Периодичното гладуване - повече енергия и по-добро настроение

Храна да се консумира в 10-часов прозорец през денонощието
16 ное 2023 20:12, Елка Василева
17
Периодичното гладуване - повече енергия и по-добро настроение
Снимка: архив, БГНЕС

Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение, показват данни от мащабно проучване, проведено от британски изследователи и цитирано от ЮПИ.

Изследователи от лондонския Кралски колеж са установили, че ограничаването на консумацията на храна в 10-часов прозорец и гладуване през останалите 14 часа в денонощието имат положително въздействие върху здравето.

Експертите представиха резултатите от изследването по време на Европейската конференция по хранене.

"Това е най-мащабното проучване извън строго контролирана клиника, което показва, че периодичното гладуване може да подобри здравето в реални условия", каза Сара Бери от Кралския колеж в разпространено прессъобщение. "Данните сочат, че не е необходимо да сте много стриктни, за да видите положителни резултати".

В изследването са участвали 37 545 души, включително 27 371, класифицирани като силно ангажирани. Около 78 процента от тази група са били жени на средна възраст 60 години. Средният индекс на телесна маса е бил 25,6, а обичайният т.нар. прозорец за хранене - 11,3 часа.

Те са участвали с помощта на специализирано приложение, като са помолени да се хранят както обикновено през първата седмица. След това трябвало да ограничат консумацията до 10-часов прозорец за период от две седмици. Доброволците ежедневно записвали периода, в който се хранят, енергията, настроението и нивото на усещането за глад.

Най-добри резултати са постигнали тези, които са последователни в спазването на режима на периодично гладуване. При участниците, които несериозно приемат периодите за хранене, са отчетени по-ниски енергия и настроение, а също по-силен глад. Резултатите били по-добри сред доброволците, които имали дълъг прозорец за хранене преди началото на периодичното гладуване.

Сред силно ангажираните участници в проучването 51 на сто съобщили за леко намаляване на теглото в продължение на две до 16 седмици.

"Това проучване допълва все по-големия брой доказателства, които показват значението на начина на хранене", казва в разпространеното прессъобщение изследователката Кейт Бермингам от Кралския колеж. "Влиянието на храната върху здравето не е свързано само с това какво ядете, но и с времето, в което избирате да консумирате".

Предишни изследвания показаха, че периодичното гладуване може да бъде ефективно за намаляване на теглото.

Наскоро специалисти от Илинойския университет установиха, че участниците с диабет тип 2, които се хранят само през осемчасов прозорец между обяд и 20:00 ч., са отслабнали повече от тези, които са ограничавали калориите.
(БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Правих преди 5 месеца
Гладуване 24 часа веднъж седмично, плюс всеки ден само обяд и вечеря, и след 2 години на такъв режим качих доста и започнах да получавам замайвания.Отидох на лекар,изследвания и така нататък.Оказа се че ми пада кръвната захар и от това не само че не свалям а и качвам плюс замайвания и раздразнителност. Сега ям сутрин, обед и вечер.и нещата се нормализиране.Така че внимавайте с глада не е за всеки.Отделно може да отлючи и други проблеми
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След като установиха, че нямаме нужда от 2 л. вода на ден.. установиха, че можем и да гладуваме редовно. Остана да установят как можем да използваме телата си за наторяване на посевите са богоизбраните и ще настане рай на земята!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахаха англия и есср нали воюват с Русия на страната на сащ и закъсаха. Проядоха буболечки, стоят на студено, не се къпят...Сега ги учат и направо да гладуват.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гладът води до автоимунни заболявания. Вие син ладувайте а онези които се тъпчат да си се тъпчат и при тях е вредно. Баланс е всичко в природата, наруши ли се баланс на каквото и да е трудно се възстановява обратно.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България голям процент от хората по неволя гладуват, но настроението не е по-добро и енергията също. Когато си презадоволен може би е друго.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това на снимката е жива отрова. Преработено месо, пълно със сол, захар, консерванти и всичко замаскирано с подправки за да не се усетят гадостите. Тези салами са били актуални преди повече от век когато не е имало хладилници да се съхранява месото. А това на снимката води до тежки сърдечно-съдови болести, рак на стомаха и дебелото черво.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
10 часов прозорец за хранене е МНОГО. 4 до 6 часа е добре.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тази планета енергията е живот.Енергия се получава когато се хранят организмите.Кой с какво и кого не е важно.Важното е да се яде!Иначе си Чаооо каквото и да си!
1
4
 
9
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 5 месеца
През ден правя периоди на гладуване по 24 часа.Помага за поддържане на теглото.Не е въобще трудно веднъж като свикнеш.