В бомбата срещу Гешев е имало 43 сачми от стомана

40 от сачмите са с диаметър 18 мм
22 дек 2023 10:11, Нели Христова
30
В бомбата срещу Гешев е имало 43 сачми от стомана
Снимка: БГНЕС

43 сачми от стомана е имало в бомбата, използвана при атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, който стана на 1 май. Това е показало разследването на прокуратурата и следствието, пишат от "24 часа".

40 от сачмите са с диаметър 18 мм. Останалите 3 са с 4 мм по-малки. Всичките са били прикрепени към външната част на самоделното взривно устройство. Разпръснали са се на до 50 метра, част от тях са се забили в дървета от другата страна на местността Ярема, по пътя Самоков - София, където беше извършен атентатът.

Някои улучили и бронирания мерцедес, с който е пътувал бившият главен прокурор, а една дори счупила фара му.

Самата бомба е разположена на завой и сложена на обратен наклон, за да може ударната вълна и сачмите да са насочени към колата, в която Гешев е пътувал. Маршрутът за него бил обичаен, тъй като по онова време той живеел предимно в Регентската къща в Боровец. Това е почивна база на прокуратурата.

Използваното взривно вещество е нитропент. Той не се произвежда у нас, но се внася.  Открити са и следи от хексоген и тротил. Те обаче са незначителни и става въпрос за външно замърсяване, вероятно още от складовете.  Експлозията била активирана чрез електрически импулси, установило разследването. Не е изяснено дали това е станало дистанционно, или механично с помощта на батерия или друг автономен източник на енергия. Въпреки че експертизата бе изготвяна 7 месеца от 6 вещи лица, тя не казвала дали взривът е можел да убие бившия главен прокурор. Той се возеше с бодигардовете си от НСО в кола с най-висока степен на бронировка, каквато не ползва и президентът. С помощта на допълнителна експертиза разследването ще установи дали самоделната бомба е застрашила живота на Гешев. При нея ще се разчита на компютърни модулации, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова.

Задържан за взрива няма. Версиите са най-различни - от опит Гешев да напусне поста до инсценировка. “След като приключим разследването, ще имаме една и ще я обявим пред медиите”, посочи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 4 месеца
Я виж ти още го въртят тоя цирк по вястниците ...
28
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 4 месеца
Кога ги събраха тия сачми, та да ги преброят и как го измислиха този наклон, като се виждаше обратното на заснетото след взрива. Бомбата е на по- ниско ниво от автомобила. А, под лепенката, която отлепи един експерт на едно дърво, нямаше никакъв отвор.
27
0
 
2
 
! Отговори
Питам Само преди 4 месеца
Кой каза че ,,във бомбата е имало точно 43 сачми?" Питам само,и не търся атентатора.навици разни ...от службата...
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чутовна глупост. Как ги намерихте бе хора. Малеее, каква лудост.
25
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Живеел там ходеше там с любовницата си по местността обикаляше с нея и с кучето си
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По добре е сачми отколкото гюлета.ДАНС да непише ,,реферат" с отворен код.Така ще се превърне в делото на века.Да разсъждаваме.Какво би се случило , сако на атентатора му е било хрумнало да сложи гюлета в место съчми.И от къде по дяволите се продават гюлета . Че са поръчани от вън.Може от Бъкингамския да са ги доставили.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 21. Много работи ше чуеш. Един друг "експерт" пък вика че тоя нитропен или нитропент бил лекарство и се продавал в аптеките. Тоя пък вика че се внасял от чужбина, а пък едно време "Дунарит" гръмнал тъкмо поради причина това вещество. Имаме много "експерти". Затова и няма да има виновни.
22
0
 
3
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 месеца
43? 7 месеца ровите гората да намерите сачмите? И сега? Намерили сте 43 сачми. 40 с един размер 3 с по-малък. А колко капачки намерихте? И колко са от швепс?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не бях чувал за бронебойни съчми.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единственото интерено е как се стопанисва държавното ивущество - Регентската къща. Явно за лично жилище на Гл. прокурор. Всеки ден коли-ескорт за да иде на работа, да пие 1 кафе и трябва да се връща, че работното време му свършва. Бая ще почакаме да видим осъден корумпиран политик, а то не е като да няма. Богата държава е БГ, по-богата от САЩ.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цели 50 съчми, които се разпръснали на цели 50 метра. Едно време с пpaшката направена от стара вътрешна гума на колело - горе долу на такова разстояние чупех стъклени бутилки.
18
0
 
3
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
То има само едно логично предположение - целта е бил друг с подобен автомобил.За главен прокурор се иска качество,а не самоделка,а и професионалист,който няма да обърка колите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A oстаналите сачни - с какъв диаметър са били ?
16
2
 
5
 
! Отговори
селски номера преди 4 месеца
Номера от селска вечеринка на Гешев!
15
0
 
4
 
! Отговори
Атентатор преди 4 месеца
Сложих сачми за да пробия брониран Мерцедес?100 процента съм убеден,че това е дело на самия Гешев,за да се изкара жертва на мафията,а той самия е слуга на мафията.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
50 са били, но 7 не са ги намерили.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
43 съчми и нито един от глиган....Ей на това му викат на халос..
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
няколко месеца за да преброиш 43 сачми... Най-вероятно написаното са журнaлистически измишльoтини , но просто ми е интересно ако е истина, как са необходими месеци за да съобщиш такива числа като брой на сачмите. Това или става ясно в първите часове или ... как да ги изчислиш по-късно.. Държавни ми ти работи...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еми лош късмет значи. От 43 ни една да не влезе
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно с каква балестична експертиза са ги търсили Проследили да траекторията ли. Щото и у нас в Обзор открих една съчма.Може да е 44 та съчма.А онзи ден , по време на адския взрив , падна една в морето.Може и да е 45 та.