Затлъстяването – фактор за рак, за имунни нарушения

То е първото нещо, което се вижда, и последното, което се лекува
16
Затлъстяването – фактор за рак, за имунни нарушения
Снимка: Pixabay

Затлъстяването носи сериозен риск за човешкото здраве, посочиха лекари и експерти, които коментираха темата на форума Powers Summit „Власт, чувай 2023“ в София тех парк.

Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Kатедрата по педиатрия към Медицинският университет – Варна, каза, че всяка система и всеки орган от човешкото тяло може да бъдат засегнати вследствие на затлъстяването. Тя посочи, че то е рисков фактор за някои от най-честите видове рак, както и за имунни нарушения.

Лекарят обърна внимание на това, че затлъстяването се наблюдава още при деца. Ако и двамата родители са със затлъстяване, шансът детето да е също със затлъстяване е три пъти по-висок, и два пъти по-висок - ако само единият е със затлъстяване.

Затлъстяването е сериозна пандемия в световен мащаб. Тя засяга 60% от европейското население, каза проф. д-р Иво Петров, завеждащ Клиниката по кардиология, ангиология и електрофизиология в „Аджибадем Сити Клиник“.

Затлъстяването при деца включва в себе си абсолютно прогнозируемо ранно развитие към сърдечно-съдови заболявания, каза той. Специалистът изрази надежда, че ще бъдат отпуснати повече държавни средства за превенция на това социалнозначимо заболяване.

Затлъстяването е първото нещо, което се вижда, и последното, което се лекува, коментира проф. д-р Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. По думите му хората са мотивирани да отслабват, полагат усилия, но малко от тях успяват да задържат добър резултат по-дълго време.  

В последните години набира популярност остойностяването на едно заболяване, отбеляза здравният икономист Аркади Шарков. По думите му затлъстяването е едно от тези заболявания, които, освен на здравето, тежат и на икономиката. /БТА, Борислава Бибиновска/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: здравезатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гошка преди 5 месеца
Яжте предимно сезонни плодове и зеленчуци на корем и останалото да не надвишава 30% от дневния прием на храна. Имам плосък корем и средно постоянно тегло и ям поне 2 килограма плодове дневно. Дояждам с домашни яйца, приготвено вкъщи прясно месо, риба, морски дарове. Никой не ви кара на сила да купувате и ядете отровните продукти на химически- вкусовата промишленост в супермаркетите. Сами слагате в устите си задебеляващите отрови, а после не можете да ги спрете и подпухвате като бухтички
13
0
 
2
 
! Отговори
Asassin преди 5 месеца
Основата причина са химизираните и имитиращи храни, некачествена вода и "великолепния" въздух, който дишаме....
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много тестени изелия ядем. Малко се движим, но по празници сме майстори на спорта. Не се става от масата с дни.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурно затова българските храни са натъпкани с мазнини??
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1, Инсулиновата резистентност е болест на съвремието ни.Ще си подобрите състоянието ако ядете:До 3 филии черен хляб на ден.Без десерти (сладко, шоколад, торти, чипс, ***).Плодове (не сладки и ограничено количество, напр.зелени ябълки).Намалявате или спирате млечните.Кафяв ориз и картофи умерено.Ядете основно зеленчуци, варива, не тлъсто печено месо или риба.Никакъв алкохол.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко това да го кажат на онези, които пълнят магазините за хранителни стоки с такива неща, от които лесно се затлъстява, а вените се запушват.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Все по-рядко се срещат дебели, но отровата идва главно от въздуха, ето сега е 24 градуса без отопление а навън мирише на бурии и изгорени отпадъци, също и може да си отровен но без да си дебел, Лидл, Кенефланд и останалите се избиват да те тровят и то на смешни цени!
7
6
 
8
 
! Отговори
Боко Т. преди 5 месеца
У Северна Корея нема дебели - само 1 :)))
6
3
 
3
 
! Отговори
Мастит преди 5 месеца
Аз отслабвам по малко така, като цяло следя какво прави Шиши като най-успешният Българин и гледам да му подражавам. А парички винаги се намират в моите среди, така че по-добре да не спирам да си огаждам щото иначе се депресирам!
5
3
 
3
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 5 месеца
"Всеки си знае мене си ..."
4
8
 
6
 
! Отговори
аматьор преди 5 месеца
В тялото на всеки човек има ракови клетки, които могат да се активирът или не. Няма значение дали е слаб или дебел. 80 % от болестите са наследствани- генетично. Другите 20 % са катастрофи или глупав живот - алкохол, наркотици, бабаитлък....
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До СПРЕТЕ ДА СЕ ТЪПЧЕТЕ. Невъзможно е. Тичат по магазините и още на рафта граби къса опаковката и започва да плюска докато се нареди на касата да си плати. То първото винаги е културата и възпитанието.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как ще се прави превенцията и с колко пари и на кого ще ги раздадат тия пари и как ще се отчита резултатът от харенето им е основния въпрос който не е засегнат в поредните празни приказки ? Заговорят ли ти че трябват пари разбирай че се готвят да крадат.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз съм с инсулинова резистентност