Разбиха банда за трафик на мигранти, цената на всеки 4 500 евро

Нелегалните са били основно сирийци
15
Разбиха банда за трафик на мигранти, цената на всеки 4 500 евро
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГДБОП и Главна дирекция "Национална полиция" разбиха организирана престъпна група за трафик на хора. Спецоперацията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас на 19 януари.

Разследването по случая е започнало още през 2022 г. Били са установени трима участници в престъпната схема и е осигурено продължително наблюдение върху тях. Извършени са претърсвания на адрес на територията на столицата. Иззети са документи, отнасящи се към престъпната дейност, мобилни телефони, ползвани от участниците за комуникация и подаване на координати през мобилните приложения за криптирана връзка, бележки.

Групата е действала по отработена схема. Нелегалните мигранти, основно сирийски граждани, са били прехвърляни през турско-българската граница в района на Бургас. След това били извеждали до предварително определени точки в близост до морския град. Впоследствие, с осигурен транспорт, чужденците по групи от 15 до 30 човека били откарвани до София, където за известно време били настанявани в квартири с осигурена храна.

След това се организирало нелегалното им превеждане през българо-сръбската граница. За безпроблемното превозване по маршрута организираната престъпна група е използвала „отцепващи“ автомобили. За всичко това всеки от мигрантите заплащал около 3 000 до 4 500 евро, като през времето цените са се променяли.

След 24-часовото задържане на тримата участници в престъпната схема, на двама от тях Окръжна прокуратура-Бургас е повдигнала обвинения и им е наложила мерки за неотклонение „задържане под стража“ и „подписка“.
Операцията е проведена от служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП и отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: трафикмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За всеки трафикант по 10 години затвор.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От МВР казаха че нямало много мигранти от къде минаха тия
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сякаш някой ходи с торбата/чувала с парите след тях да плаща за всички тези техни разходи от държава на държава средно по 4000 евро за преминаване все по 500 км. през ненаселени и населени места,чукари и дерета до избраната държава като последна дестинация за настаняване,че да покажат като за пребиваване по 1000 евро минимум прожитъчен стандарт необходим като за безвизово оставане,понеже безвизово ги приемат и безвизово са достигнали скришом до там където желали като крайни точки за оставане.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Изумен...Не знам. Защото не могат да получат визи ли ? Защото ги лъжат ли ? Но далаверата е голяма.
7
1
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
НИКАКВА БАНДА НЕ Е РАЗБИВАНА ! ЦЕЛТА НА МИГРАНТИТЕ Е ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ! НИКОЙ НИЩО НЕ Е РАЗБИВАЛ.САМО ТЪРСЯТ ЕВТИНИ ОПРАВДАНИЯ И КРИЯТ РЕАЛНОСТТА.ДНЕС ЧЕТОХ ГЛУПОСТТА,ЧЕ НЯМАЛО НАПЛИВ НА ГРАНИЦАТА И В СЪЩАТА МЕДИЯ ВИЖДАМ СТАТИЯ,В КОЯТО ИЗЛИЗА,ЧЕ ИМА НАПЛИВ.АКО АЗ ИМАХ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ 4.590 ЕВРО ШЯХ ФИРМА ДА СИ НАПРАВЯ. А ТИЯ СА ПЪЛНИ С ПАРИ И СЕ ПРАВЯТ НА МИГРАНТИ.КЪДЕ Е ВОЙНАТА,ЧЕ ДА ИМА МИГРАНТИ! НЯМА ВОЙНА! ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЪОБРАЗИ С МЕЖДУНАРОДНИТЕ.ЗАКОНИ И ГИ ВЪРНЕ НА ТУРЦИЯ ТИЯ !
6
0
 
10
 
! Отговори
Изумен... преди 3 месеца
Какъв друг трябва да си освен престъпник извършил тежки престъпления за да предпочетеш да дадеш 4500 / ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ И ПЕТСТОТИН / евро на каналджии и да "мааш крачоли" из храсталаците цяла седмица и да спиш в деретата в гората за да стигнеш в друга държава а не да си купиш билет за 200 / ДВЕСТА / евро и да пътуваш не повече от 3 часа като нормален човек със самолет ?
5
2
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Доскоро бяха бежанци, щот ес ги пускаше и хленчеше, всички бяха им длъжни, а сега когато никой не ги иска ги наричате мигранти, отгоре на всичко нелегални.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
забележете - заследват ги от 2022, т.е. тия 2 години са си плащали на правилните хора...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знаех си че айдушката чета е от 3 (словом трима) преди да прочета комюникето. Те всички чети за все по трима. И колко гордо ги определят като ОПГ.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България влиза в Шенген. По въздух, вода и по ... ъндърграунд.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хич няма замесени лапачи на държавна хранилка.