Мила родино: Световни шампиони сме по патешки черен дроб и спирачни маркучи

Билките и слънчогледът са другата ни сила
Обновена: 3 яну 2024 20:26 | 3 яну 2024 20:00, Петър Бойчев
138
Мила родино: Световни шампиони сме по патешки черен дроб и спирачни маркучи
Снимка БГНЕС

България е абсолютен световен лидер в производството на патешки черен дроб, спирачни маркучи и билки, предаде Нова, позовавайки се на данни от Евростат.

Това, че сме лидер в световния износ на тези стоки обаче, съвсем не означава, че и печелим най-много от тях. От икономическа гледна точка най-голяма печалба ни носят нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайният слънчоглед.

С тези български стоки заемаме четвърто и трето място в световния износ. Именно маслата, и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока, с износ от над 1 милиард долара.
Олиото ни пътува главно към Индия, Испания, Република Южна Африка и други. Що се отнася до слънчогледа, по данни на Евростат, близо една четвърт от произведения в целия Европейския съюз идва от България, което ни превръща в най-големия производител в общността.

По данни на Министерството на околната среда и водите, от всички страни членки, само в България се събират билки от дивата природа в големи количества, което е и причина да сме единствените в общността със специализиран Закон за лечебните растения.

Всяка година в пунктовете ни се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, като 90% от тях се изнасят. Броят на тези с доказани положителни свойства е 750, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, в козметиката и народната медицина.
24 вида билки са забранени да се събират със стопанска цел, а за други 11, сред които еньовчето например, всяка година се определят допустими количества. В продължение на известно време, забранен за беритба например, беше така обичания мурсалски чай, поради застрашени естествени находища.

От години сме и сред лидерите в производството на лавандулово масло, като допреди няколко години над 50% от лавандулата, която се продава по света, беше българска.

И ако билките присъстват по нашите земи, откакто свят светува, нещата далеч не така стоят при ските. Въпреки това, България комфортно се е разположила в топ три на най-големите европейски износители, като вече дори дели второто място с Франция. По данни на Евростат, страните производителки в общността, изнасят годишно по 3 милиона и половина чифта ски и сноуборд, към други страни членки. Извън Европейския съюз, изнасят още близо 2 милиона и половина. Над една трета от целия този износ идва от Австрия, а от Франция и България – по 11%. Близо половината от европейските ски предназначени за пазара извън Европа отиват в Съединените щати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
бизнес с материли преди 5 месеца
Фиктивни касации на фиктивни бизнемени прикрващи старческата република В кой агазин продават патешки дроб Муньофци
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
100 процента жената на този бизнесмена с патешкия дроб е бивша компаньонка теглила кредит накарала го да регистрира фирма и изплатила му кредита, сега ще влезе в топ бизнесдами от въртене на дупенце!
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО МНОГО ПАТКИ КЪЛВАТ В КОМЕНТАРИТЕ, СМЕ СЕДЕМКРАТНИ СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ ПО ПАТЕШКИ МОЗЪЦИ!!!...
109
0
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 5 месеца
До Шебек, нито летенето в космоса, нито производството на компютри е българско постижение. Едното ни е дадено по милост от руснаците, другото са го ривърсинжирернали от Макинтош. И в двата случа сме жалка нацийка с огромно количество малкопишковско самочувствие.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От години се говори за зърнената мафия.Правителства се качваха.Правителства се сваляха Бойко дойде и се заканваше.Румен безпилотния пък юмруци вдигаше.Един пък се изцепи , да не купуваме.Един пък го хванаха на границата да бяга, уж щяха да го съдят за укривателство на Митю ,,очите"...Размина му се.Даже сега кандидатстваше за кмет на Бургас...и т.н....,,На всеки километър " ..От тук , та до края на Света...
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алоооо ....зърнопроизводителите време.Що ревете тогава за субсидии бре.А олиото у нас е най скъпо.А пък украинците ни били виновни.Че не можем да свалим цената на олиото.Че били губещи Неконкурентно способни.Че била залежавала стоката.Ами ще ви залежава.Щото бентлите карате и още не ви достига.И стачки ще ми правите.....Вие ли бе.вие ли сте на репресираните граждани , до просеща тояга.Че с вас да се занимаваме .И правителства ще ми сваляте.
106
3
 
2
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 5 месеца
От икономическа гледна точка най-голяма печалба ни носят нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайният слънчоглед. . . . . . . . . От образователна гледна точка мисирките са по тъпu и от домашните гъски, защото изброените носещи печалба стоки са суровини! Всеки който има що годе образование или остатъци от такова знае, че след като суровините се обработят / облагородят цената им става в пъти по висока! По тъпоумие надминахте руските мужици! Европейци без мозък или по скоро обра
105
1
 
1
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 5 месеца
От икономическа гледна точка най-голяма печалба ни носят нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайният слънчоглед. . . . . . . . . От образователна гледна точка мисирките са по *** и от домашните гъски, защото изброените носещи печалба стоки са суровини! Всеки който има що годе образование или остатъци от такова знае, че след като суровините се обработят / облагородят цената им става в пъти по висока! По тъпоумие надминахте руските мужици! Европейци без мозък или по скоро обра
104
5
 
4
 
! Отговори
До Шебек преди 5 месеца
Ако производството и мениджмънта са Ви били качествени все още щяха да са Ви живи индустриите. Но не са щото за нищо не ставате. И се обръщам на Вие защото на нормалните хора не им пука за бившите фасадните производства балонни успехи на кумунизите, да си знаете.
103
5
 
7
 
! Отговори
Шебек преди 5 месеца
Сега берат билки римляните и 90 процента за износ баси прогреса.... А навремето сме летели в космоса и сме произвеждали компютри....
102
3
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
ей, произвеждохме рейсове - Чавдар! Завода е открит преди 100г и закрит преди 20г. ... а сега кво - спирачни маркучи. Е пак е нещо. След някоя и друга години ще правим само фитингите за тях ... ако въобще
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с тия траки, че сте смешни вече.
100
1
 
8
 
! Отговори
Asd преди 5 месеца
Никой не говори за гъски на село. Поинтересувайте се за птицевъдни ферми в България, идете, вижте. Стига мрънкане!
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че ние имаме ли патки, че да имаме патешки черен дроб? Аз патки не съм виждал от дете на село от преди 30 години. Сега и там няма нищо. Не знам къде ги намират тези патки.
98
6
 
15
 
! Отговори
Нема що преди 5 месеца
Ние не сме световен шампион по консумация, а по производство на патешки черен дроб. Белите господари го ядат, а хората у нас им осигуряват деликатеса срещу една минимална заплата, но не повече 800 лева на месец. Срам, срам, срам!
97
1
 
5
 
! Отговори
До 104 преди 5 месеца
Какъв бензин бе? Ходихме с влака, защото баща ми беше в БДЖ и пътуваше безплатно.
96
4
 
2
 
! Отговори
Дъдъ Сандо 99 преди 5 месеца
Ами явно ви е бил много евтин бензина, за да ходите до другия край на България за тоалетна хартия. Не мя сега не ходите до Одрин.
95
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Атлантида не е потънала в океана след страшно земетресение, а е залязла тракийска цивилизация, т.е разпокъсаната Тракия (намираща се в постоянни войни с експанзията на гърците в тракийските територии по цялото Источно Средиземноморие) е била възпрепятствана и е престанала да контактува с Америка и хилядолетия наред не е имало мореплаватели от ранга на тракийците, които плуват до там. Така постепенно Атлантида (т.е Америка) потъва в забравата и за нея остават само легендите и чудновати измислици!
94
3
 
15
 
! Отговори
До 95 преди 5 месеца
Какви производители бе мой? Произвеждаха се с робски детски труд наречен ученическа бригада.
93
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предполагаме, че загадъчната Атлантида, за която споменава Платон (428-347г. п. н. ера) като се позовава на прадядо си Солон, а той - на египедските жреци, - е част от същата тази Америка открита от древните траки в разцвета на тракийската цивилизация, когато почти 2000 години те са владели Египет.