнаха в роби в плантациите и блгодарение на натрупаният първоначален капитал живееха охотно много добре като показваха себе си за показ за подражание начинът им на живот и искаха и другите да бъдат като тях. Само тези цивилизовани варвари са убили 27 милиона Съветски граждани и Сталин им прости на тези убийци когато трябваше да заплатят за престъпленията си и остан
30
2
 
8
 
! Отговори
ФАКТИ преди 5 месеца
Няколко Факта от Историята които не ги знаете .1.Англия има територия колкото България .2.САЩ анексират част от Мексико - сега е Калифорния .3.САЩ анексират островите Хавай и избиват местното население - за това е удара на Япония в Пърл Харбър .
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това може само един германец да го направи. Немога да си представя примерно как Ердоган обикаля всичките си съседи и почва да се извинява за кланената и грабежите столения наред. А вярно той още не е приключил тая епопея със съседите
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро ще поиска прошка и от руския президент Путин , за неприлично поведение !
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква е вината на Щанмайер...той персонално за какво да се извинява...такова е било времето...колониално...ако не е била Германия щял е да бъде някой друг...трудно за разбиране....
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 13, пукната пара не давам за ислямистите от Хамас бе мало-yмник! Проблема е че любимите ти братгушки, са избивали българи във Волжка България, и то до степен почти да ги заличат като етнос! Същински кръволоци! Ей това ме интересува - българския ген, не Хамас, Мамас и на м*а*й*ка ти оная работа!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всяка година иска!
24
10
 
11
 
! Отговори
Историк от запаса преди 5 месеца
Най-хитри излязона ингилизите - където са завладели са прекарали през сатъра цялото туземно население и сега няма кой да им кишне на главите. За 500 г. от 120 миллионно население в С. Америка сега са останали едва няколко милиона алкохолизирани англоезични и християнизирани индианци. Най-глупави излязоха турците - 500 и кусур години храниха и поиха, вардиха и множиха българите и от 400 хилядно племе след себе си оставиха 3 милионнен български народ с непокътнат език, религия, култура.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, че приемате тарамбуките от Танзания в цивилизована Германия е повече от извинение.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Номера !
21
4
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 5 месеца
Най-хитри са британците и американците. Грабили са от колониите, ползвали са ги като роби, а сега вменяват вина на всички бели, че са виновни затова. В Англия футболната им ВЛ върна отново задължително коленичене преди мач. Опитаха се да изкарат Унгария расисти след като унгарците отказаха да коленичат преди мач защото Унгария (както и България) никога не е имала колонии и роби... А между другото, кога фрау Меркел ще се извини затова, че напълни Европа с ислямски терористи?
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не се беше самоубил лидерът ви нямаше да се налага да коленичиш
19
11
 
3
 
! Отговори
дрипав ватник преди 5 месеца
а за руско-индианските войни - за избитите 230 000 "индианци" в Аляска! Руска *** ....
18
3
 
9
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
Аман от лицемерни глупотевини. То така и Израел може да се извини на палестинците някой ден. След като първо ги избие. Виж, на съвременните европейци няма кой да се извини за провеждания спрямо тях геноцид.