Отлъчиха свещеник за обиди срещу папата

Нарекъл го "антипапа узурпатор"
3 яну 2024 17:30, Стела Стоянова
15
Отлъчиха свещеник за обиди срещу папата
Снимка БГНЕС, архив

Свещеник от Тоскана сравни Франциск с папа Бенедикт в новогодишно обръщение, разпространено онлайн. Италианският свещеник е наказан, след като нарече папа Франциск "антипапа узурпатор", съобщи "Гардиън".

Речта на отец Рамон Гуидети пред паството в църквата "Свети Раниери" в Гуастиче, селце в тосканската провинция Ливорно, беше по повод първата годишнина от смъртта на предшественика на Франциск, Бенедикт XVI.

Във видеозаписа на проповедта, която продължи повече от. 20 минути и която беше разпространена в интернет, Гуидети нарече аржентинския понтифик, с предишно име Хорхе Марио Берголио - просто "г-н Берголио", преди да го опише като "йезуитски масон, свързан със световните сили, антипапа узурпатор".

Гуидети продължи да разказва, че Франциск имал " мъртъв поглед, в небитието", за разлика от "добрия Бенедикт".

Според съобщенията той е бил аплодиран от част от паството си. Отлъчването му от църквата обаче дойде бързо. Симоне Джусти, епископ на Ливорно, издаде декрет, в който се казва, че Гуидети е "извършил публично акт от схизматично естество", и нареди той да бъде отстранен от длъжността енорийски свещеник на Свети Раниери в Гуастиче. Епископът предупреди другите свещеници "да не участват в никакви негови церемонии или други култови практики", тъй като това ще доведе до "много сериозно наказание, а именни отлъчване".

Гуидети, който е известен в селото с предишни антифранцискални изказвания, заяви, че се гордее, че е отлъчен, и добави, че това е "знак на гордост да бъдеш извън тази църква, която е тирания".

"Спокоен съм", каза той пред радио Domina Nostra, радиопредаване, водено от Алесандро Минутела, друг свещеник, който беше отлъчен, след като нападна папа Франциск. "Но съм изумен от скоростта, с която се спусна гилотината. Ще рамкирам декрета и ще го окача на стената - това ще бъде нещо, с което ще се гордея".

Франциск беше назначен за папа, след като Бенедикт подаде оставка през март 2013 г.

Неговото папство беше прието от прогресивните среди, но той водеше битки с дълбоко консервативната фракция на църквата, която се дразнеше от вниманието му към проблеми като социалното неравенство, климатичната криза и бежанците. През декември той одобри решение, позволяващо на свещениците да благославят неженени и еднополови двойки, което е значителна промяна в позицията на католическата църква.

Някои от критиците на понтифика смятат, че назначението му е невалидно заради оставката на Бенедикт.

През последните години Франциск беше споходен от лошо здраве и често намекваше за собствената си оставка. Когато беше попитан за здравето си в интервю през септември, той се пошегува: "Все още съм жив, въпреки че някои искат да съм мъртъв". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: свещеникпапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Дяволът преди 3 месеца
Папи е мой верен слуга! Нали аз му прошепнах да благославя съединителите!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова днешия глобален елит толкова харесва Франческо, но за съжаление Христовата Църква възниква в борба с подобни глобалисти през 1 век.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бенедикт беше готин.Каза че в Библията пише че пеерассите не са угодни на Бог защото са извращение. Веднага стана нацист хитлерист ксенофоб и подобна крап.Сега избраха ултра ляв папа- тича да целува краката на афро-арабски избягали затворници обяви обратните и трраверсите за много готини.Типичният ултра лев либерраст.
7
1
 
8
 
! Отговори
разбиращ преди 3 месеца
Проблемът е стар колкото Църквата.Дали тя да е крепост в морето на един суетен и лош свят, да свети като фар на изгубеното човечество или да се хвърли в суетния свят и да стане като него.Ако обаче стане като света кой ще прави разлика между Църквата у същия този свят.И още по -важно, кой ще се нуждае от нея като спасение от злото.Бенедикт беше за първото, а Франциско за второто.
6
2
 
7
 
! Отговори
това преди 3 месеца
е белият папа.............от него нищо не зависи вече............църквата на Запад се командва от т.нар. Черен папа- това е вождът на ордена на йезуитите.............има теории, че той е една от най-важните и влиятели личности в целия свят!!!Много богат, много властен, има връзка с масони, мафиоти, банкери, финансисти.........скрития елит на света............прочетете за Черния папа-върховния йезуит!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Католиците хич не са стока, а светът се командва от един елит, като една от най-влиятелните личност в целия свят е т.нар Черен папа- това е шефът на йезуитите!!!Четете бе............нищо не четете и нищо не знаете!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Човекът си е казал мнението??Защо са го отлъчили???Католиците хич не са стока..............истината е в православието, католицизмът е секта на истинакста религия и вяра!!Папата бил заместник на Господ на Земята................хаха...............ще умра от смях, по-голяма глупост от това няма, знаем какви гадости са правели една голяма част от папите!!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Църквата е: преди 3 месеца
Общността на всички християни и всички в нея са равни. След апостолите и светците, евентуално. Тя не е сграда и не е институция с ЕИК. Няма как хора да те отлъчат от християнската църква ако желаеш да си част от нея. Според християнството, Господ прощава всичко. Какво остава за едно лично мнение.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече и за изричане на истината уволняват.
1
1
 
24
 
! Отговори
Не се знае преди 3 месеца
дали след време няма да се окаже прав тоя, отлъчения.