Полша се отказа да съди Русия за смъртта на президента Качински

Данъкоплатецът бил изложен на неоправдани разходи
19 яну 2024 19:30, Петър Бойчев
18
Полша се отказа да съди Русия за смъртта на президента Качински
Снимка БГНЕС

Новото правителство на Полша няма да подава иск срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 година, при която загина тогавашният президент на страната Лех Качински. Това обяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски в социалната мрежа Х, предаде Фокус.

"Подаването на иск, който дори теоретично няма шанс за успех, излага държавата и данъкоплатците на неоправдани разходи“, обясни министърът, като допълни, че "споразумението за делото в ЕСПЧ ще бъде прекратено едностранно“.

Документът бе подписан през октомври миналата година от бившия първи дипломат на Варшава Збигнев Рау с адвокатската кантора на Бен Емерсън, която трябваше да подготви документите за иска. Варшава планираше да повдигне обвинения срещу Москва в нарушаване на човешкото право на живот, както и в нарушаване на правата на семействата на жертвите.

В средата на декември полският министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински обяви, че властите на страната ще се откажат от версиите за вината на Русия за катастрофата.

Президентският Ту-154 се разби при кацане на летище Смоленск-Северни на 10 април 2010 година. При инцидента загинаха 96 души, включително държавният глава Лех Качински и съпругата му, както и известни политици и военни.

Година след трагедията Междудържавният авиационен комитет (МАК) на Руската държава обяви, че причината за катастрофата е решението на екипажа да не насочи машината към алтернативно летище, предвид тежката мъгла. Като причина за катастрофата бяха посочени също недостатъци в обучението на пилотите.

Партията "Право и справедливост“ на Ярослав Качински – братът на покойния президент, не се съгласи с доклада на МАК и обяви създаването на втора комисия начело с бившия министър на отбраната Антони Мачеревич. В хода на работата си комисията представи няколко доклада, базирани на експертизата на изследователи от различни страни, но без убедителна версия за причините за катастрофата. Новият министър на националната отбрана на Полша Владислав Косиняк-Камиш нареди разпускането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Алексaко е опитал да кацне по уреди, е напълно възможно да са им изпратили невярна информация за височината, на която се намират и да са се изшили като шкембе у плет. от друга страна, ту154 е един от "най сполучливите" дизайни на макдоналд-дъглас и може толко да си е умеел. миналата година един сухой суперджет се изши на внуково по подобен начин. сред загиналите по случайност бяха американски гражданин и четиримата съпровождащи го "служители"
16
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Няма основание за съдебен процес.Вината за катастрофата е на екипажа и на самия президент,който оказва натиск да се кацне на всяка цена.На летището има гъста мъгла и според правилата самолетът трябва да се насочи към резервното летище.Командирът обаче не го прави и разбива самолета.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отказват се защото не Русия е виновна и го знаят много добре
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само Господ може да съди Русия!
13
7
 
13
 
! Отговори
Петърчо преди 3 месеца
Русия убила полския президент и много други високопоставени полски функционери но не успя да убие Скрипал и Навални? Втория след рекордно бързо оздравяване даже се върна в Русия да си лежи в затвора. На това ли му викат желязна логика?
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолетните катастрофи са специалитета в менюта на КГБ. И Пригожин.го опита.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поляците си съшиха една история с бели конци, над 10 години я раздухваха по световните медии в опит да подкопаят доверието в руското разследване, и като дойде момента да представят реални доказателства за твърденията си в съдебно дело, се отказаха.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има общо 4-5 грешки . Две тежки грешки на шофьора на самолета две от мързел на земята и една която е спорна от недогеждане на шефа на полетите . Тази система е воена . В западните самолети я няма . Всички грешки са на воените дето толкова много ни ги хвалят медиите какви професионалисти били . Наще са същите като полските и руските воени .
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само Полша . Има и български случайна на загинали . Които няма как да се решат дела от частен характер . На търговци в първите години след тоталитаризма . А да не говорим и западни фирми ограбени и изнудвани. Примери много . С Русия винаги има риск.
8
2
 
16
 
! Отговори
Ехааааа преди 3 месеца
И тия паляци ако опънат опашльока на мечока ......Варшава веднага става колония на Русия !!!!!!! НАТО е аут !!!!!! Тъй е и със ФАШАГИТЕ !!!!! За втори път ще се вее байрака на Русия над Райхстага !!!!!!
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Катастрофата е 100% от руснаците . Мъглата , липса на връзка е довело до катастрофата . Както и заблуда от земята . Но как да се докаже в чужда територия . И то при руснаци . Така стана и с френския президент на ТОТАL . Загинал на московското летище преди десетина години . Самолета му се разби в снегорин на пистата в Москва . Договорът не изпълнен от руснаците за милиони приключи.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Не знам точно как но съм 100% сигурен, че руснаците са виновни."...............Вероятно и заключението в полския доклад е съдържал същите думи. Затова и се отказаха.
5
0
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 месеца
АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , ТО И КРАВАРИЯ ШЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ФИНАНСИРАНЕТО НА УКРО НАЦИСТИТЕ....НО ВЕЧЕ ЩЕ СА ФАЛИРАЛИ !
4
2
 
13
 
! Отговори
Шляхтите са аут... преди 3 месеца
Руска електронна атака срещу Полша: почти половината Полша и коридорът Сувалки останаха без GPS вчера.Този коридор в НАТО се смята за най-уязвимия участък от външните граници на алианса и вероятна цел на евентуална руска агресия, която би искала да свърже Беларус с Калининградска област. Превземаето на този коридор всъщност би отрязал балтийските държави (Естония, Латвия и Литва) от НАТО.
3
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам точно как но съм 100% сигурен, че руснаците са виновни.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Превод: ще загубим делото защото руския доклад се оказа верен.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там са направени цяла поредица от грешки и на пилота и на земята . При толкова много грешки няма как да не се стигне до катастрофа . Системата е резервирана но не е за *** и мързеливци .