САЩ и Франция осъдиха условията на задържане на Навални

Руският опозиционер се намира в наказателна колония в Арктика
26 дек 2023 12:19, Елка Василева
57
САЩ и Франция осъдиха условията на задържане на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

Вашингтон изрази дълбоко безпокойство от условията на задържане на руския опозиционер Алексей Навални.

"Доволни сме от информациите, че местоположението на Навални е било локализирано. Но ние сме дълбоко обезпокоени от съдбата на Навални и от несправедливите условия на неговото задържане", заяви  говорител на Държавния департамент.

Още по темата
Навални излежава присъда от 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, които той определя като скалъпени. По-рано в понеделник беше съобщено, че той се намира в наказателна колония номер 3, в Харп, на около 1900 километра североизточно от Москва, в Арктика, след като известно време негови адвокати и близки нямаха връзка с него. Колонията, в която е Навални, е с кодовото име "Полярен вълк" и се смята, че сред наказателните колонии с най-тежки условия в страната, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон още веднъж призова за незабавното освобождаване на Навални и призова Москва да сложи край на нарастващите репресии срещу независимите гласове в Русия. Държавният департаметт добави, че САЩ са заявили на руското правителство, че то носи отговорност за онова, което се случва с Навални в центрове за задържане.

От своя страна Франция осъди преместването на руския опозиционер Алекс Навални в затворническа колония в руската Арктика като поредно нарушение на правата на човека, предаде Франс прес.

"Запазената от Русия в продължение на почти десет дни тайна относно положението на Алексей Навални и преместването му в особено изолирано място за задържане, за да бъде откъснат още повече от близките си в момент, когато здравословното му състояние сериозно се е влошило след задържането му, представляват ново и неприемливо развитие на събитията и явни нарушения на правата на човека", реагира говорителка на френското външно министерство.

47-годишният Алексей Навални, харизматичен активист за борба с корупцията и враг номер едно на Владимир Путин, който излежава 19-годишна присъда за "екстремизъм“, беше арестуван през януари 2021 г., когато се върна в Русия от лечение в Германия, наложило се заради отравяне, за което той обвинява Кремъл, припомня АФП.

В началото на декември Навални изчезна от наказателната колония във Владимирска област, на 250 км източно от Москва, където беше държан досега, което означаваше, че вероятно е бил преместен в друг затвор. В понеделник той отново се появи в наказателната колония в Харп, в руската Арктика - отдалечен регион, където беше преместен три месеца преди президентските избори.

"Франция припомня, че съгласно международното право Русия носи пълна отговорност за здравето на задържаните" в страната, добави говорителката на външното министерство. Париж призовава Русия да освободи всички политически затворници "незабавно и безусловно и да прекрати всички съдебни преследвания срещу тях", добави тя.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Фащисан преди 4 месеца
Фащисаните нещи да кажат за Асанж, който гние в най-строгия затвор в УК без присъда, но мишката навални е света вода ненапита....
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия защо надничат в друга държава, да си гледат своите. Това е наглост. Все едно да ти дават акъл в собствения ти дом, кое къде да сложиш.
48
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Я ки гледайте вашите проблеми ,които не са малко !
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А *** Сандж ,какво стана ?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия да не се бъркат в работите на Путин, че да не вземе той да им бръкне някъде.
45
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Като им е толкова скъп да вземат и да го разменят и да си го дундуркат колкото искат.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на кого му пука за това? Путин само да си мръдне пръста (например - Да им спре продажбите на обогатен уран) и Франция и САЩ ще му се надупят на секундата.
43
0
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
.... ГУАНТАНАМО - ГУАНТАНАМО ---ВИНОВНИ -НЕВИННИ - ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ В ГУАНТАНАМО --САЩ-САЩ-САЩ !!!!???? ФРЕНСКА ГВИАНА ---???????
42
0
 
2
 
! Отговори
Вечно пиян преди 4 месеца
Заради санкциите Супермен и железният човек не могат да излетят и да го спасят.Наддждатс остана само Барон Мюнхаузен да му покаже как да се качи на гюле,но украинците още не са превзели Москва и са далеч,Годзила пък е изядена от сибирската мечка и останаха само крилата на Икар,но ги няма никъде и може да са изгорели с него.След този сън се събудих и вдигам тост те за здравето като ще изпие чашата си ,задочна,а наяве ще пия и от чашата за него при всеки тост.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асанж публикува държавни тайни на САЩ, а Навални - факти за корупцията на руски чиновници на високи позиции. Но като се има предвид, че корупцията е системообразуващ компонент в Русия, оказва се, че това там е голямо престъпление. Практически държавна тайна.
40
2
 
13
 
! Отговори
Никос преди 4 месеца
САЩ първо да кажат какво става с Асандж.Циници безкрай.
39
2
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 4 месеца
Тия защо все надзъртат в чуждата паница, даже и дават акъл какво да правиш с нея. А тяхната си паница е само тяхна и никой не може да взема отношение относно нея?! От нагло по-нагло, та чак наглосаксонско краварско. Те могат да се мешат на всякъде, но хайли лайкли някой да си позволи да се бърка в техните работи и настава вой до небесата.
38
3
 
19
 
! Отговори
Дам... преди 4 месеца
Ако вместо Путин сега на власт беше Сталин, този отдавна да беше нахранил кучетата и проблем Навални нямаше да има!
37
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Международно право и Русия....две напълно несъвместими неща....
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
българия осъжда несправедливото задържане на асандж
35
6
 
24
 
! Отговори
Ех преди 4 месеца
Западният цинизъм,няма граници на фона на хилядите избити араби от еврейте в Газа...
34
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американския иноагент Навални, който също, като нашия креетеноид Христо какъв си беше там, е предател на сибствената си държава.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предател. Марш в Сибир!
32
3
 
18
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
Крадците,викат дръжте крадеца ....
31
2
 
9
 
! Отговори
ЧЕрпето го преди 4 месеца
един истински Новичкок - че западния е бая менте и да се свършава!