Проф. Кантарджиев: Грипът поваля за часове

В момента Covid много рядко протича тежко
9 яну 2024 11:01, Нели Христова
41
Проф. Кантарджиев: Грипът поваля за часове
Снимка: БГНЕС

Пикът на грипа ще бъде в края на месец януари или началото на февруари, прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хиляди население, тоест на 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12.

Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства.

Характерно за тазгодишния грип е, че от пълно здраве, заразата поваля за 2 часа - човек няма сили да се вдигне от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите - са другите симптоми.

Кантарджиев предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента Covid много рядко протича тежко, коментира още проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има повишаване на случаите.

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец има два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 30. Не може да си прав, защото в момента и неваксинирани могат да купуват и продават. Белегът ще е пряко свързан именно с финансовата система. Бих казал, че изглежда логично да се въведе под някаква форма (чип ?) след премахването на банкнотите и монетите като платежно средство и узаконяването само на дигитално разплащане. Дано Бог ни опази и да е за по-кратко време!
26
0
 
1
 
! Отговори
хммм преди 3 месеца
Не.ли Ристова космясалата лелка която си е цензурирала собственото име в сайта заради народната любов отново се е развихрила в триенето на коментари, внимавайте с послушното куче на властта, заради такива *** сме на това положение!
25
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Как няма да поваля ,а два часа, като половината се набодохте по три пъти и си унищожихте имунитета. И за един час ще ви хване, пробвайте и четвърти път да се набодете за Ковид.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От седмица изкарах гадния грип и симптомите са едно към едно. Найстина бута за броени часове. Гадна история!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е стига бе бай Шиле - то не беше че грипа идва ноември, после го отлоцихте за декември, после пак го отложихте за началото на януари, а то вече идва февруари и ся пък го отлагате за началото на февруари
22
3
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 3 месеца
Антивакпцахме я...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То при вечно скритото слънце от облаци, идващи незнайно от къде, не само грип ще има.
20
2
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 месеца
чакаме с нетърпение да те повали тежко - я станеш я не станеш
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя кога ще бъде съден за всяване на страх???????????????????????
18
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 3 месеца
Тамифлу е едно от търговските наименования на лекарство, съдържащо Озелтамивир. Има много по-евтина алтернатива на Актавис- безотказно работи, наистина, както е казал долу човекът. Стига да е грип, разбира се. Аз взимам бърз тест от аптеката за няколко лева и гледам какво е. Покаже ли грип, веднага Озелтамивир. Никога не развивам симптоми, минава за часове.
17
0
 
3
 
! Отговори
шумен преди 3 месеца
До 12, бачкторите вземаме Тамифлу.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
..това всичко можех и аз да го прогнозирам без да съм щатен гербадж...и..йски професор..
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече никой не ви се връзва на щуротиите !
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Филтър на входа на детската градина - пълен мираж, за съжаление!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грипъ как не е тръшнал дъртия съсел :)))
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гаден е тази година грипът, много гаден. Но хитрите програмисти взимаме Озелтамивир и сме на крак на секундата. А бачкаторите антиваксъри бухат ли бухат и си мислят, че ракията ще ги излекува.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помня как Кантарджиев беше гостувал при Георги Любенов в началото на лятото, и говори само за кърлежите по поляните и за стомашно - чревните инфекции които могат да се лепнат по морето, и нито дума за ковид, но дори и тогава под цялата статия тук конспитата лаеха само едно: ковид, ваксини, ковид, ваксини, ковид, ваксини... Е не са ли ненормални?
10
6
 
4
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Него сигурно го поваля, дано и да го завлече най-накрая !!!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като имаше кромид , обясняваха , че грипа изчезнал заради кромида. Сега грипа е със същите симптоми като кромида , ама имало и грип и кромид. Който разбрал - разбрал. Честито на ваксинираните.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сигнал, лудо конспи, нито връщат "заплахата от ковид" (Кантарджиев ви говори за грип), нито връщат локдауна, ама ти трябва да си изпърдиш конспирацийката, за да ти е интересен скучния животец! И след 10 години да дадат статия за Кантарджиев, пак за ковид ще плещиш, и за несъстоялите ви се конспирации