Канада в ужас от нашествието на диви суперпрасета

Това е „най-трудният за унищожаване вид на планетата"
12 дек 2023 22:30, Петър Бойчев
57
Канада в ужас от нашествието на диви суперпрасета
Снимка: БГНЕС

Богата и уредена Канада пропищя от наглед елементарен проблем - популацията от така наречените "диви суперпрасета". По оценка на проф. Райън Брук от Университета в Саскачеван в момента на територията на страната обикалят над 62 хиляди диви прасета.

На пръв поглед това не е прекомерно голямо число, но пред "Асошейтед Прес" проф. Брук уточнява, че неслучайно нарича животните "суперпрасета" и ги определя като "най-трудния за унищожаване вид на планетата". "Те са екологичният еквивалент на тежка влакова катастрофа", категоричен е професорът.

Причината е, че дивите прасета са плод на комбинация на гени между различните породи, при която успяват да вземат най-доброто от всяка порода. Те са изключително плодовити и се размножават с бързи темпове. Освен това кожата и козината им ги правят издръжливи на суровия канадски климат - до минус 50 градуса по Целзий. Не на последно място, суперпрасетата са хитри и находчиви и имат размер, не много по-голям от този на домашните прасета, и са доста пъргави за вида си.

Специалистите смятат, че в канадски области като Саскачеван, Манитоба и Албърта популацията на дивите прасета е напълно извън контрол. Най-лошото е, че те са невероятно лакоми и ядат всичко по пътя си, застрашавайки някои от редките канадски животински и растителни видове. Суперпрасетата допринасят за корозията на почвата, докато ровят за храна, и пренасят болести като чума по свинете.

Корените на проблема с дивите суперпрасета всъщност може да бъде проследен до 80-те години на миналия век.
Тогава Канада насърчава фермерите да започнат контролирано да отглеждат диви прасета във фермите си. Страната регистрира огромен скок в търсенето на месото на дивите прасета и така до началото на новия век, когато пазарът изведнъж се срива и повечето фермери фалират.

Много от тях не си правят труда да ликвидират прасетата, а ги пускат сред природата, където те започват да се размножават. Резултатът от тази безотговорност вече е налице. Дори и всяка година ловците да убиват 65% от суперпрасетата, те ще продължат да се размножават експоненциално. А в момента ловците убиват едва около 2 до 3 процента от дивите прасета. Освен всичко друго животните са със силен териториален нюх и майчински инстинкт и могат да станат агресивни, ако усетят заплаха. Не се притесняват да нападат и хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
laplandetza преди 4 месеца
Ъхъ, сега да завъдят популация СуперПеченеги и всичко си е по местата.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се провери в СОС и парламента, имам усещането, че и там са се намърдали супер прасета! В сглобката има съмнителни индивиди
35
0
 
1
 
! Отговори
Авджи преди 4 месеца
Да командироват нашите ловци, които пуцат по де що мърда. За една зима проблемът е решен.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в България има такива!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма хора по селата, всеки е в големите градове и няма да се разхожда 200км за да отстреля едно диво, а после колко работа е за да стигне до фризера...
32
0
 
18
 
! Отговори
Еколог преди 4 месеца
А нашествието от суперпрасета в парламента?
31
1
 
10
 
! Отговори
Еколог преди 4 месеца
А популацията от 240 суперпрасета кога ще се ликвидира?!
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Канада била пропищяла от популацията на диви суперпрасета. Имам подозрения, че треньори на тези хитри, пъргави и находчиви суперпрасетата са руските суперагенти Боширов и Петров.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така става като ги хранят с гмо...
28
0
 
3
 
! Отговори
турбо нереЗ преди 4 месеца
Да фалират и фермите за питони и двете популации ще се самонеутрализират
27
3
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До Анонимен 5 Има. В района на АЕЦ Чернобил в Припят има прасета като носорози и сомове като акули.
26
0
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 4 месеца
Нашите ловци завиждат.Канада да въведе някакви икономически стимули за намаляване на популацията на дивите прасета.Китай е огромен пазар на месо. Да продават там вместо да ядат гнусотии.
25
0
 
16
 
! Отговори
Сори гаис преди 4 месеца
Канада се напълни с много мюсюлмани и това е резултатът няма кой да папка свинско месо.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да искат помощ от НАТО да ги бомбардират.
23
6
 
16
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
Скъпи канадци, вземете си ваш Кирчо за президент, и скоро ще се наложи да ловувате глигани, за да оцелеете ! Така ще решите проблема си много по-бързо, отколкото сте очаквали !
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
60000?? Това наистина е смешно число. Преди чумата популацията на дива *** в България се оценяваше на над 100к!
21
1
 
17
 
! Отговори
bl преди 4 месеца
Дори и всяка година ловците да убиват 65% от суперпрасетата, те ще продължат да се размножават експоненциално. ... Кой гений го е написал това. Че то и само две прасета да има, те пак ще се размножават експоненциално. А иначе канадците са внесат един самолет *** от Пловдив и до няколко месеца всички супер-прасета ще са на супер-луканки.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Мегасвини 3 - завръщането" (Сега са по-силни отвсякога
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имам предложение за тях, да пренесат Филиповци и Столипиново там и много бързо ще им се реши проблема, даже ще има силна музика и танци.
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прасетата в Канада са във властта и в Парламата им! Спомнете си как ръкопляскаха на Залински!