NEXO съди България за 3 млрд. долара

Искът е заради материални и репутационни щети
24 яну 2024 14:42, Нели Христова
77
NEXO съди България за 3 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Искът на "Нексо" (NEXO) срещу България, Министерство на финансите и прокуратурата, се оказа за над 3 млрд. долара, пише "Сега". Това става ясно от съобщение на компанията за дигитални активи до медиите.

"Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления", пишат от "Нексо".

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на "Нексо" пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP., съобщават от компанията.

На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения. Софийската градска прокуратура заключи, че „няма извършени престъпления" и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на "Нексо" – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини, припомнят от компанията.

"След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo", споделя цитиран от самата компания Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: "Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 месеца
Затвор за Каскета и Фончо от Банкя
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Киро, Кокорчо и Нексо по начало така са го замислили как да гепат едни милиарди от държавния бюджет.
66
3
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Някакъв си измислен от ПП ще съди България за 3 милиарда долара .
65
0
 
1
 
! Отговори
sev преди 3 месеца
Гешев да си изпразни офшорните сметки и да иска и от поръчителите Бойко и Шиши. Тази поръчка на ГЕЕРБ и ДПС ще излезе солено на България.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега кой ще плаща сметката?ДБ-йци, ПП-йци,Гробаджиите,съвместно като"сглобка"или както винаги ние?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се вдигна скандала с Нексо, казах че там няма нищо, че е атака срещу ПП-ДБ и най-вероятно Нексо ще ни осъди, сега гледайте филма. Лошото е, че парите които ще платим, ще са от наще данъци. Пак си ги изберете същите с обръчите от фирми, които ви управляват вече 30 години.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По лошото е, че на 99% ще ни осъдят, ама нито Гешев, нито тия дето му наредиха няма да си ги извадят от джоба. Ще трябва пак ние да плащаме.
61
1
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 месеца
Кой откъдето дойде,къса живи меса от беззащитните Българи....Да се махаме от ЕС, Америка и от Запада като цяло...За толкова години с тия обедняхме и оголяхме както никога....
60
2
 
6
 
! Отговори
да си припомним преди 3 месеца
една статия със заглавие сащ удари пирамидата некксо арестуват антонии трренчев за 4 млрд. долара измами. В сайта народ точка бг. Този да не е решил да дръпне парите от нас за да се разплати там...
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тиксо няма получи стотинка просто щото хем не плащат данъци в бг, хем са нагли като българи
58
0
 
2
 
! Отговори
Letitia James NYattg преди 3 месеца
АБЕ, А бе, ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ СЕ ПРАВ - In October 2021, Attorney General James directed unregistered crypto lending platforms to cease operations for not registering with the state. 2023 - In January, Attorney General James and a multistate coalition recovered $24 million from the cryptocurrency platform Nexo for operating illegally.
57
0
 
9
 
! Отговори
0 ЛЕВА ЗА ВАС преди 3 месеца
Събирай данъци за по големи пенсии, за по големи заплати на държавните вампири които през живота си 5 лв брутен вътрешен продукт не са произвели .Сега пари и за обещетения. Данъци повече на тази държава няма да плащам !!!!
56
1
 
3
 
! Отговори
Частен арбитраж е! преди 3 месеца
Под въпрос е подсъдността, тъй като това е частен арбитраж. На такъв се явяват страни по договори, които изрично са се съгласили. Прокуратурата не е страна по никакъв договор с Нексо. Тя упражнява законовите си правомощия. Ако някой се чувства ощетен от действията й се прилага българското законодателството.
55
2
 
5
 
! Отговори
Налагат се въпросите преди 3 месеца
1. Има ли търговско споразумение въпросната компания с Министерство на финансите? Ако има кой го е подписал? Този човек трябва незабавно да бъде освободен и подведен под отговорност! 2. Тази фирма и собствениците й не ги ли подгони първо прокуратурата на окръг Ню Йорк за неправомерни финансови сделки? Оттам след това тръгна проверката на нашата! Сега не трябва ли първо са съдят първоизточника на сигнала срещу тях!
54
2
 
3
 
! Отговори
КРИПТАДЖИЯ преди 3 месеца
Гешеф за да се хареса на САЩ ,които чрез комисията по ценни книжа и борси SEC заведоха дело срещу Нексо за извършване на банкова дейност без необходимия лиценз . Адвокатите на Антони Тренчев успориха делото защото към момента няма закони и регулации за уреголиране на бизнеси свързани с крипто валути и практически несъществуват такива лицензи за които SEC притендират и логично се споразумяха и делото пропадна .НО Гешеф тръгна да бие тъпана. Трябваше само да попита някой 16 годишен да му обясни!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такива като съдия Белорепов, карфиолов и т.н. зеленчуци ще си ни осъди. Мраввояяда и Гномааа трябва да купуват имоти, сега се очаква да падат цените
52
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Пп ще сринат държавата в нула а царвулковците ще плащат и хоро ще играят беее.беее
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече се краде с милиарди. Да му е як свинктера на народа. Ама хак да му е. Толкова пъти настъпваха мотиката. И то една и съща. Пак гласувайте за тях следващият път. Ще живеете накрая под наем в собствените си жилища.
50
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Въх, няма да останат кинти за зеления.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ясно. Пак ще вдигат данъците....