Гърците все по-трудно плащат разходите си

В още по-тежко положение са пенсионерите
25 яну 2024 11:35, Нели Христова
46
Гърците все по-трудно плащат разходите си
Снимка: БГНЕС

Заради инфлацията в Гърция много граждани на страната са затруднени да покрият разходите си, дори за храна, показва проучване на Гръцките общи синдикати. Като мярка срещу поскъпването беше въведена по-ниска тарифа за тока за многодетни семейства.

Големи трудности за покриване на месечните си разходи изпитват хората, които получават заплата под 1800 евро, според проучването на гръцките синдикати. Минималната заплата, която в момента е 780 евро, не е достатъчна дори само за храна. Средствата за храна стигат само за 19 дни при 60 процента от гърците.

В още по-тежко положение са пенсионерите.

Според проучване на медиите, за издръжката на едно четиричленно семейство се изисква минимум 1100 евро само за храна.

Инфлацията увеличава оборота на магазините, но реално клиентите купуват много по-малки количества, според данните на няколко анализаторски компании. През миналата година домакинствата са похарчили над 1 милиард евро повече, за да си купят същото количество стоки.

Заради поскъпванията правителството въведе "социална тарифа" за тока на многодетните семейства. Намалението зависи от заетостта на родителите и района, в който живеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По TV направиха сравнение и купиха еднакви стоки от магазин в Гърция и България и сметката в Гърция беше по-ниска, а всички знаем, че и пенсии и заплати там са по-високи от тук.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
41.,,имаш голям проблем горкия
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бягат гърците към България. Само си наоравете извода за какво става на въпрос там.
42
0
 
1
 
! Отговори
Не ще Ни настигнат! преди 3 месеца
У нас няма нужда да се въвежда социална тарифа за електричеството, ползвано от многодетните семейства. Тукашните многодетни не плащат ток, нито вода. Включват се където им скимне и после не плащат глоби защото вечно са в категорията "Трайно безработен на социални помощи".
41
4
 
3
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Гърците са много по-некадърни и мързеливи в много отношения от нас българите. Гърка е скаран с работата. Цял живот е свикнал друг да му плаща сметките, а той да се препича на слънце. Швабите един път им платиха масрафа на тези мързеливци, но втори път няма кой да ги спаси. Да си стават Куба на Балканите и това е. Такова некадърно племе като византийското няма на Балканите.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте да им сбираме капачки че ния сме я втасали вече.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма страшно , това лято ще идем пак да налеем малко $ в гръцката икономика
38
3
 
1
 
! Отговори
решение преди 3 месеца
ами да почват да работят а не да чупят чинии у таверните , да чакат българските * баровци* и да изнудват Брюксел за пари
37
3
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ЕХ ТЕЗИ ОТДАВНАШНИ ЕВРОГЕЙЦИ И НАТООООООВЦИ , ЗАКЪСВАТ ГО ВСЕ ПО ,, ЕВРОПЕЙСКИ "!!!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32Е добре ти ходи с Кауфланд 1200 та и на много места с по-малка заплата пък да те видим ,кво ще си купиш,ама преди това си плати тока и другите сметки
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гръцките пенсионери вземат 13 и половин 14 пенсия . Вземат поне четири пъти повече пари от българските .
34
2
 
5
 
! Отговори
Пък ние преди 3 месеца
Все по-добре и все по-нагоре! Нек се пукат от яд! И сме довооолниии! Бееее!
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А сърбите без ес стават все по добре без да лижат. Нас ни очаква по зле от гърците
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами разгледайте брошурата на Склавенитис, който е каато нашия Кауфланд и преценете колко е вярно всичко това. Цените са като в България, само месото е по-скъпо. Има други стоки, които пък са по-евтини. Като динозаври да се хранят пак ще им стигнат парите.
31
2
 
7
 
! Отговори
Хайде бе преди 3 месеца
Стига глупости! Вижте, когато има репортажи, как севернокорейците са с неоправени зъби и как се движат като роботи, вижте как освен кликата на Ким всички са слаби и недохранени. Мой познат беше по линия на академичен обмен и го питали до каква температура се отоплява в Европа? Той отговорил, че варира, а те- че при тях се осигуряват 12 градуса!!! Да напомня на мераклиите за руско-северокорейски- китайски- венецуелски блок, че при Хитлер се е твърдяло, че е препоръчително 12-градусова температура
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва ли да ми пука?
29
3
 
3
 
! Отговори
аааа преди 3 месеца
Защо ги правят тия разходи каго не могат да ги плащат. Да свият малко алкътъ.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тях не ги мислете. Ний ко праим?
27
3
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Хаха ,а ние все по лесно!
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АКо бяха инвестирали правилно 500 милирада, които вместо това пропиляха, сега щяха да са пред всички останали страни. Ако си бяха пробили още енда дупка на коланите и бяха изкарали 2-3 гладни години, за да си изплатят дълговете, сега щяха да са поне над средно-европейското ниво ...ама не. Пуста му алчност. А и без конспирациите, че видиш ли, те техните бизнесмени искали да платят дълга, ама някакви масони не им давали ... за да прецакат Гърция и немците да вземат земитре им, че да гледат маслини