Европол: Балканският маршрут - ключов коридор за търговията с хероин в ЕС

Пазарът на дребно се оценява на най-малко 5,2 млрд. евро годишно
26 яну 2024 11:08, Елка Василева
20
Европол: Балканският маршрут - ключов коридор за търговията с хероин в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Балканският маршрут е ключов коридор за търговията с хероин в Европейския съюз, сочи анализ на Европейската полицейска служба (Европол), цитиран от босненската редакция на телевизия Ен 1.

Балканите са един от четирите маршрута за трафик на хероин от Афганистан в Европа, като т. нар. балкански маршрут включва Гърция, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово, Северна Македония и България. Докато балканският маршрут остава ключов коридор за търговията с наркотика в ЕС, според проучването на Европол залавянето на нарушители по този маршрут се случва все по-рядко въпреки по-строгия граничен контрол по сухопътната граница на България и Турция.

Освен по балканския маршрут трафикът на хероин към Европа се извършва и по южен, кавказки и северен маршрут, посочва анализът. Трафикантите се приспособяват към маршрутите и методите на търговия, за да сведат до минимум рисковете и да се възползват от новите възможности.

В анализа се отбелязва, че търговията с хероин по южния маршрут към ЕС се увеличава. Това може да се види по големите количества от наркотика, които идват от пристанищата на Иран и Пакистан, както и значителните конфискации по европейските пристанища.

Европол разглежда в анализа си европейския пазар на хероин от производството и търговията до дистрибуцията и употребата. Детайлно са описани процесите, материалите и престъпниците, включени в различните етапи и нива на пазара. Където са налични, данните за хероина са допълнени с информация за други наркотични вещества, с които се търгува и които се консумират в ЕС.

Пазарът на дребно на хероин в ЕС се оценява на най-малко 5,2 милиарда евро годишно, отбелязва телевизията. Количеството хероин, което страните членки на ЕС са заловили, е нараснало двойно през 2021 г. Тогава са конфискувани общо 9,5 тона от наркотика, което е най-голямото конфискувано количество в последните 20 години.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извън земните качиха на нашия кораб 300 кг ,и никой не ги е видял)
14
0
 
0
 
! Отговори
знаех си преди 2 месеца
че наблизо са депата с 5-6 милярдните наркотици в евро . като тръгнаха срещу гамбино фбр, ***, шерифите първо се разбраха с нюйоркските фамилии да ги пишат информатори и сътрудници и да се дялкат дялове . за да го злепоставят снимаха, шпионираха го , вкарваха информатори и искаха да знаят всичко . после като умря в затвора много хора си задаваха въпроса за какво беше всичко това . заради конфликти , заради властолюбие и заради Баницата .
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за това в Бг има хора, които с нищо не работят, но разполагат с мнмого пари и имоти, те са под закрилата на държавата обаче щом никой не ги разследва, и това е от мнооого години
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
със сигурност е ключов коридор, тук в Бг не се хваща хероин от години (познайте защо), гонят се хора с фас трева и в/у тях се изсипва цялата тежест на правосъдието ни, за да се отклони вниманието от истинската отрова, все пак тревата е декриминализирана почти в цял свят
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами те заради това ни приеха в ЕС-да си прокарват наркитиците без проблеми. Да не мислите, че ни взеха заради големите, красиви сини очи. Каквото и да си говорим, винаги става дума за пари.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хи-хи! Ей затова напират от Брюксел да попълнят ЕС-ето с липсващите държави по балканския маршрут. Като си влязат Македония, Сърбия, Албания в ЕС, тогава Европол ще бъде принуден да не си вре гагата кое откъде минава. И тогава ... пей сърце, какъв маршрут, какъв наркотик ...
9
1
 
4
 
! Отговори
Турист: преди 2 месеца
Индианецън от Банкя какво ще каже по темата или това не може да бъде...???
8
2
 
2
 
! Отговори
Накратко : преди 2 месеца
ППЛГДБТИ+ харесва това! Депутат Петров,Кити Божанков и Искренна Митева също!
7
1
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 2 месеца
До ХИЧО,уникални сте да извъртате нещата,когато е за добро,се биете в гърдите със стратегическото си положение ,тогава маршрута е български,но ако е за лошо,става европейски,не е истина колко долни интересчии сте,не си струва човек да си хаби плюнката да ви заплюе,гни ди
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еее спомням си по нощните заведения - веднага открити от комунистите, станали собственици на тия нощни заведения след 1989г .... какви изкукуригали хора имаше и мене даже ми забраниха да не влизам в едно нощно заведение, понеже не пуша ни тютюнечки, ни маричка, ни кокаини, ни хероини..... и не ставам за бъдеща тротинетка!
5
1
 
9
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
Балкански маршрут?Като минат наркотиците през България,самолет ли хващат за Амстердам?Нали кмета на Амстердам твърди,че всички наркотици трябвало да са легални?Не минава ли този наркотик през всички държави след България?Това е като с мигрантите,Меркел ги кани,а протестират,че минавали през България.Това не е Балкански маршрут,а Европейски маршрут на наркотиците....
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въведете Марихуаната за не наркотик и всички останали наткотици като кокаина и хероин ще изчезнат. Обаче Тютюневата индустрия се бой от марихуаната, понеже като запалиш маричка веднъж седмично, отаказваш автоматично пушенето на тютюн и Тютюневата индустрия се страхува да не изтърве паричките! Освен това има и цигари направени не от Марихуана, а от Коноп и те не въобще не друсат, но преставаш да пушиш цигари, сам без да се напъваш за да ги отказваш!
3
1
 
3
 
! Отговори
Пазарът на дребно преди 2 месеца
, а пазарът на едро? Нека не са преструваме, че ЕС е някакво свято място, те също печелят от наркотици, но е удобно да обвиняват нас, защото сме външна граница на ЕС.
2
2
 
6
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Беше ясно, че рожбите на Стоянов и Генков - Каменов и родата му не търгуват с локум.
1
2
 
5
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Добро утро. Беше ясно, че (рожбите Стоянов и Генков) Каменов и родата му не търгуват с локум.