Проект: Работодателите ще плащат първи два дни от болничния

Сега бизнесът покрива първи три дни
Обновена: 3 ное 2023 14:27 | 3 ное 2023 14:27, Камелия Цветанова
22
Проект: Работодателите ще плащат първи два дни от болничния
Снимка: Dnes.bg, архив

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничните, а не три, както досега - това ще бъде заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 годна, съобщи БНР като се позова на свои източници -  участници в провелата се вчера работна среща на ръководствата на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Предвижда се и повишение на така наречена вдовишка добавка, която сега е 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка през 2010 година, но продължава да се прилага.

Работодателят покрива 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, а от четвъртия ден нататък от НОИ институт плаща 80%. Вече стана ясно, че за догодина ще се заложи 5 на сто реален  ръст на заплатите и 10 на сто увеличение на пенсиите по швейцарското правило.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи е частния сектор да забравят за всякакви болнични
20
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 5 месеца
Да бе, да... И един мармот завива шоколад в станиол!
19
0
 
4
 
! Отговори
Скоро ще плащате преди 5 месеца
За да ви разрешат да ходите на работа! Хе, хе, хе!
18
1
 
3
 
! Отговори
Румен преди 5 месеца
Проект . И как ще се получи ако работодател ти е Държавата . А тя е работодател на на 70% от населението състоящо се пенсионери, инвалиди и тук там някой даващ продукт свестен. Та Държавата към чиновник, полицай , военен , как ще се покаже? . От единия джоб в другия .
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тия луди ли са
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България предприемчивите хора, които осигуряват препитание, включително и на държавните хрантутници и пълнят хазната с данъци са най-големите врагове на държавата и на простолюдието. Най-тъпканите, най-мразените, най-наказваните и винаги виновните. Всеки един закон се пише в техен ущърб и цели да бъдат смазани, заради това, че са кадърни и че на тях виси цялото общество.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 2, абсолютно си прав! Контролът е много важен. Както и за учениците и извинителните бележки. Сега ще лъсне всичко с електронните!
14
4
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
До ИванАма да може и работодателя да уволнява хора без предизвестие, че аман от пиявици дето си клатят краката по цял ден.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До радомир, не е вярно. Плоският данък никога не е обявяван като временна мярка. Има в тази държава, които следим точно тези неща :) Не е хубаво да се лъже. *** не те ли е научила?
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Иван, дам.. такива изказвания са доказателство, че "идиотокрация" вече не е утопия, а реалност :)
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 6, смени си работодателя. Накажи го да си търси нови работници, а ти отиди да работиш някъде без смени за три пъти повече пари.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 7, стани и ти капиталист. Кой те спира? А да, сетих се. Мързелът ти е големичък :)
9
4
 
13
 
! Отговори
Самоусигуряващ се преди 5 месеца
А моите дни аз ли трябва да си ги плащамЗащо плащаме осигуровкиНай голямата държавна пирамида
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма лошо, ама айде да качите максималния осигурителен праг, че ми писна да излизам болнични (добре че моите са на 100% платени) и да ми плащате някакви смешни 80% от мизерен максимален праг, с който живеят само бачкатори. Става ли? Че срещу тоя плосък данък 2200лв. месечно не получавам НИЩО насреща, ама НИЩИЧКО. А наглият бачкер с 3к в склада си излиза на моя издръжка, когато пожелае в болничен и не го грее за парите. А детето ми, ако се разболее? Е, качите ли прага, илизам болничен и фалирате.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А би трябвало работниците да плащат не само некакви си болнични но и на работодателя си за това че ги е наел... Така е правилно, и капиталистите богати и работниците бедни. Да живей живей СГЛОБКАта... е и ППДБ, ГЕРБСДС и ДПС.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По швейцарското правило? Колко взимат в Швейцария за нощен труд?Работодателя като ти пише за месеца 9 нощни по 12 часа плюс 5 дневни смени, после не болничен ами направо санаториум с рехабилитатори са нужни. Но както е ясно бизнесът няма пари за нощни. Бизнесът едвам крета...с новите мерцедеси..
5
2
 
17
 
! Отговори
Kiro преди 5 месеца
Като няма пари в биджета, няма как да се мине без плащане от работодателите. Все пак има камара държавни служители, които не плащат нищо, само ползват платеното от останалите. То затова и не представиха проекто-биджета преди изборите, че никой нямаше да гласува за ППДБ като видят затягането на коланите планирано от Асен ...
4
7
 
21
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
За мен лично и един ден не трябва да се изплаща от работодателят, но също така трябва да се направят някои промени в трудовите договори. Първо да можеш да напуснеш работа от днес за днес без предизвестие. Това ща докара много по-голяма динамика на пазара на труда. Днес в 5 приключваш работа и пращаш имейл в който казваш, че от утре не си на работа и пожелаваш успех на всички. Така компаниите ще могат лесно да си крадат кадри и по този начин ще има вътрешна конкуренция да ги задържат.
3
4
 
11
 
! Отговори
радомир преди 5 месеца
Временните неща в БГ-то са най-постоянните такива. То и плоския данък беше вкаран като временен, и ниското ДДС за кръчмите също ...
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Половината болни може да се намерят по плажовете лятото и по дискотеките вечета. Хубаво е да започнат проверки на лекарите издаващи фалшиви болнични